کد خبر: ۲۷۳۵۹۵
تاریخ انتشار : ۰۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۴:۴۲

بروجردی: توافق‌های مهمی در مذاکرات صورت گرفت

بروجردی افزود: همانند گذشته، مذاکرات اخیر هم بسیار پیچیده، سخت و نفس گیر بود. تیم ایرانی علی‌رغم طرف مقابل افراد معدودی دارد و به عنوان مثال تیم آمریکایی 130 عضو در تخصص‌های مختلف داشت.
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به دیدگاه نمایندگان ملت درباره مذاکرات اخیر با گروه 1+5 در وین اظهار کرد: این امکان که مذاکرات خروجی خوبی داشته باشد، قطعا منتفی نیست.

به گزارش ایسنا علاءالدین بروجردی درباره نگاه مجلس شورای اسلامی به تمدید هفت ماهه مذاکرات هسته‌ای گفت: به فضل الهی مذاکرات در جهت اجرای مصوبات شورای عالی امنیت ملی پیش رفت؛ و طبیعی بود که اگر تیم ایرانی نمی‌خواست یا نمی‌توانست در مقابل زیاده‌خواهی‌های آمریکا مقاوت کند، مذاکرات این قدر طولانی نمی‌شد.

بروجردی تاکید کرد: منطق ما خیلی صریح و روشن و بدون عقب نشینی از اصول شناخته شده تعریف شده است، ولی چون آمریکایی‌ها تحت فشار صهیونیست‌ها و برخی طرف‌های منطقه‌ای هستند، طبیعی است که نمی‌توانند تصمیم منطقی لازم را اتخاذ کنند، لذا زمان آن رسیده است که اگر آمریکایی‌ها خواهان توافق باشند، در مواضع خود تجدید نظر کنند.

بروجردی تأکید کرد: من فکر می‌کنم این امکان که مذاکرات خروجی خوبی داشته باشد، قطعا منتفی نیست؛ اما در عین حال این امر به تحولات مذاکرات آتی یا خارج از اتاق مذاکرات بستگی دارد.

درباره آب سنگین اراک و حجم غنی سازی و تعداد سانترفیوژها به توافق نزدیک شدیم

بروجردی در پاسخ به این سوال که آیا تمدید مذاکرات این مشکل را برطرف خواهد کرد، اظهار کرد: طرفین مذاکره در خیلی از عرصه‌ها از جمله آب سنگین اراک، حجم غنی سازی و تعداد سانتریفیوژها به توافق نزدیک شده‌اند، و اینکه برخی اعضای 1+5 در مصاحبه می‌گفتند تصمیماتی اتخاذ شد که قبلا اتخاذ نشده بود، به همین دلیل است.

بروجردی ادامه داد: حتی در عرصه تحریم‌ها و چگونگی برطرف شده آنها نیز وضع به همین شکل است.

درباره دو موضوع اصلی غنی سازی و تحریم‌ها پیشرفت داشتیم

رییس کمیسیون امنیت ملی وسیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره تحریم‌ها و غنی‌سازی و پیشرفت مذاکرات در این زمینه گفت: من فکر می‌کنم وضعیت این دو مساله کلیدی در مذاکرات اخیر به نسبت مذاکرات پیشین بهتر بود و گام‌هایی به جلو برداشته شد اما به نقطه مطلوب نرسید و تا به نقطه مطلوب نرسد توافق انجام نخواهد شد و این که برخی تصور می‌کنند پیشرفتی صورت نگرفته درست نیست و گام‌های خوبی برداشته شده و توافق‌های مهمی صورت گرفته است و اگر کار به همین روال پیش برود و اراده دیگران تاثیر گذار نباشد، امکان تحقق توافق منتفی نیست.

هیأت مذاکره کننده آمریکایی 130 عضو داشت

بروجردی افزود: همانند گذشته، مذاکرات اخیر هم بسیار پیچیده، سخت و نفس گیر بود. تیم ایرانی علی‌رغم طرف مقابل افراد معدودی دارد و به عنوان مثال تیم آمریکایی 130 عضو در تخصص‌های مختلف داشت.

مذاکرات تلفیقی از هر دو بخش سیاسی و فنی است

بروجردی در پاسخ به این سؤال که آیا این مذاکرات فنی محض است یا سیاسی، گفت: قطعا سهم سیاسی در این مذاکرات سهم قابل توجهی است و به نظرمن مذاکرات تلفیقی از هر دو بخش سیاسی و فنی است و ما بخش فنی را در خیلی از عرصه‌ها بهانه می‌دانیم تا واقعیت زیرا آمریکایی‌ها به خوبی می‌دانند که جمهوری اسلامی ایران به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و بازرسی‌های در چارچوب مقررات را پذیرفته‌ایم، دوربین‌های آژانس فعال است و مهم‌تر از همه اینها این که سلاح هسته‌ای در استراتژی دفاعی جمهوری اسلامی هیچ جایی ندارد. ایران به شهادت دنیا و منطقه، کشور قدرتمندی است بدون این که عامل اضافی در میان باشد. در عین حال ما کشورهایی منطقه داریم که سلاح هسته‌ای دارند ولی قوی نیستند و این نشان می دهد که سلاح هسته‌ای باعث قدرت نیست. قدرت ما ایمان ما و انسجام ملی، ساختار سیاسی، ولایت فقیه و اتحاد ملی است.

نقش لابی صهیونیستی در عدم توافق

بروجردی درباره سخنان رهبر انقلاب در پایان مذاکرات هسته‌ای و اشاره ایشان به مسائلی چون نقش لابی صهیونیستی در آمریکا و تاثیرآن بر روند مذاکرات گفت: من در ابتدای مطالبم اشاره کردم که فشار لابی صهیونیستی در مذاکرات جدی است و آنها به غلط فکر می‌کنند که اگر ایران با 1+5 به توافق برسد قدرتمند خواهد شد؛ غافل از این که به شهادت تحولات منطقه امروز جمهوری اسلامی ایران قدرتمند است و تحلیل آنها قطعا تحلیل غلطی است. همانطور که مطلع هستید بسیاری از توانمندی ها، فن آوری ها و نوآوری‌هایمان در دوران تحریم رقم خورده است. بنابراین ما امروز قوی هستیم و آقای دکتر ظریف هم این نکته را به صراحت به طرف آمریکایی گفته است.

وی گفت: نکته دومی که مقام معظم رهبری به آن اشاره فرمودند این است که سیاست آمریکایی ها که همواره یک اهرم فشار علیه جمهوری اسلامی ایران وجود داشته باشد.علت این که با برداشتن همه تحریم ها مخالفت می کنند این است که حتی در صورت توافق فرضی بازهم یک عامل فشاری وجود داشته باشد تا هر وقت خواستند فشار را بیشتر کنند. لذا ما هم با این مساله مخالفیم و معتقدیم تحریم ها حتما باید برداشته شود.

ثابت کردیم که اهل تعامل و تفاهم هستیم

بروجردی در پاسخ به سوالی درباره ادعای برخی جریانهای سیاسی مبنی بر اینکه تمدید توافق ژنو درخواست ایران نبوده و به نفع ایران نیز نیست، گفت: کشور ما یک کشور آزاد است. نظام ما مردم سالار است و نمایندگان ملت، احزاب، گروهها، افراد و نشریات همگی آزادانه سخن خود را بیان می کنند. اما طبق قانون اساسی، فصل الخطاب و مسؤولیت سیاستگذاری کلان نظام به عهده مقام معظم رهبری است. ایشان نیز صریحا فرمودند که من با تمدید مذاکرات مخالف نیستم، همانگونه که با اصل مذاکرات مخالف نبودم.

بروجردی ادامه داد: من فکر می‌کنم ایشان این نظریه را بر این مبنا ارائه می دهند که این فضاسازی‌ها که علیه جمهوری اسلامی ایران توسط آمریکایی‌ها و به ویژه صهیونیست‌ها راه‌اندازی شد که ایران خطری جدی و دنبال بمب هسته‌ای است، از بین برود. ما اگر دنبال بمب هسته‌ای بودیم که پیمان ان پی تی را قبول نمی‌کردیم و حضرت آیت الله العظمی خامنهای برای تحریم سلاح هسته‌ای فتوا نمی‌دادند.

بروجردی تأکید کرد: یکی از خواص این مذاکرات این بود که به دنیا ثابت کرد ایران اهل تفاهم، استدلال، منطق، تعامل و توافق است واگر این عملی نمی شد دلیل زیاده خواهی آمریکایی‌هاست.

مجلس در صورت لزوم وارد عمل می‌شود

وی درباره این که آیا در صورت نرسیدن به توافق در مذاکرات پس از پایان هفت ماه آینده، آیا مجلس شورای اسلامی برای توقف مذاکرات وارد عمل خواهد شد، گفت: بحث هسته‌ای در ایران یک بحث ملی است. به همین دلیل پرونده در اختیار وزارت امور خارجه و نیز مجلس و شورای عالی امنیت ملی است که همه سران قوا و نیز فرماندهان عالی رتبه نیروهای مسلح و وزیر کشور و دفاع و خارجه و اطلاعات در آن حضور دارند.

بروجردی افزود: بنابراین این موضوعی نیست که ما به صورت غیرهماهنگ بخواهیم در آن دخالت کنیم. البته مجلس به عنوان نمایندگان ملت همیشه نقش تاریخی خود را ایفا کرده است. در مقطعی پروتکل الحاقی به صورت داوطلبانه در ایران اجرا می شد ما در مجلس هفتم بودیم که مجلس دخالت کرد و مصوب کرد که اجرای آن متوقف شود و این عملی شد و راه را برای برداشتن گام های بلند هموار کرد. بنابراین مجلس در مقاطعی که ضرورت داشته باشد حتما ورود پیدا خواهد کرد ولی این به معنای مقابله با دولت نیست بلکه در واقع کمک به آن استراتژی کلی نظام در عرصه هسته ای است که یک عزم ملی پشتوانه آن است.

آمریکا از نقاط ضعف خود باخبر است

بروجردی درباره اینکه اگر کنگره جدید آمریکا تحریم‌های جدید علیه ایران وضع کند، پاسخ ایران چه خواهد بود، به العالم گفت: منطقه ما بسیاری مسائلش به همدیگر گره خورده است. و جدای از اینکه کدام حزب در آمریکا جمهوریخواه یا دموکراتها حاکم باشند، عملا آمریکایی‌ها درگیر بحرانهای منطقه در افغانستان، سوریه، فلسطین و عراق و ... هستند. بنابراین اینگونه نیست که فقط آمریکا و جمهوری اسلامی ایران و یک مساله هسته‌ای وجود داشته باشد که آنها بخواهند تصمیم گیری کنند و تحریم‌های جدید وضع کنند.

وی افزود: مسائل به هم گره خورده است و آمریکایی‌ها این مساله را به خوبی می‌دانند که به چه میزان در منطقه نقطه ضعف دارند و به چه میزان جمهوری اسلامی ایران می‌تواند همانطور که آنها در عرصه هسته‌ای فشار وارد می‌کنند، در بقیه عرصه‌ها شرایطی را رقم بزند که برای آمریکایی‌ها حتما به عنوان شرایط سخت خواهد بود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا یک هشدار است، گفت: این درواقع یک واقعیت است ما به طرف مقابل نه تهدیدی دادیم و نه اخطاری. ولی من واقعیت صحنه را دارم ترسیم می کنم و به نظر من آمریکایی‌ها بیش از هرکسی این واقعیت را درک می کنند و می دانند و به همین دلیل هم به مذاکرات خودشان با اصرار و جدیت ادامه می دهند.

نگرانی برخی کشورهای منطقه از توافق هسته‌ای

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به این سوال که پرونده‌های منطقه‌ای تا چه حد بر روند مذاکرات تاثیر گذاشتند، گفت: حتما یک نکته را در طول مذاکرات شنیده‌اید که جان کری در مقطعی، با وزرای خارجه تعداد قابل توجهی از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس تماس تلفنی گرفت و آنها را توجیه کرد.

بروجردی افزود: این امر دو واقعیت را نشان می‌دهد؛ یک نگرانی این کشورها از تحولات آتی است و اینکه چه اتفاقی بین ایران و آمریکا رخ خواهد داد و دوم حساسیت آمریکایی‌ها نسبت به هم پیمانان منطقه‌ای خودشان است که گام‌هایی را برندارند تا آنها را نگران کند و یا آنها را عملا از دست بدهند. بنابراین اصلا تاثیر و تاثر این دو از یکدیگر به نظر من از آن واقعیت‌هایی است که خیلی هم نیاز به تحلیل پیچیده ندارد. خیلی ساده و روشن ما در همین مذاکرات وین شاهد آن بودیم.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین