آفتابنیوز : آفتاب- سرویس اقتصادی: هر ساله مجمع اقتصاد جهانی، یکی از بزرگترین سازمانهای اقتصادی سوئیس، گزارشی را درباره شکاف جنسیتی موجود در کشورها، منتشر میکند. در این گزارش کشورها بر اساس شاخصهای مشخصی از لحاظ شرایط اجتماعی مناسب برای زندگی زنان، رتبهبندی شدهاند.
به گزارش آفتاب به نقل از واشنگتنپست، در این لیست کشورهای دموکراتیک اروپای شمالی شامل ایسلند، فنلاند، نروژ، سوئد و دانمارک توانستهاند در صدر این لیست جای بگیرند. اما ۵ کشوری که در انتهای این لیست قرار گرفتهاند شامل یمن، پاکستان، چاد، سوریه و مالی هستند.
این کشورها که عمدتا دچار بیثباتی سیاسی و نزاعهای داخلی هستند، علیرغم اینکه به اصول و آداب سنتی پایبندتر هستند اما نتوانستهاند شرایط اجتماعی را برای زنان بهبود ببخشند.
ایران در سال ۲۰۰۶ که اولین گزارش این سازمان منتشر شد، رتبه ۱۰۸ را داشت اما امسال در این لیست از میان ۱۴۲ کشور، رتبه ۱۳۷ را دارد.
شاخصهایی که بر اساس آن این لیست منتشر شده است شامل این موارد میشود:
- شاخصهای حوزه سلامت زنان
- قدرت سیاسی و توانمندسازی زنان
- میزان مشارکت زنان در اقتصاد
- حق تحصیل
با اینکه تفاوتهای آشکار و گستردهای میان کشورهای صدرنشین و کشورهای انتهایی لیست وجود دارد، اما این سازمان صریحا اعلام کرده است تاکنون هیچ کشوری نتوانسته است شکافت جنسیتی را به طور کامل از بین ببرد.
تنظیمکنندگان این لیست میگویند، برابری جنسیتی در دنیا در حال رشد است. روز بهروز به دانش سیاسی و شعور اجتماعی مردم افزوده میشود و از اینرو به برابری زن و مرد التزام بیشتری پیدا میکنند.
تعداد زنانی که حق اشتغال و تحصیل دارند و میتوانند در عرصه سیاست و اقتصاد کشورشان تاثیرگذار و عملگرا باشند بیشتر از پیش شده است. یکی از عمده دلایلی که باعث این بهبودیافتنهای چشمگیر شده است، حضور فعالانه زنان در عرصه سیاست است. زنانی که در صحنه سیاسی فعالیت میکنند تلاش میکنند راه را برای ورود همجنسان خود بازتر و هموارتر کنند.
ایالات متحده آمریکا امسال در رتبه بیستم قرار دارد. این کشور توانسته است در مواردی تغییراتی در شرایط اجتماعی و اقتصادی زنان به وجود آورد و امید میرود که در آینده با زمزمههایی که برای نامزد شدن هیلاری کلینتون برای ریاست جمهوری این کشور به گوش میرسد، روند بهبود وضعیت زنان تسریع شود.
سعادیا زهیدی، محقق ارشد این سازمان میگوید حقیقت این است که با وجود پیشرفتهای قابلتوجه، حقیقت تلخ کشمکشهای هرروزه زنان برای به رسمیت شناساندن حقوق طبیعی خود برای حق تحصیل، ازدواج و کار پابرجاست. زنان در بسیاری از کشورها از حقوق و مزایای شغلی برابر با مردان برخوردار نیستند. زنان بسیاری از شرایط مناسب و مطلوب در حوزه سلامت و تغذیه برخوردار نیستند. در حالی که هم کشورهای توسعهیافته و هم کشورهای در حال توسعه پتانسیل برقراری عدالت و برابری میان دو جنس زن و مرد را دارند.