آفتابنیوز : آفتاب: دکتر سورنا ستاری که در افتتاحیه اولین کنگره بین المللی و سیزدهمین کنگره ژنتیک ایران در دانشگاه شهید بهشتی سخن میگفت بدون ذکر آماری مشخص از مهاجرت نخبگان و استعدادهای برتر زیست فناوری کشور خاطرنشان کرد: مشکل اصلی ما در بحث زیست فناوری خروج نخبگان از کشور است که باید بتوانیم با جذب آنها در شرکتهای دانش بنیان انگیزه نخبگان برای ماندن در کشور را تقویت کنیم.
وی با اشاره به بازار جهانی 700 میلیارد دلاری تجارت دارو، اظهار داشت: سهم ایران از این بازار حدود 7 تا 10 میلیارد دلار یعنی معادل صنعت خودروسازی است که با توجه به زیرساختها و منابع انسانی موجود از لحاظ علمی توان افزایش سهم کشور از بازار جهانی دارو را داریم مشروط به این که ساختارها و نگرشهای غلط موجود را اصلاح کنیم و به ویژه در بخش خصوصی، ساختارهای مناسب را ایجاد کنیم.
ستاری خطاب به استادان حاضر در این همایش گفت: ستادهای فناوری زیر مجموعه معاونت علمی، خانه شما هستند و امیدوارم شما اساتید ایده های خود را در جهت بهره گیری از پتانسیلهای موجود و رفع مشکلات و موانع به ستادها ارائه کنید.
وی در عین حال به برخی از اقدامات دولت برای جذب فعالیت نخبگان در حوزه زیست فناوری اشاره کرد و گفت: ارائه تسهیلات بانکی و کمک های بلاعوض، معافیت های گمرکی و معافیت های مالیاتی از جمله حمایتهایی است که از شرکتهای دانش بنیان در حوزه های مختلف فناوری صورت میگیرد. به طوری که برای تاسیس شرکت های زیست فناوری حتی با وجود دو نفر می توان اقدام کرد و ورود به این بخش را تسهیل کرده ایم اما ماندن در این حوزه بسیار سخت است.
وی با تاکید بر لزوم دگرگونی در نگرشها و روش های پژوهشی در کشور اظهار داشت: باید تفکرات قدیمی در بخش پژوهش را کنار گذاریم. ما نیاز به اساتیدی داریم که شرکت های خصوصی داشته باشند و به غیر از این نمی توانیم در این زمینه موفق باشیم.
ستاری اظهارداشت: در گذشته ما می توانستیم برخی از واکسنهای مورد نیاز را در کشور تولید کنیم اما اکنون این گونه واکسن ها را از کشورهای دیگر وارد می کنیم؛ باید دلایل این عقب افتادگی مشخص شود.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به ساختار معاونت که از حداقل نیروی انسانی در آن استفاده شده گفت: بزرگ کردن ساختار معاونت هنر نیست همچنان که وزارتخانه ها را بزرگ کرده و عقلشان را کوچک کرده ایم. ما در تصمیم گیری ها دخالت نمی کنیم و سعی داریم با نیروهای کمی که در این معاونت وجود دارد کل بازار فناوری کشور و وزارتخانه های کشور را پوشش دهیم.
به گزارش ایسنا، ستاری در ادامه با اشاره به سفر اخیر خود به سیستان و بلوچستان و شیوع بالای بیماری های مادرزادی در این استان که اغلب حاصل ازدواج های فامیلی است بر ضرورت فراهم کردن زمینه بهره برداری عموم مردم از دستاوردهای علم ژنتیک تاکید کرد و گفت: با استفاده از علم ژنتیک می توان بسیاری از مشکلاتی که مردم با آنها مواجه هستند را برطرف کرد و جهتگیری انجمن ژنتیک ایران نیز باید به این سمت باشد.