آفتابنیوز : آفتاب: رجب طیب اردوغان نخستوزیر ترکیه که با هدف گشایش ساختمان جدید سفارت ترکیه در برلین و مذاکره با رهبران آلمان به این کشور سفر کرده است، تاکید کرد که کشورش باید حداکثر تا صدمین سالگرد تاسیس جمهوری ترکیه به عضویت اتحادیه اروپا در آمده باشد.
جمهوری ترکیه چند سال پس از تلاشی امپراتوری عثمانی، در سال ۱۹۲۳ میلادی به وسیله مصطفی کمال پاشا (آتاتورک) تاسیس شد و در سال ۲۰۲۳ صدمین سالگرد تاسیس خود را جشن میگیرد. ترکیه سالها است برای ورود به اتحادیه اروپا میکوشد و برای تحقق این هدف دست به اصلاحاتی نیز در قوانین خود زده است.
رجب طیب اردوغان در برلین با لحنی مصمم و هشدارآمیز خطاب به رهبران اتحادیه اروپا گفت: «اگر شما تلاش کنید ما را تا آن موقع معطل نگه دارید، اتحادیه اروپا بازنده خواهد بود. شما دست کم ترکیه را خوهید باخت.»
نخستوزیر ترکیه همزمان در مقالهای که در پایگاه اینترنتی "حزب عدالت و توسعه" منتشر شد، تاکید کرد که قصد دارد تا صدمین سالگرد تاسیس جمهوری، دست به چنان نوسازیهای بزرگی بزند که نسلهای آینده "ترکیهای دیگر" داشته باشند.
اردوغان از سوی دیگر اتحادیه اروپا را بهخاطر پذیرش عضویت بخش یونانی قبرس مورد انتقاد قرار داد. این بخش از قبرس در سال ۲۰۰۴ به عضویت اتحادیه اروپا پذیرفته شد. نخستوزیر ترکیه پس از دیدار با آنگلا مرکل صدراعظم آلمان گفت: «خانم مرکل هم این اقدام اتحادیه اروپا را نادرست میداند.»
مذاکرات اتحادیه اروپا بر سر پذیرش ترکیه از سال ۲۰۰۵ میلادی آغاز شده است. اما در حال حاضر آنکارا بهخاطر این که قبرس ریاست ادواری شورای اتحادیه اروپا را به عهده دارد، تلاشی برای ادامه این مذاکرات نمیکند. اردوغان در برلین گفت: «تا پایان این دوره مذاکرهای صورت نخواهد گرفت.»
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، سیاستمداران ترکیه امیدوارند که مذاکرات از تابستان سال آینده دوباره از سر گرفته شود. از آن زمان ایرلند ریاست شورای اتحادیه اروپا را به عهده خواهد گرفت.
روز سهشنبه (۳۰ اکتبر، ۹ آبان) اردوغان ضمن گشایش ساختمان جدید سفارت ترکیه در محله دیپلماتهای برلین با گیدو وستروله وزیرخارجه لیبرال آلمان به گفتوگو نشست. وستروله در این دیدار از نزدیکی بیشتر میان اتحادیه اروپا و ترکیه پشتیبانی کرد.
در جریان گفتوگوی اردوغان با آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نیز، خانم مرکل تضمین کرد که اتحادیه اروپا در بررسی عضویت ترکیه انصاف را رعایت خواهد کرد. کمیسیون اروپا در تازهترین گزراش خود پیشرفتهای ترکیه را برای تحقق استانداردهای عضویت اتحادیه اروپا کافی ندانسته است. صدراعظم آلمان تاکید کرد که صرف نظر از این کمبودها، مذاکرات مربوط به پذیرش عضویت ترکیه ادامه خواهد یافت.
آنگلا مرکل در عینحال تصریح کرد که دلیل تفاوت دیدگاهها بر سر ترکیه این است که حزب وی (دموکرات مسیحی) خواستار "مشارکت ممتاز" اتحادیه اروپا و ترکیه است، نه عضویت ترکیه در این اتحادیه.
اردوغان فرانسه را در این امر مقصر شناخت که ترکیه بهرغم نامزدی عضویت در اتحادیه اروپا به اجلاس سران اتحادیه دعوت نمیشود. او تصریح کرد که در مقابل آلمان، هم در دوران گرهارد شرودر و هم در دوران آنگلا مرکل، بهرغم اختلافنظرهای موجود، از ترکیه پشتیبانی کرده است.