هر ساله در آستانه ماه مبارک رمضان دولت سبد ویژه کالایی برای کارمندان دولتی و شاغلان در زیرمجموعه های دولت در نظر می گیرد. برای امسال مقامات دولتی اعلام کرده اند برای 2 میلیون و 200 هزار کارمند سبد کالایی با 40 درصد زیر قیمت بازار ارائه می شود.
طبق سبد در نظر گرفته شده برای کارکنان دولتی ارزش هر سبد 83 هزار و 350 تومان برآورد شده است و کارمندان برای استفاده از سبد ویژه ماه مبارک رمضان باید رقم یادشده را بپردازند. با این حال شیوه ارائه سبدهای ویژه کالایی برای کارگران به نحو دیگری است و از قائده خاصی پیروی نمی کند.
طبق قوانین موجود کارفرمایان می توانند بر اساس شرایط بنگاه درباره ارائه بسته های ویژه حمایتی و مناسبتی در طول سال برنامه ریزی کنند. به مفهوم دیگر کارفرما هیچگونه الزام قانونی برای در نظر گرفتن سبدهای ویژه کالایی برای کارگران خود ندارد.
هم اکنون طبق اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تعداد 11 میلیون و 500 هزار نفر کارگر در کشور به صورت رسمی ثبت شده و دارای بیمه هستند. این میزان نیروی کار، بیش از 50 درصد کل شاغلان کشور را شامل می شود.
واکنش وزیر کار به سبد کالای کارگران
اسدالله عباسي وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در واکنش به لزوم ارائه سبدهای ویژه کالایی به کارگران در ماه مبارک رمضان انجام این کار را از وظایف کارفرمایان برشمرد و گفت: كارفرماياني که كار خود را درست انجام مي دهند مورد حمايت ما هستند و آن دسته از كارفرماياني كه سبد كالاي ماه رمضان كارگران را در نظر نمي گيرند از شركاي اجتماعي قانوني ما به شمار نمي آيند.
هرچند وزیر تعاون، کار و رفاه در اینباره اظهار نظر مبهمی را ارائه کرده است، اما به نظر می رسد وی معتقد است دولت نه تنها هیچگونه وظیفه ای به عنوان مهم ترین شریک اجتماعی کارگران در قبال تامین بسته های ویژه سالیانه برای جامعه کارگری مانند آنچه که برای کارمندان در نظر گرفته می شود ندارد، بلکه اساسا در اینباره مسئولیتی هم ندارد.
با این حال، هر ساله گروه هایی از کارفرمایان در مناسبت ها اقدامات حمایتی مناسبی را برای نیروهای تحت پوشش خود انجام می دهند ولی کارشناسان بازار کار می گویند تنها 10 درصد کارگران از اینگونه حمایت های ویژه بهره مند می شوند و مابقی سهمی از اینگونه بسته ها نخواهند داشت.
دولت به عنوان شریک اجتماعی کارگران هیچگاه در اینگونه حمایت ها از جامعه میلیونی کارگران مشارکت نکرده است. با اینکه دولت به عنوان رئیس شورای عالی کار در بحث تعیین حداقل دستمزد سالیانه نظر نهایی را ارائه می کند و در این بخش تاثیرگذاری فراوانی بر تصمیمات کارگران و کارفرمایان دارد، اما در تمام سال های دهه های گذشته تنها کارفرمایان بوده اند که بسته های حمایتی برای کارگران ارائه کرده اند.
طرح اختصاص بسته ویژه رمضان برای کارگران
علی اکبر سیارمه در گفتگو با مهر با بیان اینکه موضوع در نظر گرفتن سبد ویژه حمایتی از کارگران در آخرین جلسه شورای عالی کار مطرح شده است گفت: با این حال، نمایندگان کارفرمایان و دولت واکنش مناسبی را به این خواسته کارگران نداشته اند.
نماینده کارگران در شورای عالی کار اظهار داشت: متاسفانه در جلسه جو موافقی با اختصاص سبد کالا به همه کارگران به وجود نیامد و حتی نماینده دولت عنوان کرد در این زمینه هیچگونه پیش بینی خاصی در بودجه های سنواتی وجود ندارد.
سیارمه خاطر نشان کرد: مقامات دولتی عنوان کردند دولت 5 تا 6 هزارمیلیارد تومان برای پرداخت حقوق به شاغلان و بازنشستگان در قالب بودجه های سنواتی در نظر می گیرد و در این بخش نیز دارای مشکلاتی است. کارفرمایان نیز می گویند توانایی پرداخت اینگونه هزینه ها را ندارند.
کارفرمایان خصوصی: توان پرداخت نداریم!
این مقام مسئول کارگری ادامه داد: متاسفانه در واکنش مقامات کارفرمایی و دولت به اینگونه موارد ابهاماتی وجود دارد. دولت به عنوان کارفرمای بزرگ می گوید توان اجرای چنین برنامه هایی وجود ندارد و از سویی کارفرمایان خصوصی نیز معتقدند وقتی دولت به عنوان کارفرمای بزرگ نتواند، آنها چگونه خواهند توانست!
وی تاکید کرد: ما حتی در بحث حداقل دستمزد نیز طبق اعلام فائو که می گوید باید هر نفر در روز 2400 کالری انرژی دریافت کند را رعایت نمی کنیم و در ایران آن را برای کارگران 2000 کالری و برای کودکان 1800 کالری تعیین کرده ایم.
به گزارش مهر،عضو شورای عالی کار با اشاره به اینکه متاسفانه در زمان اجرای هدفمندی یارانه ها جامعه کارگری نگرانی های زیادی داشته است تصریح کرد: ما نگران آسیب دیدن طبقات ضعیف جامع بودیم اما دولت و مقامات دولتی مرتب عنوان می کردند در این زمینه بسته های حمایتی ارائه می شود، چیزی که هرگز ارائه نشد.