آفتابنیوز : آفتاب: سیدحسین موسویان عضو پیشین تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان در گفتوگو با ایسنا با اشاره به نامه وزیر خارجه کشورمان و تاکید وی بر رد قاطعانه درخواستهای نامشروع و تحقیرآمیز در مذاکرات هستهای از سوی کشورهای غربی اظهار کرد: مشکل اساسی مذاکرات ایران و قدرتهای جهانی از ابتدا تاکنون به خاطر در خواستهای فراتر از ان پی تی غربیها بوده است. نامه آقای ظریف در واقع اشارهای به این واقعیت است.
این دیپلمات پیشین کشور درباره نقش و تاثیر مسایل غیرفنی و حقوقی بر مذاکرات هستهای به ویژه اقدامات عربستان برای اعمال نفوذ بر مذاکرات و نیز کاهش قیمت نفت و افزایش تولید آن خاطرنشان کرد: پرونده هستهای ایران یک پرونده سیاسی - امنیتی است که قدرتهای بزرگ از مسایل فنی و حقوقی به عنوان ابزار استفاده میکنند. اگر فقط مسایل فنی و حقوقی مطرح بود که ما در همان ماههای اول مذاکرات در سال 1382 توافق را قطعی کرده بودیم.
وی با بیان اینکه «اقدام عربستان برای کاهش قیمت نفت دولتهای روحانی، اوباما و پوتین را همزمان نشانه گرفته است» خاطرنشان کرد: کاهش قیمت نفت از 120-140 دلار به 40-50 دلار نه تنها مذاکرات هستهای را تحت الشعاع قرار میدهد، بلکه مانع بزرگی برای اجرای برنامهها و اهداف دولت روحانی است. از طرف دیگر کاهش قیمت نفت به کمتر از 60-70 دلار باعث میشود که تولید نفت آمریکا غیر اقتصادی شده و آمریکا از کارزار رقابت با عربستان به عنوان اولین تولیدکننده و صادرکننده نفت در جهان خارج شود. در مورد روسیه هم که واضح است این حرکت عربستان، اقتصاد روسیه را با چالشی بزرگ مواجه کرده و خواهد کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که برخی تحلیلگران معتقدند آمریکا ارادهای برای لغو تحریمها علیه ایران از ابتدا نداشته و نخواهد داشت و در تلاش است تا ایران را از خواست اصلی خود در بحث هستهای و لغو کامل و همه جانبه تحریمها منصرف کند؟ گفت: من معتقدم که رئیسجمهور و وزیر خارجه آمریکا برای توافق هستهای و پذیرش غنیسازی در ایران و رفع تدریجی تحریمها جدی هستند و قصد بازی کردن با ایران را ندارند. اما واقعیت این است که قوانین تحریمهای آمریکا علیه ایران بینهایت پیچیده و دشوار است و رئیسجمهور آمریکا هم قدرت و اختیار لغو آنها را ندارد، بلکه حداکثر میتواند تعلیق کند. به هر حال این یک مشکلی است که مربوط به مسایل داخلی آمریکا است و دولت اوباما مجبور خواهد بود که توافق کنگره را بگیرد.
این عضو پیشین تیم مذاکرهکننده هستهای ادامه داد: هم ما باید مشکلات داخلی آمریکا را درک کنیم و هم آمریکاییها باید مشکلات داخلی ما را درک کنند. من اخیرا در جلسهای به اروپاییها و آمریکاییها گفتم که مشکلات داخلی ما و آمریکا مشابه است با یک تفاوت که ما رهبری داریم که وقتی تصمیم بگیرد همه تابعند و آمریکا چنین رهبری ندارد.
وی در پاسخ به اینکه در چنین وضعیتی و با توجه به اجرای ضعیف توافق اولیه ژنو احتمال دست یافتن به توافق وجود دارد؟ با بیان اینکه «من خوشبین هستم» گفت: هم دولت روحانی و هم دولت اوباما جدی هستند. اروپاییها و روسها و چینیها هم قانع شدهاند. مقام معظم رهبری هم حامی تیم مذاکرهکننده است، از این رو دسترسی به توافق نهایی ممکن و انشالله حاصل خواهد شد.