آفتابنیوز : آفتاب: هر چند در طول سالهاي مختلف اقداماتي در راستاي ادغام برخي دستگاهها صورت گرفت اما به واقع هيچكدام از اين اقدامات نتوانست دستاوردي در راستاي كاهش سهم دولت در اقتصاد و افزايش حضور بخش خصوصي به همراه داشته باشد.
البته در برنامه چهارم بحث تركيب برخي وزارتخانه ها باز هم مطرح شد اما اقدامي در راستاي آن اعمال نشد تا اينكه مجلس هشتم برآن شد به واسطه برنامه پنجم توسعه اقتصادي، دولت را موظف به كاهش تعداد دستگاه هاي خود كند.
بر اين اساس بود كه هيات دولت در 28 فروردين ماه، بحث ادغام وزارتخانه هاي بازرگاني و صنايع و معادن و همچنين راه و ترابري و مسكن و شهرسازي را تاييد كرد.
اعلام خبر ادغام دو وزارتخانه بازرگاني و صنايع در همان آغازين روزهاي 29 فروردين واكنش هاي مختلفي به همراه داشت.عده اي مخالف اين ادغام بودند و عده اي موافق.
از سوي ديگر در يك مرحله پس از ادغام، بخشي از وظايف وزارت جهادكشاورزي نيز به وزارت صنعت،معدن و تجارت واگذار شد، به طوري كه شركت پشتيباني امور دام به اين وزارتخانه ملحق شد.
آن زمان مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي درباره موضوع تشكيل وزارت صنعت،معدن و تجارت اعلام كرده بود : انجام مطالعات پشتیبانی برای ارزیابی فنی، اقتصادی، سیاسی و .... برای بررسی پیشنهاد ادغام امری ضروری است. بدون انجام این مطالعات، اقدام به ادغام این دو وزارتخانه تنها میتواند آزمونی باشد که اگر با خطا مواجه شود وزارتخانه مجددا به شکل سابق و یا هر شکل دیگر تغییر مییابد.
حالا اما با گذشت بيش از يك سال از اين ادغام، برخی نمایندگان خواستارجداسازی وزارتخانه های صنایع وبازرگانی شدهاند تا دوباره ماجراي اين دووزارتخانه اقتصادي كه با هم يكي شده اند، سرزبان هاباشد.
در همین ارتباط سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس با بیان اینکه وزارت صنعت بیشتر در حوزه تنظیم بازار و امور بازرگانی فعال است، گفت: هم اکنون تعداد ساختمانها و نیروهای کار وزارت صنعت به اندازه دو وزارتخانه سابق است و اتفاق خاصی پس از ادغام نیفتاده است.
روح الله عباسپور با اشاره به تأخیر ایجاد شده در ارائه لایحه شرح وظایف وزارت صنعت از سوی هیأت دولت به مجلس اظهار داشت: ادغام این وزارتخانهها کار درستی نبود. در حال حاضر خیلیها به این نتیجه رسیدهاند که ادغام وزارتخانههای صنایع و بازرگانی کار اشتباهی بوده و بهتر است این وزارتخانهها از یکدیگر جدا شوند.
وی تصریح کرد: ادغام با هدف کوچکسازی دولت و کم کردن هزینههای دولت صورت گرفت در حالی که هم اکنون ساختمانهای دو وزارتخانه سابق به همان صورت قبل وجود دارند، نیروهای کار وزارتخانه به تعداد نیروهای قبلی دو وزارتخانه است و تعداد معاونان وزیر نیز کاهش قابل توجهی نداشته است.
در تازه ترين واكنش ها به اين مساله نيز ، مدیرعامل موسسه جهاد استقلال با تاکید بر لزوم تصویب طرح انتزاع به دلیل ناهماهنگی وزارت صنعت و کشاورزی گفته است به رغم ظرفیت 12 میلیون تنی،صنایع لبنی با 5.5 میلیون تن کار میکنند و 70درصد ظرفیت صنایع غذایی نیز تعطیل است.
محمدرضا شافعینیا در گفت وگویی با فارس در خصوص اهمیت تصویب طرح انتزاع وظایف کشاورزی اظهار داشت: در اکثر کشورها زنجیره تولید پیوسته است و بعد از آن نیز به عنوان بخشی از تولید قلمداد میشود.
مدیرعامل موسسه جهاد استقلال با بیان اینکه مشکلات حاضر بازار کشاورزی به دلیل گسستگی زنجیره تولید، توزیع و فرآوری است، گفت: تولیدکننده حق دارد از قیمت آینده محصولات کشاورزی و نهادهها با خبر باشد اما کشاورزان ما چشم بسته تولید میکنند و حتی از درآمد احتمالیشان نیز اطلاعی ندارند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر تولیدات کشاورزی در یک وزارتخانه اما برنامههای توزیع، بازاررسانی و مصرف در وزارتخانه دیگری مدیریت میشود.
در هر حال هر چند، در حال حاضر موضوع جداسازی وزارتخانههای صنایع و بازرگانی به عنوان یک بحث جدی در مجلس مطرح نیست، با توجه به شرايط موجود و گراني هاي لجام گسيخته كه بسياري از كارشناسان آن را حاصل تداخل وظايف وزارتخانه هاي اقتصادي در هم مي دانند، به نظر ميرسد بازنگري در ادغام دو وزارت صنايع و بازرگاني و همچنين تفكيك وضايف وزارت كشاورزي از وزارت ادغامي جديد، ضروري به نظر مي رسد.
به گزارش شفاف،شايد اگرقبل از ادغام اين دو وزارتخانه با هم به توصيه مركز پژوهش ها عمل مي شد و مطالعه و بررسي بيشتر صورت مي گرفت، امروز مشكلات بسيار كمتر از اين بود.