آفتابنیوز : وي با اشاره به سرنوشت عبرتبار و گوياي تاريخ انرژي هستهاي در ايران گفت اين مسأله خودش تضادها و تناقضها را مشخص ميكند.
وي ادامه داد: پيش از انقلاب، طرح وسيعي براي كار هستهاي وجود داشت و بخصوص تأسيسات نيروگاهي كه اكثر مشاوران آن آمريكايي و اروپايي بودند. رفسنجاني به وجود 20 نيروگاه مطرح در آن زمان اشاره كرد كه شروع به ساخت و كار نيز كردند اما تقريباً همه چيز در اختيار آمريكاييها و اروپاييها بود و امروز هم موضع آنها را ميتوان ديد رئيس مجلس تشخيص مصلحت نظام افزود: براي ما روشن است كه آمريكا فرض ميكرد ايران بهعنوان خانه خلوت منافع آمريكا در منطقه و براي حفظ جايگاه استراتژيك آمريكا معرفي شده بود و شاه نيز ژاندارم آمريكا در منطقه بود.
رفسنجاني به جريان هايي اشاره كرد كه نميتوانستند سخنگوي انقلاب باشند اما با ادامه اين كار موافق نبودند. وي به تعطيلي اين فعاليتها اشاره كرد و گفت: ما به دادگاههايي نيز رفتيم اما نتيجه درست نگرفتيم چون دادگاهها هم درست عمل نكردند و اين صفحهاي از تاريخ ماست.
هاشمي در ادامه تأكيد كرد: ما دو راه موازي را شروع كرديم و من در هر دو راه فعال بودم.
ما تلاش را با آلمان و فرانسه ادامه داديم كه حق خود را بگيريم. كه حق قانوني ماست. رئيس جمهور سابق جمهوري اسلامي ايران ادامه داد: ما بالاخره با غربي ها به نتيجه نرسيديم اما خودم مسأله را دنبال كردم و ما با شوروي و گورباچف به نتيجه رسيديم كه كار را اتمام كنند. البته روسها هم با تأخير اين كار انجام دادند زيرا قرار بود 6 ساله انجام شود اما الان 11 سال از آن زمان ميگذرد.
رفسنجاني ادامه داد: بعضيها گفتند نبايد دنبال واردات تكنولوژي برويم و بايد از صفر شروع كنيم اما اينها باهم منافاتي ندارد و ما از صفر شروع كرديم و رفتهرفته با صبر و تحمل و تلاش فراواني كه دانشمندان ايراني كردند خودمان را به يك تكنولوژي رسانديم كه فكر ميكنيم بومي است.
رفسنجاني افزود: در ساخت نيروگاهها هم تا حدودي جلو رفتيم و شايد بتوانيم اولين نيروگاه را در اوايل سال آينده فعال كنيم. ما برنامههاي وسيعي داريم و بايد با دنيا همكاري كنيم و خود را به شرق يا غرب يا روسيه يا چين نبستيم. البته قبلاً به خواست رئيس جمهور چين قراردادي امضا كرديم ولي با فشار آمريكا منتفي شد.
رفسنجاني افزود: اين سرنوشت ماست و ما به اينجا رسيديم. و حالا ميخواهيم با توسعه پايدار مرتبطش نكنيم.
هيچكس منكر آن نيست كه فرصت جهان ما توسعه پايدار است زيرا توسعه موقت و آسيبپذير، جواب نميدهد.
وي تأكيد كرد: اينجا بحث انرژي است زيرا انرژيهاي مصرفي فعلي پايانپذير هستند و به سرعت كم ميشوند و طبعاً دنبال انرژيهاي نو هستيم كه اگر به موقع نرسد و مشكل ايجاد كند، توسعه پايدار تحقق نمييابد و بشر متوقف ميشود.
علت اين هم كه دنياي صنعتي دارد انتقام ميگيرد اين است كه در گذشته آنها به منابع فسيلي جهان سوم وابسته بودند و الان ميخواهند آن را معكوس كنند و دنياي سوم را مستأصل كنند.
آنها اين درسهاي اخلاقي و سياسي را فقط به ديگران ميدهند و روشنترين سند ما هم وجود اسرائيل است.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در ادامه با انتقاد از انحصارطلبي ايالات متحده گفت: جوش هستهاي از جمله روشهايي است كه دانشمندان مي گويند خطر سوءاستفاده نظامي از آن وجود ندارد. با اين وجود يكي از آشكارترين نشانههاي زشت انحصارطلبي در همينجا مشاهده مي شود. اگر اينها صادق هستند بايد همه در اين صنعت شريك كنند.
هاشمي در ادامه پيشنهاد كرد: بايد اين بحث بينالمللي شود و سازمان مللل بهعنوان باني آن وارد عمل شود. در صورتي كه همه كشورها در اين صنعت شريك شوند، ديگر به سراغ شكافت هستهاي نخواهند رفت.
هاشمي در ادامه با اشاره به اينكه ايران از يك مسير كامل قانوني در صدد دستيابي به فناوريي است كه چهار دهه پيش براي كشور ضروري تشكيل داده شده بود افزود: به هيچوجه تحقق نخواهيم كرد، همه ميدانند هنگامي كه كشوري به يك فناوري دست يافت هرگز نميتوان آن فناوري را از آن كشور گرفت.
رفسنجاني در ادامه با اشاره به اتهاماتي مبنيبر مخفيكاري ايران در جريان فعاليتهاي هستهاي گفت: اگر فشارها و تحريمهاي غرب در گذشته نبود و ما را از خريد آنچه كه داراي كاربرد دوگانه تلقي ميكردند محروم نميكردند نيازي به مخفيكاري نبود. ما مخفيكاري ميكرديم، اما اين عمل براي تهيه مواد موردنياز براي مقاصد صلحآميز بود.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به تعليق داوطلبانه غنيسازي اورانيوم از سوي ايران گفت: ما اعتمادسازي را بهعنوان يك اصل پذيرفتهايم.
هاشمي با اشاره به بازديدهاي مكرر بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي از مكانهاي موردنظر و همكاريهاي صورتگرفته گفت: در شرايط عادي محال بود اجازه دهيم مأموران و بازرسان پارچين را بازديد كنند. پارچين يكي از پشتوانههاي دفاعي ما است. صدور مجوز بازديد از اين مكان دليل صداقت و همكاري بالاي ما است.
رفسنجاني با اشاره به اينكه تمامي اين اقدامات به احترام كشورهاي اروپايي و شخصيتهاي بينالمللي بود كه وعده داده بودند در صورت اعتمادسازي ايران حق بهرهبرداري صلحآميز از انرژي هستهاي را براي اين كشور به رسميت خواهند شناخت گفت: متأسفانه اروپاييها اين همكاري را ارج نگذاشتند، اكنون با گذشت حدود سه ماه پيشرفت محسوسي احساس نميكنيم.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در ادامه با انتقاد صريح از روند كل مذاكرات گفت: اين تصميم و حرف نظام است كه اگر احساس بكنيم پيشرفتي صورت نگرفته، اگر احساس كنيم مذاكرات تنها به اتلاف وقت انجاميده مذاكرات را متوقف خواهيم كرد. هاشمي هشدار داد اگر اروپاييها براين باور باشند كه از اين ستون تا آن ستون فرج است نتيجه معكوس از كار خود ميگيرند. هاشمي دوگانگي در مبارزه با تروريسم را از جمله تناقضات رفتاري غرب برشمرده و گفت: چگونه ميتوان گفت خواهان مبارزه با تروريسم هستيم اما همزمان چهار هزار تروريست ايراني را در عراق تحتپوشش خود گرفت؟
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در بخش پاياني سخنان خود با اشاره به اينكه اگر توسعه در جهان سوم محقق نشود، آسيب آن به جهان پيشرفته هم خواهد رسيد. وي هشدار داد: روزي خواهد رسيد كه جهان سوم منابع خود را از غرب دريغ ميكنند.