کد خبر: ۱۶۹۴۸۷
تاریخ انتشار : ۱۰ شهريور ۱۳۹۱ - ۰۹:۳۷

پرفشاری خون مهم‌ترين علت خونريزی از بينی در بزرگسالان

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي‌شاپور اهواز گفت: خونريزي بيني در كودكان غالباً به راحتي كنترل مي‌شود، اما در افراد بالاي 50 سال پرفشاري خون علت خونريزي از بيني است و پزشك بايد اين موضوع را بررسي كند.

دكتر «امير آب‌آب‌زاده» در گفت‌وگو با ايسنا، با اشاره به شيوع فراوان عارضه خونريزي از بيني اظهار كرد: اين عارضه غالباً براثر پارگي عروق بيني ايجاد مي‌شود و 60 درصد افراد، به‌ويژه كودكان در سنين كمتر از 10 سال و افراد بالاي 50 سال به‌نوعي اين عارضه را تجربه كرده‌اند.

وي با بيان اين‌كه ضربه و يا دستكاري بيني مهم‌ترين علت بروز خونريزي در اطفال است، افزود: اما در سنين بيش از 50 سال پرفشاري خون مهم‌ترين علت بروز خونروي از بيني است.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي‌شاپور اهواز با اشاره به علل موضعي خونريزي از بيني تصريح كرد:تروما و يا ضربه به بيني، دستكاري و يا شكستگي از اين موارد است. فرو بردن جسم به داخل بيني، التهاب سينوس و يا عفونت‌هاي بيني و آلرژي نيز از ديگر علل موضعي هستند كه مي‌توانند به خونريزي از بيني منجر شوند.

آب‌آب‌زاده با بيان اين‌كه علل سيستميك از ديگر علل خونريزي بيني است،خاطرنشان كرد: به طور مثال ابتلا به سرطان‌هاي خوني، پرفشاري خون و موارد مرتبط با سيستم‌هاي داخلي بدن كه سبب بروز خونريزي بيني مي‌شوند در رديف علت‌هاي سيستميك خونريزي بيني هستند.

اين جراح گوش، گلو و بيني ادامه داد: اختلالات آناتوميك يا ساختماني درون بيني و انحراف بيني نيز سبب اختلال در هواگيري و در نتيجه خشكي مخاط بيني و خونريزي مي‌شود. تغييرات آب و هوايي مانند هواي گرم، سرد و خشك و يا آلودگي‌هاي محيطي نيز مي‌توانند به خشكي مخاط بيني و بروز حساسيت مزمن در ناحيه بيني منجر شود و همگي از علل خونريزي بيني هستند.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي‌شاپور اهواز اظهار كرد: استفاده مداوم از اسپري بيني به علت ابتلاء به آلرژي، خشكي مخاط بيني و خونريزي را سبب مي‌شود از همين‌رو استفاده طولاني مدت به هيچ وجه توصيه نمي‌شود. استفاده از اسپري بايد زير نظر و به توصيه پزشك باشد.

آب‌آب‌زاده با بيان اينكه خونريزي بيني مي‌تواند از عوارض مصرف برخي داروها باشد، گفت: برخي داروها كه براي بيماران قلبي تجويز مي‌شوند، مانند آسپرين، با رقيق كردن خون به خونريزي از بيني منجر مي‌شود البته اين مساله بيشتر در سنين بالا مشاهده مي‌شود. همچنين مصرف بيش از حد قرص بروفن نيز مي‌تواند به عارضه خونريزي از بيني منتهي شود.

اين متخصص گوش، گلو و بيني با بيان اينكه كمبود ويتامين‌هاي K و C نيز از علل بروز خونريزي بيني است، افزود: افراد غالباً در سن كم در ناحيه عروق قدامي بيني و در سن بالا در ناحيه عروق خلفي بيني به خونريزي دچار مي‌شوند. خونريزي‌هاي ناشي از عروق قدامي (عروق جلوي بيني) راحت‌تر كنترل مي‌شوند، اما درمان و كنترل خونريزي‌هاي ناشي از عروق خلفي دشوارتر است.

وي تصريح كرد: افرادي كه در سن بالا به علت پرفشاري خون به خونريزي بيني دچار مي‌شوند، ممكن است با علائمي مانند خونريزي از دهان نيز مواجه شوند؛ اين موضوع سبب بروز استرس در بيمار و در نتيجه افزايش خونريزي مي‌شود. براي درمان اين عارضه ابتدا بايد آزمايش خون و تست‌هاي انعقادي بر روي بيمار انجام شود تا پزشك درباره سلامت بيمار مطمئن شود. در كنترل خونريزي بيني آرامش بيمار بسيار مهم است، چون افزايش استرس فرد موجب تشديد خونريزي مي‌شود.

عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي‌شاپور اهواز خاطرنشان كرد: براي كنترل خونريزي در ناحيه عروق قدامي فرد بايد علاوه بر كنترل استرس خود، بدن و سر را به سمت جلو خم كند تا خون وارد حلق نشود و از بروز مشكلات تنفسي براي بيمار جلوگيري شود. پس از آن بايد قسمت جلوي بيني (عروق قدامي) با دست گرفته شود و پس از گذشت 5 تا 20 دقيقه خونريزي متوقف مي‌شود. در موارد بروز خونريزي خلفي به‌ويژه در سن بالا حتماً بايد به پزشك مراجعه شود و در برخي موارد پانسمان داخلي لازم است.

آب‌آب‌زاده گفت: كودكان به‌هنگام خونريزي بيني نبايد بيني خود را دستكاري كنند براي كنترل خونريزي بيني كودكان معمولاً با استفاده از پمادهاي موضعي، مخاط بيني نرم مي‌شود و اگر خونريزي كنترل نشد ممكن است از روش‌هايي مانند سوزاندن عروق سطحي استفاده شود. در خونريزي بيني كودكان مي‌توان از پنبه براي كنترل خونريزي استفاده كرد، اما در سن بالا كه معمولاً خونريزي به علت پرفشاري خون است، نبايد از اين روش استفاده شود.

وي افزود: در برخي موارد اختلالات عروق بيني مي‌تواند زمينه ارثي داشته باشد. توصيه كارشناسان به افرادي كه مكرراً به خونريزي دچار مي‌شوند اين است كه در محيط‌هاي گرم قرار نگيرند و در روزهاي غبارآلود و آلوده تا حد امكان از منزل خارج نشوند. جلوگيري از وارد آمدن ضربه به بيني و چرب نگه داشتن مخاط بيني از ديگر موارديست كه اين افراد بايد رعايت كنند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین