آفتابنیوز : آفتاب: پنج صاحبنظر ، فعال و کارشناس مسائل اقتصادی در مناظره این هفته شبکه یک سیما که به بررسی بسته سیاستی دولت برای خروج از رکود بدون تورم اختصاص داشت، به مناظره پرداختند.
**عامل رکود در کشور کاهش منابع ارزی کشور نیست
محمد حسین ادیب منتقد بسته رکودی دولت در این برنامه با بیان اینکه بسته سیاستی دولت بر کاهش منابع ارزی استوار است، گفت: درست است که درآمدهای نفتی از دو میلیون بشکه به یک میلیون بشکه کاهش یافته اما متقابلا بر صادرات مایعات گازی 250 هزار بشکه و صادرات فرآورده های نفتی 220 هزار بشکه اضافه شده است.
وی افزود: در مجموع صادرات انرژی کشور از دو میلیون و 760 هزار بشکه در سال جاری فقط به دو میلیون و 446 هزار بشکه کاهش پیدا کرده است.
ادیب ادامه داد: این گفته دولت که کمبود منابع ارزی به خاطر تحریم است درست نیست چرا که درآمد ما از صادرات انرژی تنها 11 درصد کاهش داشته است و به عبارت دیگر عامل رکود در کشور سوء اداره حاکم بر نهاد دولت است.
این منتقد بسته رکودی دولت گفت: عامل رکود در کشور کاهش منابع ارزی کشور نیست چرا که این کاهش فقط در حد 13 درصد است؛ عامل رکود سوء مدیریت در کشور است و دولت تحت پوشش تحریم سوء اداره خود را پنهان می کند.
ادیب اظهارکرد: تورم در بخش کشاورزی در چهارماهه اول امسال نسبت به سال گذشته چهار درصد بوده و این صحیح است اما واردات مواد کشاورزی از یک و نیم میلیارد دلار در سال 81، 10 میلیارد دلار در سال 91 به چهارده میلیارد دلار در سال گذشته افزایش پیدا کرده است.
وی ادامه داد: دولت تورم در بخش کشاورزی را با واردات مواد کشاورزی خنثی کرده و روستاها در حال تخلیه شدن است و این مهار تورم که دولت در بخش کشاورزی به آن رسیده به ازای آن است که 10 میلیارد دلار واردات به 14 میلیارد دلار افزایش پیدا کرده است.
این استاد دانشگاه در بخش دوم مناظره گفت: در حال حاضر دو میلیون و 900 هزار نفر شاغل دولتی داریم که به گفته وزیر تعاون،کار و رفاه اجتماعی متوسط کار مفید آن ها 35 دقیقه است.
ادیب با بیان اینکه همچنین یک میلیون و 800 هزار نفر بازنشسته در کشور داریم، افزود: این به این معنی است که دولت ابتدای هر ماه به چهار میلیون و 700 هزار نفر حقوق پرداخت می کند که دو میلیون و 900 هزار نفر آن ها تنها 35 دقیقه کار می کنند.
وی ادامه داد: در سال جاری 80 هزار میلیارد هزینه حقوق و20 هزار میلیارد تومان هم هزینه پرسنلی است یعنی 100 هزار میلیارد تومان صرف حقوق می شود.
این منتقد بسته رکودی دولت گفت: همچنین درآمد نفت سال گذشته 60 هزار میلیارد تومان بوده که از این میزان40 هزار میلیارد تومان سهم مالیات است که در مجموع 100 هزار میلیارد تومان می شود.
ادیب با بیان اینکه ما درآمد نفت و درآمد مالیات را به کسانی می دهیم که کار نمی کنند، اظهارکرد: نحوه عملکرد سازمان تامین اجتماعی چگونه است؟ 29هزار میلیارد تومان حق بیمه دریافت می کند که این حق بیمه را باید سرمایه گذاری کند و این افراد موجود که بازنشسته شده اند در بازنشستگی حقوق دریافت کنند.
وی ادامه داد: اما تامین اجتماعی به جای این کار، این پول را دریافت و به بازنشستگان فعلی پرداخت می کند یعنی از بخش فعال اقتصاد دریافت و به کسانی که کار نمی کنند پرداخت می کند.
این استاد دانشگاه گفت: با این شرایط رکود طبیعی است و اگر غیر از این بود باید متعجب می شدیم.
ادیب افزود: در بسته سیاستی خروج از رکود هیچ راهکاری برای تغییر این وضعیت دیده نشده و پاسخ دولت به این مشکل چیزی جز یک برگه سفید نیست.
وی با بیان اینکه در حال حاضر دولت به یک موسسه بیمه بیکاری تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: زمانی که درآمد نفت و مالیات به کسانی که 35 دقیقه کار می کنند پرداخت می شود یعنی دولت به موسسه بیمه بیکاری تبدیل شده است دولت نیز می داند که اگر بخواهد در این حوزه تغییراتی دهد نیازمند هزینه اجتماعی است که دولت حاضر به پرداخت هزینه نیست و مصالح ملی حکم می کند که در این زمینه تغییراتی صورت بگیرد.
این منتقد بسته رکودی دولت گفت: دولت نظر به اینکه به صندوق رای توجه دارد، مصالح کشور را قربانی صندوق های رای کرده است.
ادیب افزود: ریشه رکود چیزی جز این مسایل نیست که به آن پرداخته نشده است و تا زمانی که این مسایل حل نشود رکود حل نمی شود و در حال حاضر نیز دولت هیچ گرایشی برای حل این مشکلات مملکت ندارد.
وی ادامه داد: دولت در این بسته سیاستی خود باید ستون مصارف و منابع تعیین و بیان می کرد که منابع از کجا تامین خواهد شد.
این استاد دانشگاه گفت: دولت از دو جزء تشکیل شده که یک موسسه بیمه بیکاری در کنار چک سفید بدون محل است؛ در کوله بار دولت اساسنامه بیمه بیکاری و چک بلا محل است.
ادیب همچنین در ادامه با بیان اینکه کاهش نرخ ارز در یکسال گذشته چیز خوبی نیست، اظهارکرد: اگر نرخ ارز 18 درصد کاهش یافته و تورم 43 درصد شده به معنای این است که تولید داخلی حذف است.
وی ادامه داد: وظیفه بانک مرکزی این است که بین تورم ریالی و نرخ ارز بالانس ایجاد کند تا تولید ملی قررانی نشود.
این منتقد بسته رکودی دولت گفت: با توجه به اینکه تورم کاهش یافته باید سود بانکی کاهش می یافت اما یک مانع اساسی در این میان وجود دارد و آن موسسات مالی هستند که این موسسات از سال 81 و دولت اصلاحات تشکیل شده اند و در دولت های بعدی نیز همین گونه بوده است.
ادیب افزود: سیاست های پولی را بانک مرکزی تعیین نمی کند بلکه این موسسات پولی و مالی هستند که این کار را انجام می دهند بطوری که یک پست مافوق به نام موسسات مالی اجازه نمی دهند نرخ سود پایین بیاید.
وی همچنین در پاسخ به سوال یکی از بینندگان برنامه مناظره مبنی بر اینکه چرا در دولت قبل با این حرارت از سیاست های دولت انتقاد نمی کردید؟ اظهارکرد: بروید و در اینترنت اسم محمد حسین ادیب را بزنید و ده ها مقاله در نقد دولت قبل را ببینید.
این استاد دانشگاه ادامه داد: بنده جزو همان 55 نفری هستیم که به دولت نامه نوشتیم و 40 نفر از ما را بازنشسته کردند.
** با ثروت افسانه ای در دولت گذشته به شاگرد اولی تورم در جهان رسیدیم
محمود اسلامیان نیز گفت: بحث های اقتصادی کشور ما بحث های ساختاری است که تجربه دولت گذشته هم نشان داد که ما با وجود درآمد نفتی و فروش اوراق قرضه، بدهی سنگینی به بار آمد.
وی ادامه داد: این ثروت افسانه ای چه خروجی برای مردم ایران داشت؟ این همه پول کجا رفت؟ کارآفرینی بسیار کم شد و افزایش مشاغل از 670 هزار به 16 هزار مورد رسید و شاگرد اول تورم در جهان شدیم.
اسلامیان گفت: اتفاقی که در این سال ها رخ داد اگر یک درس برای ما داشته باشد این است که بدانیم با این مسیر راه به جایی نخواهیم برد. در کشوری که 70 میلیون جمعیت دارد و خدا هیچ نعمتی برای ما کم نگذاشته است چه استفاده از این منابع کردیم؟
برای مردم اشتغال و تورم اولویت های اول و دوم مردم است. از این جهت که دولت این موضوع (اشتغال) را به عنوان مساله اول اقتصاد کشور در نظر گرفته است از آن حمایت می کنم و باید به دولت کمک کنیم تا به موفقیت برسد.
در ادامه مناظره، اسلامیان مدافع بسته ضد رکود دولت گفت: در هر کجای دنیا انقلابی شود، بهم ریختگی به وجود می آید اما انقلاب ما حداقل بهم ریختگی را داشته است. مسیری که در این چند سال داشتیم مسیری بود که به سمت عقلانیت و پختگی حرکت می کرد.
وی ادامه داد: در سال های 82 و 83 به رشد اقتصادی خوبی رسیدیم و تورم به صورت طبیعی به 10 درصد رسید و سالیانه 700 هزار شغل ایجاد می شد. تولید فولاد از 2 میلیون به 14میلیون رسیده بود و به رشد صنعتی 14 درصد رسیدیم.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران گفت: نه حقوق بگیر دولت هستیم و نه مدافع دولت بلکه به دنبال منافع کشور هستیم. کشور حدود 4 تا 5 میلیون بیکار دارد و باید کمک کنیم. مشکلات به این اندازه هم پیچیده نیست. عقل می گوید دولت در اقتصاد پاسخگو نیست. باید زمینه هایی را ایجاد کنیم که بانک ها بنگاه داری نکنند.
وی در پاسخ به سوال یکی از حاضران در برنامه مبنی بر اینکه با توجه به اعلام کنترل نرخ تورم از سوی رئیس جمهوری آیا زمان خروج از رکود رسیده است؟ گفت: تورم در حال حاضر کاهش پیدا کرده و وعده دولت تا پایان سال جاری کاهش بیشتر تورم است. در حال حاضر زمان خروج از رکود است و دولت به دنبال استفاده از محرکه های اقتصادی همچون صرفه جویی انرژی، اصلاح ناوگان حمل و نقل زمینی به ریلی که کاهش 70 تا 80 درصدی مصرف انرژی را در پی خواهد داشت است.
اسلامیان با اشاره به اینکه 50 درصد کارگاه های کوچک و متوسط کشور تعطیل هستند، گفت: مشکل اصلی این بنگاه ها مسائل بانکی و آسیب دیدن تعادل ارتباط بانک و بنگاه است.
وی خاطرنشان کرد: در هشت دهه اخیر، کشور با فروش نفت اداره شده اما از منابع انسانی به درستی استفاده نشده است. در کشور طرح جامع مالیاتی وجود ندارد و در تمام مواقع از دو گروه کارمندان و تولیدگران، مالیات اخذ می شود.
مشایخی استاد دانشگاه نیز گفت: با کاهش نرخ بهره، باید تورم کاهش یابد و عین این سیاست در بسته خروج از تورم دولت دیده شده است. مسئله نحوه اجرای این سیاست است که لازمه آن داشتن اقتدار بانک مرکزی است. بانک مرکزی تا امروز در مقابل دولت ایستاده و به تعرض دولت تن نداده است. باید همین اقتدار را در برابر موسسات مالی نیز داشته باشند.
وی در پاسخ به اظهارات ادیب که اعتقاد داشت بانک مرکزی در این زمینه متهم است، اظهار داشت: این شرایط حاصل اتفاقات چند سال است. مدیریت بانک مرکزی جلوی افزایش پایه پولی را گرفته اما در حال حاضر بانک ها به بنگاه داری پرداخته اند درحالی که باید بانکداری کنند. وقتی بانک ها بنگاه ایجاد می کنند یا ساختمان می خرند وظیفه اصلی بانک را از صحنه اقتصاد کشور حذف می کنند. به علاوه موسسات پولی و مالی باید تحت کنترل بانک مرکزی دربیاید.
** سال های گذشته بدون برنامه بیشتر تسهیلات بانکی در بخش ساخت وساز توزیع شد
رییس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی صنایع، معاون و کشاورزی ایران گفت: ساختارهای اقتصادی کشور مبنتی بر تولید شکل نگرفته و این سبب شده که امروز شاهد مشکلات فراوانی در اقتصاد ملی باشیم.
محمد بحرییان افزود: در اقتصاد ایران سیاست های دولتی و سیاست های اجرایی مطلوبی در حوزه تولید به مورد اجرا گذاشته نشده است و این سبب شده از سال 85 شاهد عدم تعادل های اقتصادی در کشور باشیم.
وی تاکید کرد: از طرفی ساختارهای اقتصادی کشور طی سالهای گذشته با مبنای علمی رشد نکرده است و هم اکنون بسیاری از کارشناسان اقتصادی به این وضعیت نقد دارند.
بحرییان یادآورشد: سالهای گذشته بدون برنامه بیشتر تسهیلات بانکی در بخش ساخت وساز توزیع شده که سود آن را نه مردم بلکه بخش مستغلات کشور برده است.
بحرییان در ادامه این مناظره گفت: در اقتصاد همه بخش های اقتصادی تولیدی نیستند، بلکه کشاورزی و یا صنعت و معدن جزو تولید به حساب می آیند و خدمات مولود کالاهای داخلی است.
این عضو اتاق بازرگانی صنایع، معاون و کشاورزی ایران تصریح کرد: از سال 1338 با تشکیل سرمایه ثابت ناخالص داخلی بخش کشاورزی و صنعت و معدن کشور همواره از تسهیلات کمتری برخورار شده اند.
به گفته وی، این وضعیت نامتعادل اقتصادی تا 1384 ادامه داشت تا این که اشتباهات در سیاست های اقتصادی و تحریم ها نیز سبب شد که بیش از پیش شاهد به هم خوردن تعادل اقتصادی در کشور باشیم.
بحرییان اظهارداشت: در حالی که برخورداری بخش کشاورزی و صنعت معدن کشور در این سالها کم بود، برخورداری بخش مستغلات کشور به بیش از 47 درصد رسید در حالی که آنچنان ارزش افزوده در این بخش به وجود نیامد از طرفی برخورداری بخش صنعت و معدن نیز همواره روند کاهشی پیدا کرد.
وی با بیان اینکه به هم خوردن ساختارهای اقتصاد کشور در طول این سالها به اقتصادی ملی ضربه سنگینی وارد کرده است، گفت: اقتصاد ایران بانک محور است و هیچ وقت تناسبی بین منابع بانکی و تولید به وجود نیامد.
** مشوق های دولت برای فعالیت اقتصادی، بیکاری در استان های محروم را 20 درصد کم می کند
عضوهیات مدیره خانه معدن ایران در این برنامه تلویزیونی اظهارامیدواری کرد: با ارایه بسته ضد تورمی توسط دولت یازدهم، به تدریح اقتصاد کشور از حالت رکود تورمی که مشکلات زیادی را به وجود آورده خارج می شود.
بهرام شکوری افزود: دولت نباید نگاه یکسانی برای دریافت مالیات از استان های کشور داشته باشد، بلکه دولت با ارایه سیاست های تشویقی باید استان های محروم را از این مساله، مستثنی کند.
به گفته این کارشناس اقتصادی، نرخ درآمد مالیاتی در استان های کشور بسیار متفاوت است و همانطوری که نظام مالیاتی در کشورهای پیشرفته در مناطق مختلف آنها متفاوت است، دولت نیز در این مساله باید نسبت به استان های محروم و برخوردار تفاوت قائل شود و با حمایت بانک های تجاری طرح های اقتصادی بخش خصوصی نیز در این مناطق مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی با اشاره به مزیت های مشوق های دولتی در استانهای محروم کشور، گفت: دولت می تواند با ارایه مشوق های مناسب در استان های محروم اقتصاد کشور را از رکود خارج کند.
شکوری تصریح کرد: مشوق ها در استان های محروم سبب خواهد شد با رونق فعالیت های اقتصادی نرخ بیکاری در این استانها از 30 درصد فعلی به 10 درصد کاهش یابد و به تدریح سرمایه های نقدی مردم در این استان ها به طرف تولید ثروت حرکت کنند.
شکوری اظهارداشت: ما تاکنون تعبیر روشنی از خام فروشی در بخش معادن نداریم، اما هرچه تلاش کنیم ارزش افزوده در بخش های مختلف اقتصادی از جمله معدن افزایش یابد، این به نفع اقتصاد کشور خواهد بود.
این کارشناس اموراقتصادی خاطرنشان کرد: اگر نگاه های ما خام فروشی هم باشد برای رونق اقتصادی نیازمند مشوق ها در بخش های تولیدی هستیم تا زمینه های افزایش سرمایه گذاری در این بخش بیش از پیش فراهم شود.
این عضو هیات مدیره خانه معدن ایران تصریح کرد: متاسفانه در گذشته تخصیص 30 تا 40 درصدی عوارض صادراتی به صادرات کنستانتره سنگ آهن سبب شد که هیچ کسی وارد این عرصه نشود این در حالی است که در یک اقتصاد موفق رونق در بخشی، بر رونق بخش های مختلف اقتصادی بسیار تاثیرگذاراست.
** کاهش اشتغال و افزایش تورم نتیجه بی توجهی به علم در اداره کشور بود
علینقی مشایخی استاد دانشگاه پنجمین میهمان برنامه امروز مناظره، خاطرنشان کرد: اقتصاد یک سیستم بی عیب نیست و برای اداره آن باید از علم بهره جست. نتیجه سیاست های دولت قبل کاهش اشتغال و افزایش تورم بود که علت آن بی توجهی به مبانی علمی در اداره کشور بود.
وی ادامه داد: حل مسائل اساسی زمان بر است اما مسائلی مانند تورم بالا و رکورد موضوعاتی آنی هستند اما برای حل این موضوعات آنی باید زمینه حل مسائل اساسی را هم فراهم کنیم.
این استاد دانشگاه گفت: باید محرکه هایی در فضای اقتصادی ایجاد شود و روش های تامین مالی برای این حرکت فراهم شود.
وی خاطرنشان کرد: مسئله کشور در حال حاضر این است که چگونه همه می توانند دست به دست هم بدهند که این سیاست ها اجرا شود و کشور از رکود خارج شود. این وظیفه همه دلسوزان کشور است که دست یاری به سوی دولت دراز کنند و دیدگاه های خود را درباره مهار تورم و از بین بردن رکود بیان و به اجرای این سیاست ها کمک کنند.
** مناظره دو نفره ادیب و مشایخی / راه خروج از رکود و مهار تورم
ادیب همچنین در مناظره دو نفره خود با علینقی مشایخی استاد دانشگاه و مدافع بسته خروج از رکود دولت گفت: واقعا راه خروج از رکود چیست؟ ما اکنون 400 هزار میلیارد تومان به مردم انرژی می دهیم که در این بین 90 هزار میلیارد تومان آن بنزین است.
وی افزود: در همه دنیا خودرو ارزان و بنزین گران است اما در ایران صاحبان صنعت خودرو قدرت دارند و در دولت فعلی نیز لیدرهای صنعت خودرو پست های بالا دارند.
ادیب ادامه داد: اگر ما 90 هزار میلیارد تومان یارانه بنزین را ندهیم و خودرو نیز تولید نکنیم با احتساب یارانه بنزین خودروهایی که در طول یک سال تولید می شود، 50 هزار میلیارد تومان هزینه تولید خودرو در ایران آزاد می شود که می توانیم این میزان را به اولویت هایی همچون پارس جنوبی اختصاص دهیم.
این منتقد بسته رکودی دولت گفت: اگر مردم نیز یارانه نقدی چهار ماه خود را به خودروسازان بدهند تا خودرو تولید نکنند قیمت خودرو یک سوم قیمت فعلی می شود.
ادیب افزود: مصرف گاز خانگی در کشور ما 150 هزار میلیارد تومان است که می توانیم با تغییر کلاس بخاری ها آن را اصلاح کنیم و اگر وزارت نفت خود وارد شود و کلاس بخاری های گازسوز منازل را تغییر دهد سالانه 75 هزار میلیارد تومان صرفه جویی خواهیم داشت.
وی در ادامه با بیان اینکه بانک های ایرانی نمی خواستند بنگاه داری کنند، خاطرنشان کرد: این دولت بود که به جای بدهی اش به بانک ها ملک و بنگاه داد و در مواردی افرادی که وام های بانکی را نتوانستند پرداخت کنند وثیقه های وام که ملکی بود ضبط شد و اینگونه بود که 90 درصد بانک ها در وصول مطالباتشان دارای بنگاه و ملک شدند اگر چه برخی بانک ها به سرمایه گذاری روی املاک خود اقدام کردند.
این استاد دانشگاه گفت: در چهار ماهه اول امسال در دولت تدبیر و امید 49 درصد مالیات افزایش یافت، آیا می توان در اوج رکود افزایش 49 درصدی مالیات را مثبت ارزیابی کرد؟ در اوج رکود تشدید فشار مالیاتی استراتژی مناسبی نبوده است.
ادیب با بیان اینکه دولت در بسته خروج از رکود آرزوهای خود را گفته است، افزود: بزرگترین اولویت این دولت پارس جنوبی است که در سال 1391، این پروژه 10 میلیارد دلار تامین منابع شده اما سال گذشته تنها 3/2 میلیارد ریال به پارس جنوبی تامین منابع شده که این نشان دهنده این است که این دولت تامین مالی را بلد نیست.
وی ادامه داد: در سال گذشته 5/7 میلیون تن تولید پتروشیمی ما به دلیل نداشتن خوراک گاز کم شد و تولید گاز مان فقط هفت میلیون متر مکعب اضافه شد چرا که وزارت نفت بلد نبود منابع جذب کند و تولید را افزایش دهد.
این منتقد بسته رکودی دولت با بیان اینکه این بسته ارایه شده از سوی دولت چک بی محل است چرا که منابع تامین مالی ندارد، گفت: اگر هر خانواده ایرانی 200 گرم طلا داشته باشد اکنون 150 میلیارد دلار طلا در دست مردم است در حالی که ذخایر استراتژیک آمریکا 75 میلیارد دلار است.
ادیب اظهارکرد: همچنین مردم ایران 30 تا 40 میلیارد دلار، در خانه هایشان دارند و مردم تنها از این دلارها و طلاها نگهداری می کنند و آن را جایی سرمایه گذاری نکرده اند.
وی ادامه داد: ما مشکل تامین منابع نیست، مردم به این دولت اعتماد ندارند و می خواهند خودشان از سرمایه هایشان نگهداری کنند و تحت مدیریت خودشان باشد، راه حل این است که دولت به مردم اعتماد بدهد و مردم پول هایشان را به صحنه اقتصاد کشور بیاورند.
این منتقد بسته رکودی دولت گفت: آقای روحانی با تبدیل کردن دولت به یک موسسه بیمه بیکاری هرگز نمی تواند کشور را از رکود خارج کند.
علینقی مشایخی نیز با بیان اینکه خودروسازی ما مشکل تاریخی دارد گفت: خودروسازی در ایران همزمان با صنعت خودروسازی در کره جنوبی شروع شد اما وقتی اکنون می بینیم هیوندای کره به اینجا رسیده حتما یک سیاست های مدیریتی درستی را اجرایی کرده اند.
وی افزود: خودروسازی ایران اکنون بدنه بزرگی با تعداد زیادی شاغل و صنایع وابسته دارد و ما نمی توانیم در یک مرحله این حجم بزرگ را متوقف کنیم. امکانات و سرمایه هایی در طول این سال ها ایجاد شده و مهارت هایی شکل گرفته که شاید راه بهتر تغییر شکل کارکرد و اتصال خودروسازی ایران به خودروسازی دنیا است.
این استاد دانشگاه درباره موضوع بخاری های گازسوز گفت: موضوع اصلاح وسایل انرژی سوز که بخاری های گازی را نیز شامل می شود در بسته دولت دیده شده تا از این محل صرفه جویی شود.
وی اظهار داشت: این بسته بر مبنای سیاست هایی ایجاد شده که تورم کاهش پیدا کند، ثبات اقتصادی ایجاد شود و شرایط برای سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی فراهم شود، فضای کسب و کار راحت شود، مجوزها کم شود و با شفاف شدن و راحت شدن روند اجرای کارها فساد کم شود، مصرف انرژی را کاهش دهیم و در مجموع بتوانیم خروج از رکود را رقم بزنیم.
مشایخی گفت: تشکیل یک شرکت در ایران 4 تا 6 ماه طول می کشد در حالی که در برخی نقاط دنیا یک شرکت در 20 دقیقه ایجاد می شود، به این دلیل است که می گوییم فضای کسب و کار باید روان شود تا سرمایه های اقتصادی و انسانی معطل نماند. آیا روان شدن فضای کسب و کار غلط است؟ آیا اینکه بانک ها باید از بنگاه داری خارج شده و به بانک داری بپردازد غلط است؟
وی با بیان اینکه روان شدن فضای کسب و کار یکی از پایه های بسته سیاستی دولت است تصریح کرد: یکی دیگر از این پایه ها این است که بانک ها به بانکداری بپردازند. شاید بانک ها با اعتبارات تکلیفی و تورم زیاد، تصمیم گرفتند درآمدهای شان را در محل های ثابت هزینه کنند اما اکنون بانک ها اگر بخواهند باقی بمانند باید به بانکداری برگردند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: آیا جذب سرمایه های مردم در بازار سرمایه و رونق پروژه های سودآور جهت گیری غلطی است؟ یا دادن مشوق های مالیاتی برای خروج تولید از رکود رویکرد غلطی است؟ اینها کلیاتی است که در بسته دیده شده و هیچ کس به درست بودن آنها شکی وارد نمی کند.
وی با بیان اینکه باید توجه داشت این بسته سیاستی در شرایط تورم و بیکاری تدوین شده است، گفت: اجرای این سیاست ها نیاز به جذب سرمایه از فعالیت درست بانک ها، فعالیت بازار سرمایه، صندوق ذخیره ارزی و جذب سرمایه گذاری خارجی دارد.
به گزارش ایرنا، مشایخی گفت: یک مصیبت بزرگ کشور در چند سال گذشته از هم پاشیدگی ظرفیت های فنی و مهندسی کشور بود. دولت کارفرمای بزرگی بود که بودجه و طرح می داد و بخش خصوصی آن را اجرا می کرد اما اکنون به جایی رسیده ایم که دولت به بخش خصوصی بدهکار است و این شرکت ها نیز به بانک ها بدهکارند و این روند منجر شده که این شرکت ها در وضعیت پاشیدگی قرار گرفته است و پاشیده شدن این شرکت ها از بین رفتن سرمایه های ملی است.