کد خبر: ۱۸۱۰۴۹
تاریخ انتشار : ۲۵ آذر ۱۳۹۱ - ۱۵:۵۴
«جان کول»:

آیا ایران در حال فروپاشی اقتصادی است؟

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: کول در وبلاگ خود آورده است:

به دلیل کاهش تقاضای جهانی نفت بر اثر بحران اقتصاد جهانی و همچنین به دلیل آن که برخی از تولید کنندگان نفت از جمله عربستان سعودی و عراق، برنامه‌هایی برای افزایش تولید دارند، تحریم‌های مالی و اقتصادی آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران در سال ۲۰۱۲ تا حدی کارگر واقع شده است.

اما وضعیت آن گونه که گمان می‌رفت برای دولت ایران چندان بد نیست؛ هرچند افراد عادی متضرر هستند. در واقع ایران به دلیل آن که هنوز توانایی آن را دارد تا با درآمد نفتی به پرداخت یارانه به شماری از کالاهای اساسی بپردازد، از بد‌ترین سناریوی ممکن در پی افت شدید ارزش ریال فرار می‌کند.

دولت ایران، از پس چندین سال درآمد هنگفت نفتی می‌آید. در سال ۲۰۰۴ ایران مجموعاً تنها ۳۲ میلیارد ریال از درآمد نفتی سود برده است و در آن سال هیچ کس بر این ادعا نبود که دولت ایران با بحران اقتصادی روبه‌رو می‌شود. در سال ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ درآمد نفتی ایران به ۴۶ میلیارد ریال در سال افزایش یافت و پس از آن افزایش شدید بهای نفت رقم خورد. در ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ دولت هر ساله کمی بیشتر از ۸۰ میلیارد ریال درآمد نفتی داشته که در واقع به معنای دو برابر شدن درآمد نفتی ایران در یک دهه پیش از آن بوده است.

در سال ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ در پی افت اندک بهای نفت درآمد نفتی ایران به ۷۰ میلیارد دلار رسید، ولی در سال ۲۰۱۱ دوباره بهای نفت افزایش پیدا کرد و ایران به درآمدی ۹۵ میلیارد دلاری دست یافت.

در ماه جولای اتحادیه اروپا، تحریم نفتی علیه ایران وضع و از خرید نفت ایران خودداری کرد. در نتیجه این امر و کاهش تقاضای نفت جهانی صادرات نفت ایران نیز کاهش یافت؛ اما بیش از ۶۰ درصد بازار نفت ایران در آسیاست و این مشتریان هنوز در حال خرید نفت ایران هستند. ایالات متحده پیش بینی کرده است که در سال جاری میلادی، ایران معادل ۷۰ میلیارد دلار درآمد نفتی خواهد داشت.

این رقم بدون هیچ شک و شبهه‌ای بیش از میزان درآمد نفتی ایران در سال ۲۰۰۶ است و چنانچه دیده می‌شود در سال‌های گذشته، درآمد نفتی ایران به شدت بالا بوده است و همچنان نسبت به یک دهه گذشته افزایشی است 

افزون بر این، این گزاره که ایران به دلیل تحریم نفتی غرب در چند سال آینده به فقر شدید مبتلا خواهد شد، برای من جای پرسش دارد. وزارت انرژی آمریکا پیش بینی کرده است که در سال ۲۰۱۳ تولید جهانی نفت از ۸۹ میلیون بشکه در روز به ۹۰ میلیون بشکه افزایش می‌یابد.

اما چنانچه تقاضای کشورهای آسیایی به میزان عادی خود بازگردد، به ویژه از سمت چین و هند، در نتیجه میزان تقاضای جهانی به شدت از تولید پیشی خواهد گرفت. در یک یا دو سال آینده، بی‌گمان تقاضای جهانی نیازمند کاهش تولید نیم میلیون یا یک میلیون بشکه‌ای ایران خواهد شد.

این امر از آنجا ناشی می‌شود که تولید عربستان دیگر بیش از این افزایش نخواهد یافت و افزایش تولید عراق نیز در کوتاه مدت محل سؤال است. از نظر من، حساب کردن روی ادامه کاهش تقاضای جهانی و افزایش تولید به همین روال کاری غیر منطقی است.

در عین حال بخشی از کاهش صادرات نفت ایران در حال بازیابی مسیرهای جدید به بازار جهانی است. هم‌اکنون ایران با استفاده از نفت‌کش‌ها و بیمه خود به صادرات نفت به چین و کره جنوبی می‌پردازد؛ اما محدودیت ایران در تانکرهای غول پیکر نفتی، مشکلی است که آن را نیز با خرید تانکرهای غول پیکر از چین جبران می‌کند ـ یکی از این تانکر‌ها به تازگی به دست ایران رسیده است ـ کره جنوبی نیز پس از حل شدن مشکل بیمه نامه، میزان واردات خود از ایران را به دویست هزار بشکه در روز افزایش داده است.

به دلیل آن که ایالات متحده اقدام به اخراج ایران از سیستم نقل و انتقال بین‌الملل کرده است، ایران روی به پذیرش یوان چین و روپیه آورده است. این امر البته منجر به آن می‌شود که ایران روی به خرید کالاهای چینی و هندی به جای مشابه‌های اروپایی و آمریکایی آن کند. در نتیجه اقدام اروپا به تحریم نفتی ایران هزینه مستقیم برای اروپا داشته و منجر به کاهش صادرات کشورهای عضو این اتحادیه به ایران و از دست دادن بازار ایران شده است. 

تابناک
مخلص کلام آن که درآمدهای خارجی دولت ایران همچنان پابرجاست و این به رغم همه آسیب‌ها و پیامدهایی است که افت ارزش ریال برای قشر ضعیف، متوسط و تجار ایرانی به دنبال داشته است؛ افزون بر این، ذخایر ارزی ایران این اجاره را می‌دهد که اثرات بحران ارزی در این کشور روی کالاهای وارداتی اساسی کاهش داده شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ملیحه
|
Germany
|
۱۶:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۵
0
2
اسم ایشان خوان کول است نه «جان کول». وی استاد تاریخ خاورمیانه است و تخصصی در حوزه اقتصاد ندارد
سید روزبه
|
United States of America
|
۱۶:۰۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۵
0
3
ایران خیلی وقته از لحاظ اقتصادی فرو پاشیده اما این صبر مردم بوده که تا امروز صدای هیچکس در نیومده
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۵
0
2
اقتصاد ایران اولش مقاومتی بود. بعد جنگ شد مضاربتی (طرحهای ضربتی جهت ابادانی کشور). بعدش شد مشارکتی (با شرکت دوستان قدیم و دشمنان جدید). بعدش شد مشاردتی (با استفاده از امر به معروف و نهی از منکر)
بعد که جواب نداد شد مزاورتی (با استفاده از زور و فشار ) الالن دوباره شده مقاومتی.
این نشون میده که برگشتیم به نقطه اول
نتیجه گیری: اقتصاد ایران هرگز از بین نمیرود بلکه از حالتی به حالت دیگر تبدیل میشود.(اصل بقای اقتصادی).
قبلا" اسم اصلش بقای انرژی بود!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۵
2
1
تمام حرفهای غربی ها بی پایه و اساس و جنجال رسانه ای و خبری و .... است. اما وقتی یکیشون یه حرفی به نفع ما بزنه اون موقع مثل اینکه حرفهاشون میشه وحی!
1
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۵
2
0
این حرفا چیه،ما داریم به بزرگترین کشور صنعتی دنیا تبدیل میشیم و همه چیز هم عالیه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۵
0
2
این آقا آمار افزایش صدور نفت کشورهای عربی رو نداشته؟ اونا دارن جای ایران رو پر میکنن نگران نباشید!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۷ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۵
1
1
درود بر احمدی نزاد- درود بر سیاستمداران با لیاقت و با کفایت - درود بر تصمیم گیران مسائل کلان اقتصادی کشور - مرگ بر امریکای ناتوان و بی شعور - مرگ بر استکبار جهانی ضعیف و شکننده - مرگ بر انگلیس - مرگ بر آلمان - مرگ بر کانادا - مرگ بر ایتالیا - مرگ بر کل کشورهای اروپایی-مرگ بر تمام کشورهای جهان به غیر از ایران!!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۵
0
1
راست میگه ...
همه چی آرومه / ما چقدر خوشحالیم !!!
این چقدر خوبه که ...
سلام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۶
0
0
خوب البته كه حرفايي كه اين آق ميزنن درستهه و ايران حالا حالا ها هيچيش نميشه خو بله ... البته يه سوال اين كه ايران كجاستو ايراني كي از نظر همين روزنامه و دولت مردا و مسئولين و نظامي هاي گردن كلفت ايران و ايراني فقط همين افراد هستن كه صد البته درآمدشون هر چقدرم كه كم بشه بازم به اندازه هزار سال ديگه دارن بخورن بقيه مردمي هم كه دارن زير گروني و كمبود هر روز از يه چيز زندگي شون حالاخوراك پوشاك تفريح ميزنن اصلا مهم نيست چون طبقه گفته همين سايت عزيز همه جا آرومه شما همچنان ميتونيد به چپاول مردم ادامه بدين.
پيام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۶
0
0
اين كشور جنگ رو با اون مشقات پشت سر گذاشته.شرايط جنگ هزار برابر سخت تر بود.حتي سيم خاردار هم به ما نميفروختن.اين واقعيته...درسته كه ما مشكل اقتصادي داريم.اما اين هاي و هوي ها چيه؟؟؟نفس منم از جاي گرم در نمياد.اما بايد اول شرايط ايران رو بسنجيم بعد حرف بزنيم....به قول رهبر انقلاب اين كشور گردنه هايي رو پشت سر گذاشته كه مسائل اقتصادي امروز در مقابلش بسيار كوچكه...من متاسفانه روحيه بدبيني و سياه نگري و بداخلاقي رو در بين بسياري از كسايي كه اظهار نظر ميكنند مشاهده ميكنم.دوستان كمي مراقب باشيد.ما بايد وطنمنو نظاممونو كشورمونو كه با خون دل به اينجا رسيده دوست داشته باشيم.وقتي دوست داريم كسي رو چيزي رو ديگه به هر خاري كه نق نميزنيم و بزرگش نميكنيم.
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۹/۲۶
0
0
پیام جان!
تا بزرگان و افراد متینی مث شما داریم
چه کم داریم!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟
مملکت از این خراب تر نخواهد شد !!!!!!!
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین