آفتابنیوز : آفتاب- سرویس سیاسی: مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ که از سهشنبه گذشته در وین برای دستیابی به یک توافق جامع آغاز شده بود، شب گذشته سوم آذرماه، پایان یافت. قرار شد مذاکرات بهزودی آغاز و طی هفتههای آینده برای دستیابی به توافق ادامه یابد. گفته میشود توافق ژنو تا ۱۰ تیر ماه ( اول جولای ۲۰۱۵) براي ٧ ماه ديگر(تا جولای ۲۰۱۵)تمديد شد.
حسن بهشتیپور، مدیرسابق شبکه العالم و تحلیلگر امور بینالملل درباره تمدید مذاکرات به خبرنگار «آفتاب» میگوید: «مذاکرات در مجموع حرکت رو به جلویی بود. ولی به دلیل زیادهخواهیهای آمریکا نتایج پیشبینیشده بدست نیامد. ما برای حل بحران هستهای، راهحلی جز مذاکره نداریم بنابراین مسیری که تعیین شده است باید طی شود و مذاکرات ادامه پیدا کند.»
او درباره ترغیب آمریکا برای کاهش تحریمها میگوید: «ایران میتواند به یکسال گذشته بازنگری کند و ببیند چه اقدامات تاکتیکی میتواند انجام دهد تا آمریکا را ترغیب کند که سیاست اعمال تحریم و استفاده از تحریم به عنوان یک ابزار علیه ایران را از بین ببرد.»
بهشتیپور افزود: «کی از مهمترین اقدام هایی که ایران میتواند انجام دهد این است که در برنامهریزی اقتصادی خود سعی کند اتکا به نفت را روز به روز کمتر کند و در بودجهای که ماه آینده قرار است تصویب شود، حداقل وابستگی را به درآمدهای نفتی خود داشته باشد تا این اقدامات آدرس دقیقی به آمریکا و متحدانش بدهد که متوجه بشوند سیاست تحریم علیه ایران اثربخشی مناسبی ندارد.»
او درباره علل تمدید مذاکرات میگوید: «وزیر خارجه فرانسه اعلام کرده است به این دلیل که پیشنهادهای جدیدی ارائه شده است و چون فرصت بررسی این پیشنهادات کافی نبوده با تمدید مذاکرات خواستهاند که فرصتی را برای بررسی این پیشنهادها به وجود بیاورند. این مسیر به سمت حل و فصل مسائل هستهای ایران است و گامی به پیش محسوب میشود.»
این تحلیلگر سیاسی درباره پیام تمدید مذاکرات به «آفتاب» میگوید: «افرادی که در داخل ایران معتقد بودند دولت روحانی به هر قیمت خواهان توافق با غرب است باید توجه داشته باشند که تمدید مذاکرات خلاف این ادعا را ثابت کرده است. ایران طی این مذاکرات از خود انعطاف بسیار زیادی نشان داده است اما از موضع خود عدول نکرده است.»
وی گفت: «گزارشها نشان میدهد که ایران به تمام تعهدات خود در معاهدهی ژنو پایبند بوده است و اعتماد آمریکا را جلب کرده است.»
او در پایان خاطرنشان کرد: «اگرچه طولانیشدن مذاکرات به ضرر ایران است اما برای حل و فصل موضوع باید به تفاهم برسند و چون این موضوع بسیار پیچیده و حساس است طرفین باید با داشتن زمان کافی درصدد کسب توافق باشند.»