کد خبر: ۲۸۳۸۷۱
تاریخ انتشار : ۲۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱:۳۵

«پایداری»ها رکورددار سؤال و احضار وزرا

حجت الاسلام «مجید انصاری» معاون پارلمانی رئیس جمهوری، اعلام کرد: نمایندگان مجلس تا انتهای دی سال جاری، 1588 «سؤال» از اعضای دولت طرح کرده اند که 24 مورد آن به صحن علنی کشیده شده است. وی در گفت و گو با ایرنا افزود: نمایندگان مجلس 10 اخطار یا «کارت زرد» هم به وزیران داده اند. وی تأکید کرد: «رویکرد اساسی دولت یازدهم همواره بر تعامل مثبت با نمایندگان و حرکت بر مدار قانون بوده است.»
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب: روزنامه ایران در بررسی این موضوع افزوده است: آمار 1588 «سؤال» نمایندگان از دولتمردان، از زوایای مختلفی قابل تأمل و توجه است. اگر آغاز به کار رسمی وزارتخانه های دولت یازدهم را ابتدای شهریور ماه 92 در نظر گرفت، عمر دولت تا پایان دی ماه سال جاری، معادل16 ماه یا 480 روز است.

با تقسیم 1588 «سؤال» به عدد 480 مشخص می شود که نمایندگان مجلس به طور میانگین، روزانه سه و نیم «سؤال» از وزیران طرح کرده اند. تقسیم تعداد «سؤال» ها به 18 وزارتخانه دولت نیز بیانگر آن است که میانگین «سؤال» از هر وزارتخانه، رقم 88 طی 16 ماه فعالیت بوده است. البته نمایندگان فقط به طرح «سؤال» بسنده نکرده اند و در همین مدت 6204 «تذکر» هم به دولت یازدهم داده اند که 5322 «تذکر» سهم وزیران بوده و 882 «تذکر» هم خطاب به رئیس جمهوری عنوان شده است.

مجید انصاری معاون پارلمانی رئیس جمهوری پیش از این در آخرین روزهای سال گذشته هم در تشریح کمیت و کیفیت طرح سؤالات نمایندگان از وزرا گفته بود که حدود 70 درصد سؤال ها متعلق به 40- 30 نفر از مجلسی هاست. این روزها که در آخرین ماه های سال 93 به سر می بریم، این اظهار نظر انصاری می تواند مصداق داشته باشد با این تفاوت که روند طرح سؤالات و تذکرات در سال جاری و بخصوص چند ماهه اخیر نسبت به سال قبل شدت گرفته است.

تعداد 460 سؤالی که به گفته انصاری در سال 92 – طی 6 ماه اولیه آغاز به کار دولت- طرح شده بود حالا تا ابتدای بهمن و طی یک سال و 5 ماه به 1588 رسیده است.

این البته همه ماجرای روابط دولت و مجلس در سال 93 نیست. با وجود آنکه رویه تعاملی پاستور با بهارستان در قالب ادامه دیدارهای مجمع نمایندگان استان ها با رئیس جمهوری، ارائه بموقع لایحه بودجه کشور، حضور اعضای کابینه در نشست های تخصصی و جلسات مشترک و پاسخ گویی به سؤالات نمایندگان در کمیسیون ها و صحن علنی و... تداوم یافت، اما این رویکرد پاسخ درخور و شایسته ای را از سوی بهارستان دریافت نکرد. با وجود آنکه انتظار می رفت در سال جاری و هر چه بتدریج موفقیت های دولت یازدهم در حوزه های مختلف خارجی و داخلی آشکار تر می شود، همراهی و همیاری مجلس و دولت بیشتر شود، اما گویی تندروها از این وضعیت خشنود نیستند.

آنها نه مهار تورم و کاهش آن از مرز 40 درصد به کمتر از 20 درصد را می بینند نه آرامش روانی حاکم بر بازارهای اقتصادی را. نسبت به رفت و آمدهای هیأت های مختلف دیپلماتیک و تجاری بی توجه هستند و در مقابل با برجسته کردن برخی مسائل فرعی، دولت را به چالش می کشند.

جریان تندرو مخالف دولت در مجلس با وجود آنکه در اقلیت است اما با بهره برداری حداکثری از ظرفیت ها و ابزارهای قانونی و البته در سایه سکوت و بعضاً انفعال اکثریت، مدیریت صحن علنی را در برخی مواقع در دست گرفته اند. نگاهی به نمایندگان سؤال کننده از وزرا تا حدودی مؤید همان اظهار نظر مجید انصاری است که گفته بود بخش زیادی از سؤالات از سوی 40-30 نفر مجلسی ها مدیریت می شود.



* 10 رکورددار

رصد و دقت در آمار و ارقام سؤالات از وزرا نشان می دهد 10 نماینده مجلس رکورددار طرح سؤال از وزرا هستند. از 1588 سؤال مطرح شده 304 سؤال فقط از سوی این 10 نماینده بوده است. در حقیقت تقریباً 20 درصد طرح سؤالات از سوی حدود 3 درصد نمایندگان مجلس رقم خورده است.

نادر قاضی پور نماینده ارومیه، سید ناصر موسوی لارگانی نماینده فلاورجان، حمید رسایی و زهره طبیب زاده نوری نمایندگان تهران، ایرج ندیمی نماینده لاهیجان، حسین علی حاجی دلیگانی نماینده میمه و برخوار، شکر خدا موسوی نماینده اهواز، جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد، مهرداد بذر پاش نماینده تهران و فتح الله حسینی نماینده گیلان غرب و قصرشیرین 10 نماینده ای هستند که به ترتیب بیشترین طرح سؤال را داشته اند.

* گرایش سیاسی رکوردداران

بررسی گرایش سیاسی این نمایندگان نشان می دهد که شش نفر آنها عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس هستند که عمده مخالفان و منتقدان دولت در آنجا گرد هم آمده اند. از میان چهار نفر دیگر نام فتح الله حسینی و موسوی لارگانی در هر دو فراکسیون دیده می شود و تنها ایرج ندیمی و نادر قاضی پور عضو فراکسیون رهروان ولایت هستند. نکته قابل تأمل تر در گرایش سیاسی این 10 نماینده رکورددار آنکه بجز ندیمی و قاضی پور 8 نفر دیگر در انتخابات مجلس مورد حمایت جبهه پایداری بوده اند.

جبهه پایداری هسته مرکزی مخالفان و منتقدان دولت درون فراکسیون اصولگرایان است که هر چند به لحاظ عددی، زیاد نیستند اما سروصدای زیادی دارند و با بهره گیری حداکثری از ابزارهای قانونی مجلس از هیچ گونه تذکر، انتقاد و اخطار به دولت فروگذار نمی کنند.

همین طیف از نمایندگان سیاسی میدان دار استیضاح فرجی دانا وزیر پیشین علوم و 10 اخطار یا کارت زرد به وزرای دولت بوده اند. آخرین نمونه اخطار مجلس که نصیب وزیر اقتصاد و امور دارایی شد با سؤال حمید رسایی- یکی از رکوردداران و اعضای جبهه پایداری- بود. قاضی پور در میان همکاران خود با 70 سؤال در صدر قرار دارد. او هر چند عضو فراکسیون رهروان است ولی مواضع وی نزدیک به فراکسیون اصولگرایان است. نکته قابل توجه اینکه هر کدام از این افراد در کنار سؤالاتی که از وزرای مختلف داشته اند بعضاً چند سؤال از یک وزیر مشخص داشته اند. مثلاً قاضی پور فقط 13 سؤال از وزیر اقتصاد داشته است، یا کریمی قدوسی فقط 11 سؤال از وزیر امور خارجه پرسیده است. حمید رسایی هم 7 بار از وزیر نفت طرح سؤال داشته است.

* چیت چیان در صدر سؤال شوندگان

در میان وزارتخانه های دولت هم وزارت نیرو پیشتاز تعداد سؤالات طرح شده است. در مدت یاد شده 198 سؤال از چیت چیان پرسیده شده که 53 سؤال پس گرفته شده، 8 سؤال اعلام وصول شده و یک سؤال هم به صحن علنی کشیده شده که توضیحات وزیر نیرو نمایندگان را قانع کرد.

وزارت راه و شهرسازی هم در رتبه دوم قرار دارد با 192 سؤال. 41 سؤال پس گرفته شده، 7 سؤال اعلام وصول و دو سؤال هم به صحن علنی کشیده شده که عباس آخوندی با توضیحات خود سؤال کنندگان را قانع کرده است. وزارت صنعت، معدن و تجارت با 152 و وزارت نفت با 147 سؤال در رتبه های سوم و چهارم قرار دارند. وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با 14 و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هم با 19 سؤال در انتهای جدول قرار دارند.

* فانی، طیب نیا و نعمت زاده دو اخطاره های کابینه

از زمان آغاز به کار دولت تا حال حاضر 10 کارت زرد از سوی مجلس به وزرا داده شده است.

رضا فرجی دانا وزیر پیشین علوم، تحقیقات و فناوری، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور، محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت، علی ربیعی وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی و علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی از نمایندگان اخطار گرفته اند. در این میان هم وزیر اقتصاد، آموزش و پرورش و صنعت، معدن و تجارت با 2 کارت زرد در صدر جدول اخطاری ها قرار گرفته اند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین