کد خبر: ۲۳۳۸۷۱
تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۶

چگونگی محاسبه تورم توسط بانک مرکزی

مدیر کل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی تصریح کرد: در پی بررسی‌های انجام شده در سال 90، 79 شهر کشور که 70 درصد جمعیت کشور را پوشش می‌دهند برای تهیه آمارهای اقتصادی مدنظر قرار گرفتند.
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: مدیرکل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی با تشریح چگونگی محاسبه تورم و تعیین اقلام سبد مصرفی خانوارها گفت: از نیمه دوم سال آینده طرح‌های حوزه آمارهای اقتصادی بانک مرکزی با استفاده از سخت افزار جدیدی که خریداری شده مستقل از کاغذ انجام می‌شود.

به گزارش ایسنا، علیرضا مقتدایی با بیان این‌که آمارهای اقتصای بانک مرکزی برای محاسبات حساب‌های ملی به کار گرفته می‌شود، گفت: بخشی از آمارها ثبتی بوده و در بخش‌های مختلف تولید می شوند اما برخی ثبتی نیستند و برای آن‌ها طرح‌های آماری پیاده شده و محاسبات انجام می‌شود.

به گفته او، در بانک مرکزی از دیرباز و پیش از‌ آن در بانک ملی از سال 1315 آمارهای اقتصادی تهیه می شده است.

مدیر کل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی تصریح کرد: در پی بررسی‌های انجام شده در سال 90، 79 شهر کشور که 70 درصد جمعیت کشور را پوشش می‌دهند برای تهیه آمارهای اقتصادی مدنظر قرار گرفتند.

مقتدایی با اشاره به این‌که نمونه گیری از 16 هزار خانوار در کل کشور براساس طرح آماری منسجم با پوشش زمانی و جغرافیایی متناسب انجام شد گفت:‌پس از آن مشخص شد که این خانوارها حدود هزار قلم کالا را مصرف می‌کنند که بر اساس آمارهای بین المللی تمام کالاها و خدمات به 12 گروه اصلی تقسیم می‌شوند که هر گروه اصلی زیر گروه خاصی را معرفی می‌کند.

وی با بیان این‌که 294 قلم کالا و 91 خدمت برای آمارگیری تعیین شد گفت:‌104 کالا خوراکی و 281 غیر خوراکی و خدمات مورد استفاده خانوارها است. بنابراین سبدی که برای محاسبه نرخ تورم به کار گرفته می‌شد همه اقلام مصرفی را پوشش می‌دهد.

مدیر کل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی با بیان این‌که براساس استانداردها تعدادی از اقلام را انتخاب کرده و به 40 هزار منبع اطلاعات مراجعه می کنیم خاطرنشان کرد: هر ماه 121 هزار رکورد قیمت گیری انجام می‌شود.

مقتدایی با اشاره به این‌که به طور متوسط 1100 نفر ساعت کارشناس روی اقلام احصا شده کار کنند، افزود: با سیستم‌های جدیدی که حوزه فن‌آوری اطلاعات در اختیار ما قرار داده 10 روز پس از پایان هر ماه می توانیم نرخ تورم را اعلام کنیم این درحالی است که در گذشته 20 الی 25 روز زمان برای اعلام نرخ تورم لازم بود.

وی در بخش دیگری ازسخنان خود درباره تغییر سال پایه از سال 83 به 90 در سال جاری خاطرنشان کرد: سال‌های 1315، 1338، 1348، 1353، 1361، 1369، 1376، 1383 و 1390 سال‌های پایه برای محاسبه نرخ تورم بوده‌اند و تغییر سال پایه با هدف به هنگام سازی سبد مصرفی خانوارها صورت می گیرد. چرا که خانوارها اقلام متفاوتی را در سال‌های مختلف مصرف می کنند.

به گفته مدیر کل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی، به طور متوسط هر هفت سال پایه در بانک مرکزی برای محاسبه نرخ تورم تغییر کرده است و سعی بر این است که هفت سال به پنج سال کاهش یابد.

مقتدایی در ادامه اظهار کرد:‌سامانه یکپارچه آمارهای اقتصادی را با کمک اداره مهندسی نرم افزار و اداره فن‌آوری اطلاعات بانک مرکزی تهیه کردیم تا بتوانیم در نیمه دوم سال آینده طرح‌های حوزه آمارهای اقتصادی بانک مرکزی را مستقل از کاغذ و با سخت افزار جدیدی که خریداری شده انجام دهیم که این امر می تواند کیفیت آمارها را تغییر دهد و سرعت انجام کار را افزایش دهد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین