انجام تاتو بهوسیله افراد غیرپزشک چه عواقبی ممکن است داشته باشد؟
تاتو، در واقع وارد كردن مادهای خارجی (رنگ) به پوست است و پوست ممكن است به این ماده واکنش نشان دهد. ضمن اینکه اگر مسائل بهداشتی رعایت نشود، این کار ممكن است باعث انتقال عفونتها شود. میکروب سل، ویروس هپاتیت و ایدز مهمترین عوامل عفونتزایی هستند که ممکن است به وسیله سوزن تاتو وارد پوست افراد شوند.
بیمارانی داشتهاید که بهخاطر مشکلات ناشی از تاتو به شما مراجعه کنند؟
بله، مراجعان ما معمولا با عوارض مختلفی از جمله تورم و التهاب در ناحیه ابرو، بالای چشم و دور لب مراجعه میکنند. متاسفانه برخی از این عوارض برای همیشه ماندگار میشوند. در پزشکی به این عوارض واکنش گرانولوماتوم گفته میشود. همچنین بیماران زیادی داشتهایم که در ظاهر سالم بودند ولی زمینه بیماریهای خودایمنی داشتهاند و بعد از تاتو، درست در همان محل دچار بیماری پوستی شدهاند.
با این همه عارضه چرا باز هم مردم تمایل دارند این کار را در آرایشگاهها انجام دهند؟
چون آرایشگاهها این کار را ارزان انجام میدهند. البته اگر کارشان را بلد باشند، مسائل پزشکی و بهداشتی را بدانند و از سوزن یکبار مصرف استفاده کنند، مشکلات و عوارض کار تاتو بهخصوص عفونتها بسیار کاهش خواهد یافت اما واکنش گرانولوماتوم دیگر دست آرایشگران نیست و نمیتوان از بروز آن پیشگیری کرد.
نظرتان در مورد تبلیغاتی که درباره پاک کردن تاتو انجام میشود چیست؟
نباید به تبلیغات اعتماد کرد زیرا برخی آرایشگران با استفاده از یک رنگ سفیدتر که نزدیک به رنگ پوست است، روی تاتوهای قبلی را خالکوبی میكنند و میپوشانند، نه اینکه آن را از بین ببرند. این کار به هیچوجه درست نیست. برخی از آرایشگرها هم از مواد اسیدی برای پاک کردن تاتو استفاده میکنند که در این صورت خواه ناخواه به پوست آسیب میرسد و جوشگاه به وجود میآید. بهترین روش از بین بردن تاتو، اشعه لیزر است و این كار فقط باید زیرنظر پزشک انجام شود. وقتی رنگ تخریب شد، سیستم دفاعی بدن آن را به تدریج جذب میکند و از بین میبرد.
آیا ادعای پاک کردن تاتو در یک جلسه میتواند درست باشد؟
اگر در تاتوی انجام شده در پوست فقط از یک رنگ استفاده شده باشد، پاک کردن آن آسان خواهد بود زیرا با یک طول موج لیزر از بین میرود ولی گاهی چند رنگ با هم مخلوط میشوند و پاک کردن این رنگها آسان نیست. زیرا هر رنگی طول موج مخصوص به خود را دارد بنابراین زمان زیاد و تعداد جلسات بیشتری برای پاک کردن این نوع رنگها لازم است. پوشاندن روی تاتوهای قبلی هم به زمان زیادی نیاز ندارد. این افراد به جای آن که در تبلیغاتشان بنویسند از بین بردن تاتوها در یک جلسه، باید بنویسند مخفی کردن تاتوها در یک جلسه و این کار یعنی فریب دادن افرادی که به آنها مراجعه میکنند.
تاتو و پاک کردن تاتو در کدام نواحی بدن سختتر است؟
قسمتهایی که از نظر حیاتی مهم هستند مثل دور چشم، بینی، گوش، دهان یا به طور کلی اطراف سوراخهای طبیعی بدن مشکلترین قسمتها برای تاتو و پاک کردن آن است و اگر عارضهای در این نواحی رخ بدهد، بسیار خطرناک خواهد بود؛ مثلا اگر تاتوی این نواحی باعث عفونت شود، میتواند بافت آن را تخریب کند و باعث کج شدن دهان، بینی و چشمها شود و روی بینایی و علائم حیاتی بیمار اثر بگذارد زیرا این قسمتها دارای بافتهای حساسی هستند و اگر دچار عارضه ثانویه شوند، گرفتاریهای زیادی برای فرد ایجاد میکنند که عمدتا برگشتناپذیر هستند. البته با اینکه تاتوی قسمتهای صاف بدن مثل گردن، شکم، پشت، بازو و... کمتر آسیب میبینند، در معرض بروز گوشت اضافه هستند. در واقع وقتی پوست میکوشد نواحی آسیبدیده با سوزن خالکوبی را ترمیم کند، اضافهتر از حد نیاز این کار را انجام میدهد و در نتیجه گوشت اضافه ایجاد میشود که درمان آن هم بسیار مشکل است.
حرف آخر؟
تاتو کردن یا خالکوبی یک کار پزشکی است، نه کار آرایشگران بنابراین فریب تبلیغات را نخورید و سلامتتان را به خطر نیندازید. در حال حاضر برخی مراکز پزشکی رسمی با حضور پزشک متخصص پوست، کادر تعلیمدیده و متبحر، وسایل استریل و مواد وارداتی استاندارد کارهای مربوط به زیبایی پوست و مو را انجام میدهند و کاملا هم مسئولیتپذیر هستند و اگر عارضهای ایجاد شود، فورا آن را درمان میکنند بنابراین برای انجام تاتو یا پاک کردن آن به آرایشگران یا افرادی که علم کافی در این زمینه ندارند، مراجعه نکنید.
تاریخچه تاتو
تاریخچه تاتو یا خالکوبی در ایران به مناطق غربی و شهرهایی مثل کردستان، کرمانشاه و... و به سالهای دور برمیگردد. مردم این مناطق از خالکوبی برای درمان دردهایشان استفاده میکردند به این صورت که به قسمتهایی از بدن که بیمار بود یا درد داشت، خال میکوبیدند و معتقد بودند این کار باعث معالجه بیماری میشود. به تدریج خال کوبیدن یک کار تفریحی برای زندانیان شد و زندانیها با استفاده از رنگ جوهر یا مرکب و سوزن برای هم خال میکوبیدند بنابراین داشتن خالکوبی نمادی از شرارت و بزهکاری شد و جامعه با دید منفی به افرادی که خالکوبی داشتند نگاه میکرد. با گذشت زمان، خالکوبی در غرب هم رایج شد و بسیاری از خانمها برای اینکه آرایش دائم داشته باشند، تمایل زیادی به انجام تاتو نشان دادند و در قسمتهایی مثل ابرو، دور لب و دور چشم کار تاتو را انجام میدادند. پس از مدتی پای تاتوی زیبایی به ایران هم باز شد و خانمهای ایرانی تمایل زیادی به انجام این کار از خود نشان دادند. اواخر قرن ۱۹ و اوایل سال ۲۰۰۰ تاتو یا خالکوبی جنبه مدرنیسم پیدا کرد و بسیاری از جوانها در قسمتهایی از بدن مثل بازو، گردن، پشت، ناف و... کار خالکوبی را که دیگر نشانهای از عصیانگری شده بود، انجام میدادند. در حال حاضر شیوع خالکوبی در اروپا و آمریکا با توجه به عوارض زیاد و انتقال بیماریهای عفونی کاهش پیدا کرده است و به جای آن از عکسبرگردانهایی با شکلهای مختلف که شبیه خالکوبی هستند، استفاده میشود. این عکسبرگردانها به راحتی روی پوست میچسبند و بعد از چند بار استحمام به راحتی از بین میروند بنابراین میتوان هر بار یک طرح جدید را روی پوست انداخت.