آفتابنیوز : آفتاب: به گزارش ایسنا، مغز مصنوعی «Spaun(شبکه یکپارچه معماری اشارهگر معنایی)» از ۲.۵ میلیون نورون مجازی برخوردار بوده که در مقایسه مغز انسان دارای ۱۰۰ میلیارد نورون است؛ اما مساله جالب در مورد این فناوری، اشتباهات این هوش مصنوعی و نه تواناییهای آن است که باعث شگفتگی سازندگان آن شده است.
اگر از Spaun یک سوال بپرسید، به اندازه انسان برای تفکر درنگ کرده و سپس پاسخ میدهد. همچنین اگر به این دستگاه یک لیست از اعداد را برای بخاطر سپردن ارائه کنید، در صورت زیاد بودن آنها با تردید در مورد پاسخ روبرو میشود.
این فناوری همچنین مانند انسان در یادآوری اعداد ابتدا و انتهای لیست نسبت به اعداد میانی بهتر عمل میکند.
به گفته محققان، Spaun اولین مدل از یک مغز زیستی است که وظایف را انجام داده و از رفتار برخوردار است. از آنجایی که این فناوری میتواند کارهای متنوعی را اجرا کند، به دانشمندان در درک بهتر کارهای مشابه در انسان کمک خواهد کرد.
بعلاوه،دانشمندان میتوانند شبیهسازیهای ساده شده داروهای اختلالات خاص مغزی یا روانی را با استفاده از این مغز مصنوعی انجام دهند.
دانشمندان تاکنون مدلهای زیادی از مغز را ساختهاند که از Spaun بسیار قدرتمندتر بودهاند. برای مثال مدل «Blue Brain» در موسسه پلیتکنیک فدران لوزان در فرانسه از یک میلیون نورون برخوردار است و پروژه «SyNAPSE» شرکت آیبیام نیز یک میلیارد نورون دارد اما هیچکدام برای اجرای وظایف ساخته نشدهاند.
Spaun برای واکنش به هشت فرمان از جمله نسخهبرداری از آنچه میبیند، شناسایی اعداد نوشته شده در دستخطهای مختلف، پاسخ به سوالات در مورد مجموعه اعداد و تکمیل الگوها پس از مشاهده نمونه برنامهریزی شده است.
مهارتهای بیشمار این هوش مصنوعی میتواند به درک بهتر مغز منعطف و متغیر انسان کمک و همچنین از همین ابزار برای کنترل تایپ، دوچرخهساری، رانندگی، هدایت هواپیما و شمار زیادی از کارهای دیگر استفاده کند.
این دانش در نهایت میتواند به دانشمندان در افزودن انعطاف به رباتها یا هوش مصنوعی کمک کند. هوش مصنوعی اکنون عموما به انجام یک کار مانند ضمیمه کردن تصاویر یا بازی شطرنج اختصاص دارد.
علاوه بر آن، هوش مصنوعی نمیتواند از ساختار سلولی مغز انسان آنطور که Spaun و دیگر مدلهای مغز مصنوعی انجام دادهاند تقلید کند. از آنجایی که این نرمافزار بیشتر شبیه مغز انسان کار میکند، محققان دیگر توانستهاند از آن برای آزمایشات بهداشتی که اجرای آن بر روی داوطلبان انسانی قابل قبول نبوده، استفاده کنند.
Spaun تنها یک تفاوت بسیار اساسی با مغز انسان دارد و آن نیروی محاسباتی زیادی است که برای اجرای وظایف خود استفاده میکند. این نرمافزار بر روی یک ابررایانه در دانشگاه واترلو اجرا شده و انجام یک ثانیه از شبیهسازیهای این مغز مصنوعی دو ساعت به طول میانجامد.
از این رو گام بعدی دانشمندان برای ارتقای این نرمافزار تولید سختافزاری است که بتواند برای این مدل امکان کار بطور بلادرنگ را فراهم کند.
نتایج این پژوهش در مجله ساینس منتشر شده است.