کد خبر: ۲۸۰۰۸۸
تاریخ انتشار : ۲۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۳:۳۸
سعی دو طرف به نتیجه‌رساندن مذاکرات تا اسفندماه است

ارزیابی مثبت دکتر خرم از دور جدید مذاکرات هسته‌ای بین ایران و 1+5

علی خرم دیپلمات پیشین درباره روند مذاکرات به آفتاب می‌گوید: مذاکرات در وین تمدید شد تا بتوانند آنچه را که مورد بحث واقع شده و بر روی آنها اختلاف بوده را به نحوی حل کنند. وین هشت که تمام شد دکتر ظریف از یک طرف نامه نوشت به وزاری گروه1+5 و به آنها درباره مواضع ایران و اینکه انتظارت ایران حداقلی است، توضیح داد اما اعلام کرد که متقابلا ایران هم انتظار دارد که آنها هم انتظارات معقول و حداقلی داشته باشند و از زیاده خواهی بپرهیزند.
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب- سرویس سیاسی: بار دیگر مذاکرات هسته‌ای از سر گرفته شده است، این بار در ژنو؛ بعد از وین 8 و تصمیم به تمدید مذاکرات تا نهم تیرماه سال آینده و با گذشت یک وقفه حدودا یک ماهه مذاکرات دوباره آغاز شده است. چند روز گذشته ژنو بار دیگر مرکز توجهات بوده جایی که محمدجواد ظریف وزیرخارجه ایران و جان کری وزیر خارجه امریکا با هم دیدار داشته‌اند.

همچنین با ورود وزرای خارجه دو کشور به پاریس دیدار دیگر به درخواست کری بین دو وزیر برگزار شده است. از نظر تحلیل گران روند مذاکرات به گونه ای است که گویا دو طرف تصمیم دارند تا اسفند ماه حداقل به یک توافق کلی دست یابند.
 
علی خرم دیپلمات پیشین درباره روند مذاکرات به آفتاب می‌گوید: مذاکرات در وین تمدید شد تا بتوانند آنچه را که مورد بحث واقع شده و بر روی آنها اختلاف بوده را به نحوی حل کنند. او توضیح می‌دهد: وین هشت که تمام شد دکتر ظریف از یک طرف نامه نوشت به وزاری گروه1+5 و به آنها درباره مواضع ایران و اینکه انتظارت ایران حداقلی است، توضیح داد اما اعلام کرد که متقابلا ایران هم انتظار دارد که آنها هم انتظارات معقول و حداقلی داشته باشند و از زیاده خواهی بپرهیزند.

این دیپلمات ارشد توضیح می‌دهد: بعد از آن هم تعطیلات سال نو میلادی بود و الان دوباره این موضوع در صدر است. دکتر ظریف و متقابلا گروه 1+5 تصمیم گرفته اند تا مذاکرات را دوباره از سر بگیرند. بنابراین تصمیم گرفته شده که قبل از اینکه گروه 1+5 به طور رسمی تشکیل شود، هرگونه مشکل و اختلافی با هم دارند را حل کنند.

او می افزاید: از این رو مذاکرات پنج تا شش ساعته ای بین آقای ظریف و آقای جان کری وزریر امور خارجه امریکا برگزار شد. این موضوع خیلی تعیین کننده است چون دو وزیر خارجه ایران  امریکا دو بازیگر اصلی این پرونده هستند.

خرم دلیل برگزاری اینگونه مذاکرات را ارزیابی وزیر خارجه ایران از گروه مقابل اعلام می کند و می گوید: حتی دکتر ظریف با وزاری خارجه آلمان، فرانسه، روسیه و اتحاد اروپا دیدار داشت و آنها را نسبت به مواضع کشور و آخرین وضعیت مذاکرات ارزیابی کرد. تا متوجه شود که آنها چقدر حاضر به کمک هستند.

این دیپلمات پیشین توضیح می دهد: بنابراین در حال حاضر وزیر خارجه ایران از اینکه زمانی که گروه 1+5 تشکیل شود وضعیت به چه شکل خواهد بود، ارزیابی دارد. آیا وضعیت به ترتیبی است که بتوان امیدوار بود، که کجا روی چه نقاطی حساب شود و طرح ها و پروژه هایی که قبلا داده شده کدام شانس موفقیت بیشتری در مذاکراتی که قرار است تا آخر اسفند به پایان برسد، دارد.

این دیپلمات پیشین ادامه می دهد: یا اینکه امریکا در قضیه تحریم ها تا کجا می تواند پیش بیاید یا اینکه در قبال تحریم ها قول دهد، باید به صورت یک کار تضمینی باشد که ایران بداند اگر پای چنین توافقی بایستد، تحریم ها به موقع تعلیق و سپس هم لغو خواهد شد.

خرم درباره وضعیتی که در آینده در روند مذاکرات پیش خواهد آمد، می گوید:  پیش بینی می شود که با مقداری کم و زیاد دو طرف سعی خواهند کرد که این مذاکرات را تا اسفند ماه به نتیجه برسانند.

او تاکید می‌کند: زیرا می دانند که گذشت زمان به نفع هیچ کس نیست نه ایران، نه امریکا و نه اتحادیه اروپا همچنین ممکن است جای ورود جمهوری خواهان و لابی های اسرائیل و عربستان در این پرونده وجود داشته باشد و فرصت طلب ها کاری را که نباید در این پرونده انجام دهند.

خرم درباره تهدید رییس مجلس نمایندگان امریکا درباره تصویب تحریم های بیشتر در قبال ایران می گوید: رییس جمهور امریکا کاملا این قدرت را دارد که اگر مجلس نمایندگان قصد دارند علیه ایران تحرم جدیدی را به تصویب برسانند، جلوی آن را بگیرد.

این دیپلمات پیشین مطرح می کند: مجلس نمایندگان می توانند تصویب کنند و آقای اوباما هم وتو کند. این وتو دائمی نیست و 6 ماه 6 ماه یا حتی 3 ماه 3 ماه تمدید می شود. معنای آن این است که تا زمانی که دولت امریکا موافق باشد که مذاکرات ادامه پیدا کند رییس جمهور می تواند از حق وتوی خود استفاده کند.

او ادامه می دهد: اما این وضعیت به این معنا نیست که اگر رییس جمهور امریکا منصرف شد یا تلاش خود را انجام داد و به این نتیجه رسید که مذاکرات به نتیجه نمی رسد؛ دیگر کاری از دستش بر نیاید. اوباما در صورت عدم نتیجه می تواند آن اهرم را بر دارد و جمهوری خواهان خواهند توانست آنچه را که به عنوان تحریم های کشنده و مهلک معروف است را در قبال ایران اعمال کنند. 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین