آفتابنیوز : آفتاب: زمانی بود که خیانت در زندگی زناشویی به آسانی قابل تشخیص بود. اگر شخصی در خارج از رابطه زناشوییاش با فرد دیگری رابطه جنسی داشت، او را خیانتکار میشمردند اما در دنیای امروز با وجود رسانههای اجتماعی مانند فیسبوک، فضاهای گپزدن اینترنتی (چت رومها)، وبکمهای دوسویه، پیامهای فوری اینترنتی، برنامههای دوستیابی و مانند اینها تعریف خیانت زناشویی مشکل شده است. آیا حتماً خیانت زناشویی باید به صورت ارتباط جسمی باشد، یا ارتباط برقرار کردن از طریق وبکم یا فردی در آن طرف دنیا را هم باید خیانت شمرد؟ آیا ارضای خود با تسهیلات جنسی اینترنتی هم نوعی خیانت به همسر نیست؟
آشکار است که برای بسیاری از افراد بالای 30 سال که با ابزارهای دیجیتال بزرگ نشده اند، چنین دنیایی ممکن است ناآشنا و گیجکننده باشد. اما اگر بخواهیم تعریف ساده ای از خیانت زناشویی ارائه دهیم که این دنیای جدید را هم دربرگیرد، میتوان اینچنین گفت: «خیانت زناشویی یعنی از بین رفتن اعتماد میان دو همسر که هنگامی رخ میدهد که یک طرف اسرار جنسیاش را از همسرش پنهان نگه میدارد.»
در نهایت خیانت زناشویی صرفاً محدود به انجام عمل جنسی (چه در دنیای واقعی و چه در دنیای آنلاین) نمیشود. اصل قضیه این است که شما رفتارهای جنسیتان را از هر نوع، از جمله روی آوردن به پورنوگرافی با چت جنسی روی فیسبوک، را از همسرتان مخفی نگه میدارید. بنابراین اگر چنین رفتارها یا روابطی را از همسرتان پنهان نگه میدارید، باید در اینباره تجدیدنظر کنید. اصولا اگر هر رفتار عاشقانه یا جنسیتان را از همسرتان مخفی کنید، به او خیانت ورزیدهاید. موضوع بههمین سادگی است.
متأسفانه بسیاری از افرادی که به رفتارهای جنسی یا اینترنت روی میآورند، درک نمیکنند که این رفتار پنهانیشان میتواند بر زندگی عاطفی درازمدت و اعتماد همسرانشان به آنان تأثیر بگذارد.
چرا خیانت دردناک است؟
اصولاً در موارد خیانت زناشویی، آنچه بیشترین درد و ناراحتی را برای همسر ایجاد میکند، نه صرفاً رابطه جنسی خارج از ازدواج، بلکه این حقیقت است که اعتماد و باورش به فردی که صمیمترین رابطه را با او داشته، خدشهدار شده است. بنابراین تفاوتی ندارد که این خیانت با برقراری رابطه جسمی با شخصی دیگر باشد، یا از طریق آنلاین با روی آوردن به پورنوگرافی، وبکمهای جنسی، شبکههای اجتماعی و سایر شیوههای ارتباطی بهوسیله تکنولوژی دیجیتال.
به عبارت دیگر رابطه خارج ازدواجی در «دنیای مجازی» هم به اندازه چنین رابطهای به صورت جسمی و در دنیای واقعی برای همسر خیانتدیده، دردناک است. مهم نیست که این خیانت در کجا یا چگونه رخ داده باشد، پی بردن به این موضوع بهشدت برای همسر خیانتدیده، تکاندهنده و زجرآور است. یک بررسی نشان میدهد که پی بردن به خیانت همسر ممکن است به بروز علایم حاداسترس منجر شود که بهطور معمول در «اختلال استرس پس از سانحه» یا PTSD (اختلالی روانی که پس از حوادث فجیع رخ میدهد) مشاهده میشود.
از طرفی، ضربهای که فرد خیانتدیده میخورد، تا حدی ناشی از این حقیقت است که با اینکه رفتارهای خارج ازدواج همسر خیانتکننده برای دیگران آشکار بوده است و شاید هنگامی که این همسر مچش باز میشود، تا حدی احساس آرامش هم بکند، همسر خیانتدیده معمولاً به کلی از این قضایا بیخبر بوده است.
از طرف دیگر، خیانت کردن به همسر معمولاً الگویی تکرارشونده دارد و یک حادثه منفرد نیست و برای مثال خبردار شدن از یک بار رابطه همسر با یکی از همکارانش، باعث نمیشود که فرد خیانتدیده هنگامی که کل رفتارهای همسرش را دریابد، آمادگی بیشتری برای تحمل پیدا کرده باشد.
بهعلاوه نکته مهم این است که این درد و زجر را یک بیگانه برای فرد ایجاد نکرده است. این عواطف را کسی برای فرد ایجاد کرده است که او بیشترین تکیه و اعتمادش را به او داشته است.
اتکا دروغین خیانت
یک حالت نه چندان غیرمعمول دیگر در این موارد این است که شک یا گمان فرد درباره خیانت همسرش، برای مدتها، حتی سالها ادامه داشته باشد و همسر خیانتکار مکرر خیانتش را انکار کند و برای مثال بگوید مجبور است تا دیروقت سرکار بماند. ممکن است همسری که مورد خیانت واقع میشود، متهم شود که سوءظن نامعقولی دارد و آدم شکاکی است.
در این موارد همسر خیانتکننده با سوءاستفاده از طرف مقابل ممکن است در طول زمان این احساس را در او به وجود آورد که ناپایداری عاطفی اوست که ریشه مشکلات آنهاست.
برخی از این همسران ممکن است به رفتارهای بیاختیار و افراطی از سوءمصرف موادمخدر و الکل گرفته تا افراط در غذا خوردن، ورزش کردن، پول خرج کردن و... روی آورند. در واقع ممکن است چنین رفتارهایی حتی پیش از افشا شدن خیانت بروز کند، زیرا برخی از افراد برای برطرف کردن افسردگی، اضطراب و ناکامی که در روابطشان با همسرشان احساس میکنند، خود را در این رفتارهای بالقوه اعتیارآور غرق میکنند.