آفتابنیوز : آفتاب: سرویس سیاسی - شهروز ابراهیمی*- در بررسی عملکرد دولت در یک سال گذشته، صرف نظر از دستاوردهایی که ذیلا اشاره می شود، بزرگترین موفقیت این دولت، زنده کردن دوباره امید درافق دید هر ایرانی، در سایه تدبیر بوده است.
در این یک سال، دولت هرچند به سختی، اما توانست اقتصاد و سیاست خارجی را از زیر سایه سنگین عملکرد رادیکالی هشت سال گذشته، بیرون آورد که به نوبه خود، کار شاقی بود.
دولت مهار تورم و گرانی را در دست گرفت و نرخ رشد منفی اقتصادی را به صفر رساند و امید می رود تا پایان سال 1/5 تا 3 درصد برساند. با مدیریت خوب مرحله دوم هدفمندی یارانه ها توانست آثار نامطلوب آن را با عقلانیت و کار کارشناسی مهار نماید.
در حوزه سیاست خارجی، آرامش نسبی ایجاد شده و دولت نه تنها توانسته است از صدور قطعنامه های بین المللی جدید علیه کشور جلوگیری نماید بلکه پایه ستون تحریم ها را نیز سست کرده و انتظار می رود که با توافق نهایی، در نهایت به تدریج همه تحریم ها برداشته شود هرچند که البته کار بسیار سختی است چراکه مخالفان خارجی و داخلی با یک توافق نانوشته در مسیر توافق هسته ای که بدون تردید به سود اقتصاد و وجهه بین المللی کشور است، سنگ اندازی می کنند.
بنابراین اگر منصفانه سخن بگوییم برای عملکرد دولت روحانی در طول این مدت یک ساله، می توان نمره خوبی در نظر گرفت. البته موفقیت، امری نسبی است و می توان با رفع کامل نقطه ضعف های قبلی، موفقیت بیشتری را نیز در تمامی عرصه های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی حاصل نمود.
در این میان دولت باید در فضای اجتماعی نیز برای گسترش آزادی های اجتماعی گام های بیشتری بردارد. به اعتقاد نگارنده آزادی سیاسی برای دانشگاهیان و متفکران اهمیت به سزایی دارد چراکه بستر توسعه سیاسی و اجتماعی است، در کنار آن، آزادی اجتماعی نیز که مستلزم اهمیت دادن به بسط جامعه مدنی است بسیار حائز اهمیت است.
آزادی اجتماعی نه تنها دغدغه بزرگ دانشگاهیان و متفکران و اهل قلم، بلکه دغدغه عامه مردم بویژه طبقه متوسط جامعه است. چراکه سرمایه مادی همواره یک وسیله بوده و آزادی اجتماعی، یک هدف است. به زبان ساده، وجود یک بستر اجتماعی که تمامی حقوق مردم را در چارچوب قانون اساسی پوشش دهد، لازمه رفاه اجتماعی برای هر شهروندی حتی در صورت تمکن مالی است.
واقعیت این است که در بسیاری از کشورهای عربی منطقه توانمندی مالی مردم در سطح بالایی قرار دارد ولی آیا از حقوق شهروندی مناسبی هم برخوردارند و اساسا آیا از شرایط موجود رضایت دارند؟ هرچند آزادی های موجود و شرایط حاکم بر جامعه ایران اسلامی از اساس، قابل مقایسه با کشورهای عربی منطقه نیست ولی مثالی که عنوان شد نشان از ارجحیت آزادی های اجتماعی بر دیگر موضوعات زندگی روزمره در جوامع امروزی دارد. بنابراین آزادی اجتماعی برای مردم عادی دارای اهمیت بسیاری است که امید می رود در این زمینه شاهد دستاوردهای بزرگتر دولت تدبیر و امید باشیم.
به نظر می رسد اگر منصفانه عملکرد دولت یازدهم را بررسی کنیم در حوزه های سیاست بین المللی و اقتصاد پایه، عملکرد بسیار خوبی داشته است و در حوزه های اجتماعی و رفاه روزمره نیز شاهد آغاز حرکتی بنیادین هستیم که به زودی می توان آثار ملموس تر آن را تجربه کرد.
• استادیار روابط بین الملل دانشگاه اصفهان