آفتابنیوز : آفتاب – سرویس اجتماعی: قیمت نان به عنوان قوت غالب مردم، از اهمیت بسیاری برای مردم برخوردار است. لذا افزایش قیمت نان در هفته گذشته مباحث زیادی را در بین اقتصاددانان و افکار عمومی بهوجود آورد و منتقدان و موافقان خود را داشت.
به گزارش آفتاب، برخی کارشناسان اقتصادی معتقد هستند که برای افزایش کیفیت نان، دولت ناچار به افزایش قیمت آن است که البته به نظر میرسد با توجه به ماهیت ناخوشایند افزایش قیمت برای عموم مردم، دفاع تمامقدی را در رسانهها ارائه ندادهاند. در طرفی دیگر، مخالفان این طرح قرار دارند که گروهی از آنها با توجه به نارضایتی قابل پیشبینی مردم از افزایش قیمت نان، اعتراض خود را نشان میدهند و گروهی نیز طبق روال یک سال اخیر که تنها به دنبال بهانهای برای کوبیدن دولت تدبیر و امید هستند، افزایش قیمت نان را فرصتی برای مخالفت و جنجالسازی علیه دولت دانسته و به انتقاد از اقدامات دولت پرداختهاند.
از بین موافقان طرح افزایش قیمت نان سعید لیلاز اولین فردی بود که به دفاع از این اقدام پرداخت و در یادداشتی با اشاره به اینکه قطعا افزایش قیمت نان ضربه سختی را به معیشت و قدرت خرید دستههای مختلف خانوارهای ایرانی وارد خواهد ساخت، چنین استدلال کرد: همه بهدرستی میدانیم مشکلات بسیار بزرگی در بودجه دولت وجود دارد لذا اگر دولت تن به افزایش پرداخت یارانه نان برای جلوگیری از افزایش قیمت آن بدهد، یا باید آن را از محل بودجه عمرانی بپردازد که به منزله کاهش اشتغال و کاهش رشد اقتصادی کشور است، یا باید از محل کسری بودجه یا چاپ پول بدون پشتوانه آن را جبران کند.
لیلاز در مخالفت با چاپ پول بدون پشتوانه نیز چنین گفت: از آنجایی که دولت حسن روحانی بنا ندارد از جیب مردم پول برداشته و روز بعد با فخرفروشی به آنها یارانه بپردازد چنین نتیجه گرفت که شرافتمندانهترین راه حل را انتخاب و این مشکل را صادقانه با مردم مطرح کند به طوری که با این تصمیم نه توسعه کشور را به معیشت روز مردم فروخته و نه آینده اشتغال ملت را تاریک ساخته است.
مجتبی خسروتاج، قائم مقام وزارت معدن نیز ضمن اشاره به این موضوع که در 30 ماه گذشته هیچ افزایش قیمتی در نرخ نان نداشتیم در مورد دلایل اقتصادی افزایش قیمت نان گفت: با توجه به افزایش قیمت خرید گندم و افزایش نرخ دستمزد کارخانهها و هزینهها در این مدت، چاره ای جز افزایش قیمت نان وجود ندارد.
معاون وزیر صنعت هم با اشاره به این موضوع که باید کیفیت نانهای تولیدی افزایش یابد در دفاع از افزایش قیمت نان گفت: کل صنعت نان به همراه ذینفعان از شرایط موجود ناراضی هستند. این صنعت نیاز به یک جراحی اساسی دارد تا شرایط رقابتی ایجاد کنیم و در این شرایط نان مورد نظر مردم با کیفیت آردهای مشخص تولید شود.
البته در میان ائمه جمعه کشور نیز افرادی بودند که این افزایش قیمت را اقدامی اجتنابپذیر دانستند؛ بهطوری که آیتالله طبرسی، امام جمعه ساری گفت: برای اینکه تولید در جای خود باشد و نانواییها تعطیل نشوند قیمت نان را کارشناسی کرده و به مردم اعلام کردند.
البته نماینده ولی فقیه در استان گلستان یکی از شرطهای این افزایش قیمت را افزایش کیفیت نانواییها دانسته و گفته بود: دولتهای گذشته در نظارت، ضعیف بودند و از دولت یازدهم میخواهیم با متخلفان برخورد جدی کند.
علاوهبر این، چهرههای مختلفی نیز به صف منتقدان اضافه شدند. ناصر صالحینسب عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به این موضوع که دولت با هدف افزایش کیفیت قیمتها را افزایش داده است، گفته: بالا بردن قیمتها تاثیری در میزان کیفیت نان ندارد.
وی ادامه داد: دولت باید در مورد افزایش قیمت نان اقدامات کارشناسی انجام میداد و برنامههایی مانند افزایش قیمت نان باید با انجام تحقیق و بررسی بیشتر و با هماهنگی نمایندگان مردم صورت میپذیرفت اما دولت بدون هماهنگی با مجلس افزایش قیمت نان را اعلام کرد.
علی ایرانپور یکی دیگر از نمایندگان مجلس نیز دلایل مخالفت خود با اجرای این طرح را زمان نامناسب اجرای آن میداند و میگوید: اینکه اعلام شد نان تا 30 درصد گرانتر میشود با شرایط فعلی جامعه همخوانی ندارد و گرانشدن این کالای اساسی مشکلات بسیاری رابرای مردم ایجاد میکند.
البته گروهی دیگر از منتقدین ضمن انتقاد نیز سعی در بهرهبرداری سیاسی از این موضوع داشتند به طوری که نتوانستند خوشحالی خود را از افزایش بهای نان کتمان کنند و از طریق رسانههای خود با تهیه گزارشهای میدانی از نارضایتی مردم فقط به آسیب این افزایش به اقشار مردم پرداختند و کمتر با یک نگاه جامع و کامل این موضوع را مورد بررسی قرار دادند.
به هر حال بهنظر میرسد چنانکه افزایش قیمت نان به بهبود کیفیت آن بینجامد مردم دسترسی به نان با کیفیت در ازای پرداخت هزینه بیشتر را راحتتر خواهند پذیرفت و این همان چیزی است که مدنظر دولت است.