آفتابنیوز : آفتاب: مجله ماشین: شانزدهمین اجلاس سران غیرمتعهدها سه روز است به پایان رسیده و حالا برای بسیاری از مردم این پرسش پیش آمده که دولت با خودروهای اجلاس چه خواهد کرد؟ بنزهای نیم میلیون دلاری، مگان، ماکسیما و تینا از جمله خودروهایی هستند که در ناوگان تشریفات اجلاس شانزدهم میزبان غیرمتعهدها شدند و حالا سرنوشت آنها برای خیلیها محل پرسش شده است.
هر چند بیشتر گمانهزنیها حول محور «به مزایده گذاشتن خودروهای اجلاس» میچرخد؛ اما ظاهرا دولت خوابهای دیگری برای آنها دیده و قرار است برخی در ناوگان تشریفات باقی بمانند و برخی نیز خودرو پلیس شوند.
سرنوشت خودروهای اجلاس
این روزها که شانزدهمین اجلاس سران غیرمتعهدها در تهران به پایان رسیده و دولتیها از دستاوردهای سیاسی و اقتصادی آن ميگویند، گویا سرنوشت خودروهای به کار گرفته شده در این اجلاس نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است.
اینکه بنزها، مگانها، ماکسیماها و تیناهای استفاده شده در اجلاس تهران از کجا و با چه قیمتی آمدند و حالا کجا هستند و دولت چه خوابی برای آنها دیده، یکی از پرسشهای این روزهای ایرانیان به حساب ميآید.
فرقی نمی کند، از مردم عادی که خودروهای اجلاس را به چشم دیدهاند یا اخبار آن را شنیدهاند گرفته تا آجیل فروشان پارک وی و گلیم فروشان ولیعصر و عشق ماشینها و آنها که قصد خرید دارند، همه و همه پیگیر سرنوشت خودروهای اجلاس سران هستند.
به هر حال «خودرو» همواره برای ایرانیها حتی آنها که گواهینامه هم ندارند، سوژه ای جذاب بوده و حال که طعم اجلاس نیز به خود گرفته، جذاب تر شده است.
البته پیش از شروع اجلاس نیز بسیاری از مردم پیگیر حواشی خودرویی آن بودند و اخبار مربوط به نوع خودروهای در نظر گرفته شده، نحوه تامین و به طور خاص قیمت آنها را پیگیری ميکردند.
اوضاع به شکلی بود که طی دو سه هفته مانده به آغاز اجلاس شانزدهم غیرمتعهدها در تهران، بسیاری از مردم به خصوص رهگذرانی که تریلرهای حامل خودروهای مگان و بنز را به چشم ميدیدند، در محافل خودمانی یک پای بحثشان «خودروهای اجلاس» بود.
هرچند معمولا در چنین اجلاسهایی «بنز» آن هم از نوع ضد گلوله پای ثابت تشریفات به حساب ميآیند، اما این بار به دلایلی، توفیقی اجباری را نصیب خودروسازی کشور کرد و مسوولان تصمیم گرفتند از داخلیها برای آمد و رفت سران استفاده کنند. بنز هم البته بود، منتها به تعدادی محدود؛ آن طور که برخی منابع آگاه ميگویند، آلمانیها در فروش بنزهای ضدگلوله به ایران بابت تشریفات اجلاس سران، به صورت مستقیم بازی درآوردهاند.
این رفتار سیاسی و خارج از منطق آلمانیها سبب شده تا دولت غیرمستقیم عمل کرده و برای واردات بنز از بخش خصوصی كمك بخواهد. از همین رو به سراغ شرکت ستاره ایران (نمایندگی رسمی واردات و فروش محصولات بنز در ایران) رفته تا از این راه بنزهای موردنیاز خود را برای تشریفات اجلاس شانزدهم تامین کند.
هرچند دولت بنزهای زیادی را برای اجلاس درخواست کرده؛ اما در نهایت شرکت ستاره بنز تنها شش دستگاه مدل ضد گلوله این خودرو را تامین کرده است و دولت برای تامین مابقی خودروها به سراغ بنزهای قبلی و خودروهای لوکس داخلی رفته است.
اما مدل این بنزها چه بوده؟ چه قیمتی داشتهاند و کدام یک از سران غیرمتعهد سوارشان شدهاند؟ آن طور که منابع آگاه ميگویند: شش دستگاه بنز واردشده، از مدل s600 بودهاند که به دلیل خاصیت ضد گلولهای، با قیمتی بالای یک میلیارد تومان جزو گرانترین محصولات بنز به شمار ميروند و شاید گرانترین خودروهایی هستند که تاکنون به ایران آمدهاند. شرکت ستاره ایران البته برای ورود این خودروها تعرفهای به گمرک کشور پرداخت نکرده و به رسم گذشته، دولت با یک جابهجایی درون خزانهای هزینه واردات آنها را پرداخت کرده است.
با این حال ورود شش دستگاه بنز موردنظر به دلیل قیمت پایه گزاف خود، هزینهای میلیون دلاری برای دولت داشته که البته با توجه به انحصاری بودن خودروهای ضد گلوله و اهمیت فوقالعاده تامین امنیت در اجلاس سران، دولت چارهاي جز این کار پیش روی خود ندیده است. این وسط شانسی که به دولت رو کرد، خودداری آلمانیها از تامین بنزهای موردنیاز ایران بود، زیرا اگر تمام این بنزها تامین ميشد، دولت بايد بسیار بیش از اینها هزینه ميکرد.
البته اشکالی هم نداشت، چون آن طور که مسوولان گفتهاند، به ازای هر یک از میهمانان اجلاس، یک هزار و 700 دلار درآمد نصیب کشور شده است. از جمله سران مهمی که با بنزهای s600 در اجلاس تهران جابهجا شدهاند، ميتوان به بانکی مون دبیرکل سازمان ملل متحد و محمدمرسی رییسجمهور مصر اشاره کرد.
از بنزهای s600 که بگذریم، دولت در اجلاس شانزدهم سران، مدل s500 این خودرو را نیز استفاده کرده است که البته جزو بنزهای قبلی به حساب ميآیند و قبلا برای تشریفات وارد شدهاند.
خودروهای داخلی اجلاس
اما دولت پس از ناوگان بنزی تشریفات، به سراغ داخلیها آمد و دست روی خودروهای لوکس مگان، ماکسیما و تینا گذاشت. البته گفته ميشود نیسان مورانو و سوزوکی گرندویتارا نیز در تشریفات اجلاس حضور داشتهاند که اولی ظاهرا بسیار محدود و انگشتشمار بوده و دومی هم جزو خودروهای قبلی ناوگان تشریفات بوده است.
در بین خودروهای داخلی که از غیرمتعهدها پذیرایی کردند، مگان بیشترین سهم را داشته، به نحوی که حدود 400 دستگاه یا بیشتر از این خودرو، میهمانان غیرمتعهد را در جریان اجلاس شانزدهم جا به جا کرده اند. ماکسیما و تینا و به روایتی مورانو نیز اگرچه حضور کمرنگتری نسبت به مگان داشتهاند، اما به هر حال آنها نیز میزبان برخی میهمانان اجلاس شدهاند تا در کنار مگان، نشانی از صنعت خودرو کشور را در اجلاس شانزدهم به نمایش بگذارند.
ظاهرا تعداد ماکسیماهای به کار گرفته شده در اجلاس شانزدهم، حدود 80 دستگاه، تیناها نزدیک به 60 دستگاه و مورانوها نیز کمتر از ده دستگاه بوده است. مورانو البته به عکس ماکسیما و مگان و تینا، در کشور به مونتاژ نمیرسد و خودرویی وارداتی به حساب ميآید.
مقصد بعدی خودروهای اجلاس کجا است؟
اجلاس شانزدهم سران غیرمتعهدها حالا سه روز است که با پایان رسیده و خیلیها ميخواهند بدانند تکلیف خودروهای به کار گرفته شده در این اجلاس چه ميشود. آیا خودروهای داخلی را به خودروسازان پس ميدهند یا آنها را به مزایده خواهند گذاشت؟ تکلیف بنزهای میلیاردی چه خواهد شد؟
در این بین، چون مگان بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده و از همه خودروهای اجلاس ارزان تر به حساب ميآید، سرنوشتش بیشتر مورد علاقه مردم است و حتی برخی منتظرند تا دولت آنها را به فروش بگذارد.
اگرچه رسما خبری در مورد آینده مگانهای اجلاس منتشر نشده، اما به گفته منابع موثق، پلیس مشتری آنها است و قرار است تمام مگانهای استفاده شده به خدمت ناوگان ناجا در بیایند. بحث بر سر پلیسی شدن ماکسیما و تینا هم البته وجود دارد، منتها با احتمالی کمتر نسبت به مگان؛ گفته ميشود فعلا توافقات لازم در مورد پلیسي شدن مگانهای اجلاس، میان ناجا و پارس خودرو انجام شده، اما ظاهرا ناجا قرار است پول مگانهای اجلاس را به تدریج و اصطلاحا قسطی بپردازد. این در حالی است که هم اکنون مگان به دلیل کاهش عرضه به بازار افزایش قیمتی شدید را تجربه کرده و نزدیک به 48 میلیون تومان قیمت دارد.
طبعا اگر 400 مگان اجلاس روانه بازار ميشد، قیمت این خودرو تا حد قابل توجهی ميشکست و پایین ميآمد و این کار برای پارس خودرو صرفه اقتصادی نخواهد داشت. این هفته قرار است درخواست پارس خودرو برای افزایش قیمت مگان در سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان بررسی شود و طبعا هرچه قیمت آن در بازار افت کند، سازمان حمایت نیز قیمت پایین تری را برای مگان در نظر خواهد گرفت.
این موضوع البته ميتواند برای ماکسیما و تینا هم صادق باشد، چون این دو خودرو نیز با افزایش قیمت زیادی در بازار روبهرو بوده اند و اگر ماکسیماها و تیناهای اجلاس به بازار تزریق شوند، قیمت کاذب آنها نیز شکسته خواهد شد.
ماکسیما در حال حاضر 69 میلیون تومان قیمت دارد و تینا نیز 85 میلیون تومان به فروش ميرسد. با توجه به آنکه تعداد محدودی تینا و ماکسیما در اجلاس سران به کار گرفته شده، شاید پارس خودرو با در نظر گرفتن شرایطی خاص آنها را به مشتریان عادی بفروشد.
اما اگرچه تعداد بنزهای به کار رفته در اجلاس سران محدود بوده، اما برای بسیاری جذاب و حتی مهم است که بدانند مقصد بعدی بنزهای اجلاس به خصوص آن شش ضد گلوله کجا خواهد بود؟
هرچند برخی معتقدند دولت بنزهای اجلاس را به مزایده خواهد گذاشت، اما منابع آگاه عنوان ميکنند این اتفاق حداقل در مورد آن شش بنز ضد گلوله نخواهد افتاد و آنها در ناوگان تشریفات ریاست جمهوری باقی خواهند ماند.
ذوق مقامات کره شمالی در ایرانخودرو
میگویند حقوق مردمش در ماه به حد غیر قابل باوری اندک است، جایزه ویژه قهرمانان المپیکشان یخچال است... . صحبت از کره شمالی است، کشوری خاص در شرق آسیا که اگرچه چیز چنداني برای عرضه در جهان ندارد؛ اما با نیروی نظامی اش کسی جرات چپ نگاه کردن به این دو وجب خشکی در وسط آب را به خود راه نمیدهد. حالا همین کره مشتری پرو پا قرص رانا و دنای ایران خودرو شده است.
در بازدیدی که دیروز مقامات سیاسی کره شمالی (همانها که در اجلاس سران شرکت کردهاند) از ایران خودرو داشتهاند، به حدی از دیدن رانا و دنا شگفت زده شدهاند که به روایتی اشک در چشمان شان حلقه زده است! ظاهرا کرهایها خواستار ورود این دو محصول به کشور خود شده و قرار است در آینده هیاتی برای مذاکرات بیشتر در این مورد وارد ایران شود.
اگر ایران خودرو موفق شود دنا و رانا را به کره شمالی صادر کند، در نوع خود دست به کار بزرگی زده و احساسی که کرهایها به دنا و رانا خواهند داشت، احتمالا بي شباهت به احساس ایرانیها به بنز و بامو نخواهد بود.