کد خبر: ۱۸۰۹
تاریخ انتشار : ۱۰ اسفند ۱۳۸۳ - ۱۷:۵۶

كليات بودجه تصويب شد

آفتاب‌‌نیوز : روزگذشته مجلس در سه شيفت كاري كليات بودجه را بررسي كرد و امروز پس از سخنان مخالفان و موافقان و مخبر كميسيون تلفيق كليات لايحه بودجه سال آينده به رأي گذاشته شد كه از مجموع 211 نماينده حاضر در صحن علني مجلس، 159 رأي موافق و 37 رأي مخالف و 14 رأي ممتنع به كليات بودجه رأي مثبت دادند.

الياس نادران نماينده تهران دوازدهمين موافق كليات لايحه بودجه امروز صبح گفت: بعضي از مخالفت‌هايي كه با لايحه بودجه كل كشور شد مربوط به جزئيات، مجريان و ساختار و فرايند بودجه نويسي، لايحه بودجه كل كشور است.

نادران افزود: در پاسخ به اين سؤال كه به بودجه رأي بدهيم يا خير؟ بايد بگويم كه در كميسيون تلفيق سه راه براي بررسي لايحه بودجه داشتيم، يا لايحه بودجه را به صورت شكلي بررسي نماييم يا كليات آن را رد نماييم و آن را به دولت ارجاع دهيم و تصريح كنيم كه بودجه را دودوازدهم و يا سه دوازدهم تصويب مي‌كنيم كه البته اين كار هم تبعات منفي دارد و منجر به توقف پروژه‌هاي عمراني تا زمان تصميم‌گيري مجلس خواهد شد.

وي اظهارداشت: اما راه‌حل سومي كه كميسيون تلفيق براي بررسي لايحه بودجه پيش‌رو داشت اين بود كه تا حد امكان و تا جايي كه مقدور است اصلاحات را چه به لحاظ ساختاري و چه به لحاظ تغيير اعداد انجام دهيم.

نماينده تهران با اشاره به سخن رئيس مجلس كه گفته بود اين مجلس در امتحان اصولگرايي خوب بيرون آمده، به اعتقاد من كميسيون تلفيق نيز از اين آزمايش (بررسي لايحه بودجه) خوب بيرون آمده و تصريح كرد: ما قبل از تدوين بودجه قانوني را تصويب كرديم كه بتواند تا حدودي تورم را مهار كند و همچنين فوريت طرح ديگري را تصويب كرديم كه در صورت تصويب نهايي در مجلس نرخ سود بانك‌ها كاهش مي‌يابد و بستر را براي فعاليت‌هاي توليدي فراهم كند.

نادران همچنين در پاسخ به سخنان مخالفين در مورد افزايش 80 درصدي بودجه گفت: يكي از اعضاي كميسيون برنامه و بودجه كه به سختگيري در تخصيص بودجه به دستگاه‌ها شهرت دارد، درخصوص افزايش 80 درصدي بودجه مجلس اعلام كرده است كه بودجه داده شده و باتوجه به نيازهاي مجلس همخواني دارد.

عضو كميسيون انرژي همچنين در ارتباط با تخصيص بودجه دفاعي گفت: هرساله شاهد كاهش بودجه دفاعي بوديم و باتوجه به چالش‌هايي كه در منطقه و خليج فارس وجود دارد چاره‌اي نداريم كه بسيج 20 ميليوني را مجهز نماييم و هزينه‌اي براي آنها درنظر بگيريم.

محمدباقر بهرامي نماينده اسدآباد و رئيس كميسيون اجتماعي در مخالفت با كليات بودجه سال آينده با تأكيد به بندهاي قانون اساسي درخصوص رفع تبعيض و سند چشم‌انداز 20 ساله كشور گفت: بودجه سال 84 ضد تورم و ضد بيكاري نيست و نمي‌تواند اهداف قانون اساسي و چشم‌انداز 20 ساله را محقق كند.
بهرامي تصريح كرد: در بودجه سال 84 درآمدهاي ما بستگي به درآمدهاي نفتي است كه همين امر يك نمره منفي براي كشور است. برخي از درآمدهاي كشور بايد بر روي ماليات‌ها نيز متمركز شود.

نماينده اسدآباد افزود: نبايد بدون علم و شناخت به كليات بودجه رأي مثبت داد بخش خصوصي در بودجه سهمي ندارد و هيچ توجهي درخصوص سند چشم‌انداز 20 ساله درخصوص توجه به بخش خصوصي و تعاوني نشده است.

احمد پيش‌بين نماينده بافت در مخالفت با لايحه بودجه گفت: بودجه سال 84 متأسفانه جوابگوي مردم مناطق و شهرستان‌هاي كوچك نيست.
عضو كميسيون امنيت ملي افزود: اگر بودجه امسال را بررسي كنيم مي‌بينيم كه اين بودجه شامل شهرستان‌هاي كوچك نيست و جوابگوي مردم منطقه نمي‌باشد و اكثر اولويت‌هاي بودجه مربوط به طرح‌هاي نيمه‌تمام است.

پس از اين دو مخالف حسين نوش‌آبادي نماينده ورامين در موافقات با كليات لايحه بودجه سال 84 گفت: برنامه ريزي درست اقتصادي سرمايه‌هاي اندك را گسترش مي‌دهد و برنامه‌ريزي نادرست اقتصادي سرمايه‌هاي فراوان را اندك مي‌كند.


عضو كميسيون عمران افزود: نكات مثبت لايحه بودجه سال 84 زياد است مثلاً يكي از ويژگي‌هاي لايحه بودجه افزايش اعتبار براي گسترش بخش راه‌آهن و حمل و نقل باهمكاري بخش خصوصي است و از ديگر نكات مثبت مي‌توان به بازگشت تعدادي از طرح‌هاي عمراني استان به طرح‌هاي عمراني ملي اشاره كرد.

وي همچنين به بودجه آموزش و پرورش نيز كه 3/10 درصد رشد پيدا كرده اشاره كرد.

اما حسن زماني نماينده ملاير آخرين مخالف كليات لايحه بودجه گفت: بودجه سال 84 با توجه به نكات مثبتي كه موافقين برشمردند نكات ضعفي هم وجود دارد. در طول 25 سال گذشته سعي شده بودجه نويسي در كشور به سمتي برود كه وابستگي كشور به منابع تجديدناپذير كم شود ولي شاهد هستيم كه بودجه سال آينده همچنان 80 درصد وابستگي به نفت دارد.

عضو كميسيون عمران ضمن بيان اين مطلب كه ساختار بودجه ريزي كشور ما همچنان اصلاح نشده است، به نقطه ضعف لايحه بودجه سال 84 اشاره كرد و افزود: عدم همخواني بودجه با برنامه چهارم توسعه، عدم عدالت اجتماعي، ناچيز بودن سهم ايثارگران، سهم حمل و نقل، اشتغال جوانان براي برطرف كردن اين معضل در لايحه بودجه رقم بسيار ناچيزي درنظر گرفته شده است.

زماني تصريح كرد: ناچيز بودن سهم آموزش و پرورش و همچنين استقراض از بانك هاي خارجي از جمله نقاط ضعف لايحه بودجه است.

حسن سبحاني رئيس كميسيون تلفيق به عنوان چهاردهمين موافق كليات لايحه بودجه گفت: مجلس هفتم انضباط مالي دولت را ايجاد كرده اما كافي نيست و نياز به حمايت نمايندگان مجلس دارد.

نماينده دامغان تصريح كرد: لايحه دولت با گزارش كميسيون تلفيق تفاوت هاي ماهوي بسيار دارد. آنچه در مجلس در دست بررسي است گزارش كميسيون تلفيق مطرح است. ما درباره اقتصاد ايران تصميم گيري نمي كنيم، درباره بودجه دولت ايران تصميم گيري مي كنيم كه بسيار خطير و مهم است.

سبحاني افزود: هم اقتصاد ملي و هم اقتصاد دولت مشكلات زيادي دارد و ما با مشكلات ناشي از اقتصادي ملي مواجه هستيم. اين بحث پيچيده است. بودجه عمومي از پنج جلد كتاب حجيم است و اظهارنظر درباره آن ساده نيست. مراجعه به كارشناسان در اين باره ضرورت پيدا مي كند.

وي اظهار داشت: لايحه بودجه با لوايح عادي تفاوت دارد، اعمال تغييرات اصلاحي همراه با مقاومت روبروست منبع سالم درآمد ماليات است.

در همه سال هاي گذشته اوراق مشاركت كه در بودجه مي آمد در مجلس به آن اضافه مي شد اما امسال از 700 ميليارد ريال اجازه افزايش ندارند و گفتند بانك ها نبايد بخرند بلكه بايد مردم بخرند و اوراق مشاركت واقعي باشد و اين اولين انضباط بسيار خوب است.

سبحاني گفت: كميسيون تلفيق اجازه افزايش استقراض خارجي ندارد و سقف موجود برنامه چهارم را ثابت كرد استفاده از حساب ذخيره ارزي را كه به‌جز 5 ميليون دلار براي دفع ضرر به كشور تحميل شده اجازه نداد.

وي تأكيد كرد: شهامتي را دوستان تلفيق به كار بردند كه اگر درآمدي قرار است محقق نشود هزينه اي هم ايجاد نشود و ايجاد صندوق ذخيره ريالي از اين جهت است.

رئيس كميسيون تلفيق در ادامه بيان كرد: سهم هر استان بايد متناسب با استقرار و توانش تخصيص يابد و اميدواريم به اين سمت حركت كنيم. حمايت نمايندگان از گزارش كميسيون تلفيق حمايت از اصول مجلس است.

محمدرضا باهنر نايب رئيس مجلس در موافقت با كليات لايحه بودجه سال 84 گفت: در بودجه سال آينده بيشترين تغييرات به نسبت لايحه از نظر سياست ها، برنامه ها، سياست هاي راهبردي و اعداد و ارقام صورت گرفته است.

عضو كميسيون اجتماعي تصريح كرد: ما در اين بودجه دو هزار ميليارد تومان درآمد مطمئن پيدا كرده ايم كه با كاهش هزينه ها توانستيم سقف ماده واحده را افزايش دهيم. ضمن آن كه كميسيون درآمدهاي مشكوك را نپذيرفته است و مقرر كرده صندوق ذخيره ريالي تشكيل شود و اين صندوق خواهد توانست درآمدهاي تخصيص نيافته را جبران كند.

نايب رئيس مجلس با بيان اين كه از صندوق ذخيره ارزي هشت ميليارد دلار يعني نزديك به هفت هزار ميليارد تومان از درآمد دولت كاهش يابد يعني سهم بودجه دولت كاهش پيدا كند ولي اين اتفاق نيفتاد، افزود: كاهش سهم بودجه دولت يعني ركود در خدمت رساني به اين دولت.

وي در ادامه با اشاره به اين كه رأي ندادن به كليات بودجه باعث مختل شدن فعاليت هاي دولت در بخش عمراني و طولاني شدن پروژه ها مي شود گفت: ضرر و زياني كه از عدم تصويب بودجه به كل كشور تحميل مي شود ضرر و زيان غيرقابل جبران است.

در ادامه محمدمهدي مفتح مخبر كميسيون تلفيق بودجه گفت: با توجه به اظهارات نمايندگان كسر بودجه جمع بالايي دارد اما تصميمات متعددي هم در آن روز گرفته شده است كساني كه با بودجه موافقند به معناي اين نيست كه ضعفي را نمي بينند.

مخبر كميسيون تلفيق افزود: در بررسي كليات، نمايندگان براساس آيين نامه نقاط ضعف و قوت را مطرح مي كنند و بسياري از نمايندگان به اهميت مناطق محروم، راه ها و روستاييان توجه كردند. اميدواريم در بررسي جزئيات، كميسيون را به سمت بهتر شدن ببريم.

وي سپس به سخنان برخي مخالفان لايحه پاسخ داد و سپس به شركت ها و موسسات مختلفي كه در بودجه سهم دارند اشاره كرد و اظهار داشت: نرخ تورم سير نزولي دارد و طبق برنامه پيش مي رود و اميدواريم به نرخ تك‌رقمي برسيم. بعد از شنيدن سخنان موافق و مخالف نمايندگان با رأي مثبت خود به كليات لايحه بودجه سال 84 اجازه ورود به جزئيات را دادند و در شيفت بعدازظهر به بررسي جزئيات لايحه مي پردازند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین