آفتابنیوز : هيأت مديره بوئينگ اقدامات «هري استون سيفر» مدير اجرايي اين شركت آمريكايي را مغاير قوانين شركت دانست و اعلام كرد از وي خواسته شده استعفا كند و او هم اين خواسته را پذيرفته است. «جيمز بل» مدير مالي شركت فعلاً جانشين مدير اجرايي خواهد شد. «استون سيفر» 68 ساله در دسامبر سال 2003 به اين سمت منصوب شد. فيل كانديت مدير قبلي با هدف پاياندادن به زنجيره رسواييهاي تجاري استعفا داده بود. استون سيفر كه همسر و دو فرزند دارد پيش از بوئينگ مديرعامل اجرايي مك دونالد داگلاس بود. درپي استعفاي مدير قبلي بوئينگ، «استون سيفر» كه دوران بازنشستگي را ميگذراند به اين سمت منصوب شد.
درپي اعلام خبر استعفاي او سهام بوئينگ 8 درصد سقوط كرد و شاخصهاي كلي سهام در بورس داوجونز هم با كاهش روبرو شد. اين خبر علاوه بر داوجونز و دال استريت مقامات واشنگتن و سراسر جهان را هم حيرتزده كرد. بوئينگ كه دومين شركت بزرگ هواپيماسازي دنيا و دومين شركت بزرگ طرف قرارداد پنتاگون است به تازگي در تلاش براي مقابله با چالشها و رسواييهاي تجاري دو سال گذشته به پيشرفتهايي دست يافته بود و حالا اين اتفاق ضربه سنگين ديگري است كه مي تواند پيشرفتهاي دو سال گذشته را خنثي كند. درپي دريافت گزارشي از روابط استون سيفر با يكي از مديران مياني شركت كه 10 روز پيش بهدست لوئيس پلات رئيس شركت رسيده بود، او دستور انجام تحقيقاتي مفصل توسط وكلاي داخلي و خارجي شركت را داد و با روشن شدن نتيجه تحقيقات، هيأت مديره بلافاصله خواستار استعفاي مدير اجرايي شد. طبق قوانين بوئينگ كه بايد به امضاي 160 هزار كارمند اين شركت برسد، هر عملي كه باعث شرمندگي يا ايجاد پرسش درباره صداقت، بي طرفي و اعتبار شركت شود تاوان سنگيني خواهد داشت.
«استون سيفر» با روبرو شدن با شواهد و مداركي تهيه شده توسط هيأت تحقيق، اتهامات خود را پذيرفت و اعلام كرد كه استعفا ميدهد. نام آن مدير زن هنوز فاش نشده و مديران بوئينگ ميگويند قرار نيست هيچوقت فاش شود چون بوئينگ نميخواهد يك مدير ديگر را از دست بدهد.
«استون سيفر» در يك سال و نيمي كه از زمان شروع به كارش در بوئينگ ميگذرد كارهاي زيادي براي بهبود عملكرد اين غول آمريكايي انجام داده كه مهمترين آن تدوين قوانين سختگيرانه انضباطي و اخلاقي براي كارمندان است. او همه 160 هزار كارمند بوئينگ را ملزم كرده بود كه در جلسات روزانه تعهدات اخلاقي شركت كنند و هيچگاه از خطاي آنها نميگذشت. به همين دليل كارمندان بوئينگ او را مديري سختگير و خشك ميخوانند.
اكنون دو تن از مديران ارشد بوئينگ در زندان بهسر ميبرند. پاييز گذشته مدير ارشد حسابرسي اين شركت به خاطر مذاكره براي دريافت پول در مقابل يكي از قراردادهاي پرسود با پنتاگون، محاكمه شد و به زندان افتاد و اكنون مشغول گذراندن 9 ماه حبس خود است.
مدير مالي سابق اين شركت هم بهخاطر عدم نظارت بر اين ماجرا به 4 ماه حبس محكوم شد.
پنج ماه پيش نيز نيروي هوايي آمريكا قرارداد خريد راكت از بوئينگ را به حال تعليق درآورد. دليل اين كار هم اتهام دو تن از مديران مياني اين شركت در سرقت اسناد محرمانه شركت لاكهيد مربوط به اين قراردادها بود. استون سيفر بعد از شروع به كار در بوئينگ براي تنشزدايي با كنگره و پنتاگون تلاش كرد.
دولت آمريكا بوئينگ را به عدم رعايت اصول اخلاقي متهم ميكند. استون سيفر با اعمال قوانين سختگيرانه قصد داشت اين بياعتباري را جبران كند. او همچنين وعده داده بود اعتبار از دست رفته بوئينگ و شكست آن در رقابت با ايرباس اروپايي را جبران كند.
در واشنگتن روابط نامشروع شخصيتهاي مهم و با قدرت موضوع تازهاي نيست. اما رسوايي مدير اجرايي بوئينگ باتوجه به سوابق خود او وقايع اخير اين شركت، در صدر اخبار رسانهها قرار گرفته است. بوئينگ بيش از چهار دهه توليدكننده شماره يك هواپيماي مسافربري در دنيا بود و اين بازار را در كنترل خود داشت. اما اكنون اين جايگاه را به ايرباس واگذار كرده است.
ماجراي اخير در اين شركت نشاندهنده پايان بيتوجهيهاي شركتهاي بزرگ آمريكايي به رسواييهاي اخلاقي مديران است. شركتهاي آمريكايي اكنون مشغول بررسي و بازنگري در قوانين خود براي گنجاندن بندهايي در ممنوعيت روابط نامشروع كارمندان و مديران هستند. اتفاق مشابه آنچه در بوئينگ فاش شده چندي پيش در شركت «اوراكل» روي داد اما به اخراج مدير آن منجر نشد. اما واكنش سريع هيأت مديره بوئينگ و اخراج مدير آن 10 روز بعداز فاش شدن رسوايي اخلاقي، حاوي اين پيام است كه «آمريكاي شركتي» ديگر رسواييهاي شخصي و خصوصي مديران را در محل كار تحمل نميكند.