آفتابنیوز : افزايش غلظت مواد مضردر آب و رسوب در محيط هاي دريايي، افزايش حجم اين مواد را در بافت بدن موجودات دريايي در پي دارد. اين روند در صورت تداوم، سبب بروز تغييرات زيستي در آبزيان و ماهيان شده و از طريق زنجيره غذايي، به تشديد عوامل بيماري زا در انسان ها منجر مي شود.
سيد محمد رضا فاطمي، متخصص بيولوژي دريايي و استاد دانشگاه در اين زمينه گفت:به طور مشخص به جز آلودگي نفتي هرنوع آلودگي ديگري كه وارد دريا شود، مبارزه با آن به هيچ وجه عملي نيست. به عنوان مثال عناصر فلزات سنگين مثل جيوه سرب، روي و مس در صورت ورود به رودخانه يا دريا به تدريج در عمق آب رسوب مي يابند. از آن جا كه اين رسوبات براي هميشه در محيط باقي مي ماند و امكان تصفيه رسوبات از آب دريا غيرممكن است، طبيعي است كه با افزايش غلظت اين مواد، تغييرات تدريجي در محيط زيست دريايي نيز رخ خواهد داد .
وی در ادامه افزود : با افزايش تدريجي غلظت مواد شيميايي اين تركيبات از طريق پوست يا تنفس يا از طريق بلعيدن آبزيان ديگر در بافت بدن ماهيان و آبزيان رسوب مي شود. به تدريج با افزايش غلظت اين مواد در رسوبات دريايي، تراكم آن ها در بافت بدن موجودات دريايي نيز افزايش مي يابد. اين روند را در اصطلاح بيولوژي تجمع زيستي مي گويند كه با افزايش حجم مواد در محيط زيست و مواد غذايي، تراكم آن در بافت بدن موجودات نيزبه مرور زمان افزايش مي يابد.
به عقيده كارشناسان در صورت عدم پيشگيري از اين روند نه تنها حيات موجودات دريايي دچار مخاطرات جدي مي شود بلكه انتقال اين مواد از طريق مصرف ماهي و جانوران دريايي، انسان را نيز دچار آسيب و عوارض ناگوار مي كند زيرا بسياري از عناصر موجود در فلزات سنگين نقش مهمي در بروز يا تشديد برخي بيماري هاي خطرناك در انسان دارند.
فاطمي همچنين يادآور شد كه رسوب مواد راديواكتيو نيز همانند عناصر فلزات سنگين نيز وقتي وارد محيط ريست شد، غيرقابل مبارزه است. به دليل ضرورت سپري شدن زمان، نيمه عمر ماده راديو اكتيو بايد سپري شود تا عوارض ناشي از آن هم رفع شود.