آفتابنیوز : آفتاب: همزمان با انتخاب آقای روحانی به مقام ریاست جمهوری در انتخاباتی پر شور و ارسال رویکرد تعامل سازنده با جهان، دور جدیدی از تحریمهای کنگره آمریکا علیه کشورمان در مورد ریال، خودرو سازی و کشتیرانی به مورد اجرا گذارده شد. برقراری تحریمهای جدید، علیرغم موضع گیری مثبت مقامات کشورهای غربی و برخی سیاستمداران آمریکایی نسبت به انتخاب چهره ای میانه رو، بازگو کننده آن است که روند اجرایی شدن تحریمها، فرآیندی حقوقی و بلند مدت است به طوریکه عمدتا با تصویب در مراجع قانونگذاری دنبال می شود و برطرف شدن آن نیز علیرغم مثبت شدن رویکردها و اظهار خوش بینی ها، فرآیندی بلند مدت خواهد بود. قرار گرفتن تحریمها در فرآیند حقوقی و تصویب در مراجع قانونی ، این مشکل را به همراه دارد که لغو آنها نیز مستلزم جلب نظر گروههای مختلف سیاسی در مراجع مذکور است و مرتفع ساختن آنها را از پیچیدگی برخوردار می سازد. به طور مثال در آمریکا لابی صهیونیست در کنگره آمریکا نفوذ بالایی دارد و از تمام توان خود برای ایجاد فشار بر ایران استفاده خواهد کرد و در تحریمهای یاد شده نیز شاهد آن هستیم که کنگره، سرمدار ارایه طرح های تحریمی علیه کشورمان است.
برای آنکه سایه تحریمها از سر اقتصاد کشور زدوده شود، در این مقطع که همگان به اثرات نامطلوب آن بر زندگی مردم اذعان دارند و آن را مرحله ای مخرب ارزیابی می کنند، الزامی است که به موازت اتخاذ رویکرد جدید در مذاکرات از دیپلماسی عمومی نیز بهره گیری مطلوب و موثر صورت گیرد. البته این رویکرد نه در مسئله هسته ای بلکه در حل مسائل سیاسی با کشورهای غربی و آمریکا و رسیدن به یک نقطه تعامل سازنده می بایست مد نظر باشد.
در دنیای امروز گستره رو به رشد ارتباطات این زمینه را فراهم ساخته که چارچوب روابط کشورها نه از طریق راهروهای تنگ سیاست که گاه به دست بازان تنگتر می شود بلکه از طریق ارتباط گسترده میان افکار عمومی و افراد جوامع با یکدیگر (دیپلماسی عمومی) هم می تواند رقم بخورد و فضایی را ایجاد کند که سیاستمداران را ترغیب به اتخاذ رویکردهای جدید نمایند. لذا در این شرایط که کشور ما در مرحله جدیدی از تاریخ خود قرار دارد که دولت آقای روحانی بعد از دولتی تندرو - تندور در صحنه سیاست داخلی و خارجی - به مدیریت کشور وارد می شود و نیز تدبیر و اعتدال را سرلوحه فعالیتهای دولت در عرصه سیاسی و سیاستگذرای مطرح کرده است و از همه مهمتردر این مقطع که کشور توانسته بعد از انتخابات سال 1388 و آشوبهای آن که چهره مردمسالاری کشورمان را زشت نمود، با انتخاباتی پر شور چهره ای زیبا و پرنشاط از خود نشان دهد و زنگارهای گذشته بزداید، فرصت جدیدی برای کشور ایجاد شده است تا بتواند با استفاده از عرصه دیپلماسی عمومی در جهت رفع تحریمها و نیز برقراری رابطه سازنده با جهان، کشورهای غربی و آمریکا بهره گیری نماید.
در چند روز گذشته زمزمه هایی در میان نهادهای مدنی به وجود آمده که کمپینی برای مخالفت با تحریم ایجاد شود. شکل گیری این اراده را باید یکی از دستاوردهای مثبت انتخابات برشمرد. انتخاباتی که مردم ارده خود را در آن مشاهده کرد و امروز قصد دارد به یاری آن بیاید. این کمپین می تواند یک بستر مناسب برای ابراز نظر مردم و شکل گیری دیپلماسی عمومی باشد به خصوص در مورد با آمریکا، که سالهاست رابطه سیاسی مستقیم میان دو کشور وجود ندارد تا بدینوسیله پیام مردم ایران به مردم، سیاستمداران و مقامات آمریکایی منتقل شود و در جهت رفع تحریمهای ظالمانه و برقراری زمینه تعامل سازنده حرکت شود. در شکل گیری این کمپین، همانند انتخابات پرشور 24 خرداد که مقام معظم رهبری دعوت نمودند افرادی که حتی اعتقاد به نظام نداشته اما نگران سرنوشت کشور هستند در انتخابات مشاکت کنند، لازم است که یک همگرایی میان تمامی جریانهایی که دغدغه آینده مردم و جوانان و کشور را دارند، ایجاد شود تا بدینوسیله خواست مردم ایران در رفع تحریمها و برقراری آشتی با جهان به گوش همگان رسانده شود.
بعلاوه از این همگرایی می توان استفاده کرد و با توسعه دیپلماسی عمومی در آمریکا و کشورهای غربی و با استفاده از ابزار رسانه های مکتوب، دیداری، راه اندازی سایت و .. ، این واقعیت را دنبال نمود که ما در ایران یک دموکراسی رو به رشد داریم که گرچه با نقطه تکامل و آرمانی خود فاصله دارد ( والبته کدام کشور است که می توند ادعا کند به قله رشد خود رسیده است) اما این دموکراسی بومی و درونی است و نیازمند حمایت و همراهی جهانی است و پیام آن پیام آشتی و تعامل است.
بی تردید برای شکل گیری رابطه سازنده با جهان، دیپلماسی عمومی می تواند جاده صاف کن برای روابط سیاسی عادلانه و محترمانه باشد همچنین این کمپین می تواند زمینه آن باشد که دیپلماسی کشور رابطه جدیدی با ایرانیان خارج از کشور برقرار کند، رابطه با افرادی که شاید اعتقادی به نظام نداشته باشند ولی به پیشرفت و توسعه کشور اعتقاد دارند و در این مسیر علاقه به تلاش و همراهی دارند.
شکل گیری اراده برای راه اندازی کمپین ضد تحریم، نقطه مناسبی برای توسعه دیپلماسی عمومی است که اگر این کمپین بتواند با همراهی همگان شکل گرفته و به نتیجه برسد، بیان کننده آن است که جریان بسیار مغتنم و مبارکی شکل گرفته است. طبیعتا در آینده با فراهم شدن زمینه عفو و رحمت برای افرادی که به واسطه اتفاقات بعد از انتخابات سال 1388 گرفتار محدودیتهایی شده اند می توان زمینه تقویت بیشتر دیپلماسی عمومی را فراهم نمود و پیام آشتی با جهان و آشتی با مردم که پیام اصلی انتخابات 24 خرداد بود را محقق نمود.