آفتابنیوز : سعید اوحدی در نشست خبری که صبح امروز - دوشنبه 24 فروردین - در سازمان حج و زیارت به منظور تشریح اتفاقات فرودگاه جده و همچنین پیگیریهای صورت گرفته در اینباره برگزار شد، اظهار کرد: در صورتی که وزارت حج عربستان درباره برخورد با دو پلیس مجرم فرودگاه جده تعلل کند، دولت ایران تصمیم جدیتری درباره عمره میگیرد. علاوهبر این، قرار است این هفته یا هفته آینده طرح دو فوریت تعلیق یا لغو عمره از سوی نمایندگان در مجلس شورای اسلامی مطرح شود.
وی اضافه کرد: در نامههایی مکرری که برای وزیر حج عربستان فرستاده شده، اعلام شده است تعلل بیشتر به معنای عدم اهتمام جدی وزارت حج عربستان برای تأمین امنیت جانی و حریم اخلاقی زائران است. اولین شرط اعزام به عربستان هم تأمین امنیت بوده است.
او با تأکید بر اینکه از عنوان تجاوز درباره اتفاق فرودگاه جده استفاده نشود، اظهار کرد: این رفتار غیرانسانی در تمام جوامع انسانی محکوم شده و ما از دولت عربستان خواستهایم سریعتر واکنش نشان دهند و مجازات این دو پلیس را تسریع کنند.
تقدیر از دو نوجوان شجاع فرودگاه جده
اوحدی همچنین با اعلام اینکه پس از برطرف شدن این التهابات از این دو نوجوان تقدیر باید شود، افزود: این دو نوجوان با هوشیاری، شجاعت و صداقت با این رفتار مقاومت کردند و پیروز شدند. نمایندگان مجلس نیز تأکید کردند که از این دو نوجوان شجاع حتما باید تقدیر شود. ما هم در سه جلسهای که با خانوادههای آنها داشتیم گفتیم که به فرزندانتان خوب افتخار کنید. حتی خود من هم در چنین شرایطی قرار میگرفتم و به فرزند بنده هم تعرض میشد و او مقاومت میکرد، باید به او افتخار میکردم. نباید اینطور باشد که این دو نوجوان هر روز بمباران روحی شوند.
اوحدی اضافه کرد: مادر یکی از این بچهها با گریه معترض شد که نباید رسانهها از عنوان تجاوز در این واقعه استفاده کنند، چون این دو نوجوان مقاومت کردهاند.
رئیس سازمان حج و زیارت همچنین بیان کرد: مقاومت و شجاعت این دو نوجوان تعریف منشور صیانت از حقوق زائران را تغییر داده است.
جزییاتی از همه پیگیریهای ماجرای تعرض
وی در این نشست خبری جزئیاتی از واقعه فرودگاه جده و همچنین پیگیریهای صورت گرفته تا این لحظه را شرح داد و گفت: در هفته دوم فروردینماه شاهد این رفتار غیرانسانی و شرمآور دو پلیس مجرم و فاسد عربستان بودیم که در بخش فرودگاه جده قصد تعرض به دو زائر ایرانی را داشتند.
وی ادامه داد: پس از مقاومت این دو نوجوان و اطلاع دادن آن به خانوادههایشان، موضوع بلافاصله با مدیر و روحانی کاروان مطرح شد و ساعت 12 و 30 دقیقه همان شب (نهم فروردینماه) مدیرکل دفتر حج و زیارت ایران در عربستان در جریان جزئیات قرار گرفت. اعلام شد زائران سوار هواپیما نشوند و از ایران هماهنگیهایی صورت گرفت تا کنسول ایران در فرودگاه جده حاضر شود. صورت جلسه قانونی تنظیم شد. سرکنسول و عوامل نمایندگی سازمان حج و بعثه مقام معظم رهبری، پلیس فرودگاه را مجبور کردند تا فرمانده ارشد پلیس جده در محل واقعه حاضر شود.
به گزارش ایسنا، اوحدی اضافه کرد: پس از حضور معاون فرمانده پلیس جده، دو پلیس مجرم با کمک دو نوجوان همان لحظه شناسایی و دستگیر شدند. عوامل امنیتی جده در جمع زائران حاضر و از آنها عذرخواهی کردند و همان جا اعلام شد که این دو پلیس به اشد مجازات میرسند.
رئیس سازمان حج و زیارت در ادامه گفت: ساعت هفت صبح نهم فروردینماه اولین تماس با عربستان برقرار شد و پس از دریافت جزئیات، اولین نامه به همراه گزارش حراست سازمان حج و زیارت به معاونت کنسولی وزارت خارجه ارسال شد. پس از آن نخستین مکاتبه رسمی با لحنی بسیار تند با وزیر حج عربستان انجام شد.
به گفته او، در این نامه اعلام شد که مسوولیت شرعی و انسانی وزیر حج عربستان است که این دو پلیس را به اشد مجازات برساند و عذرخواهی رسمی کند، در غیر این صورت ایران تصمیم دیگری میگیرد.
وی ادامه داد: همان روز نهم فروردین دستگاه دیپلماسی ایران کاردار و کنسول عربستان را احضار کرد و با شدیدترین لحن در این برهه حاضر به او تذکر داده شد. اعتراض رسمی ایران نیز در یادداشتی به کاردار عربستان تحویل داده شد که او نیز بیش از چهار بار عذرخواهی و تأکید کرد این اعتراض را به کشورش منتقل میکند.
او همچنین به دیدار معاون بینالملل سازمان حج و زیارت با معاون وزیر کشور عربستان اشاره کرد و افزود: در آن جلسه معاون وزیر کشور عربستان ضمن اعلام انزجار از این رفتار که «حیوانی» خواندش، گفت آن دو پلیس به اشد مجازات میرسند.
وی ادامه داد: سفیر ایران در ریاض نیز با معاون وزیر خارجه در عربستان که بالاترین فرد امنیتی این کشور و همچنین ولیعهد دوم عربستان به حساب میآید دیداری داشت که در آن ملاقات نیز گفته شد این رفتار در لباس پلیس به هیچ وجه قابل قبول نیست و آنها به اشد مجازات میرسند. حتی برای روز مجازات از خانواده این دو نوجوان دعوت میشود تا شاهد باشند.
اوحدی همچنین درباره مکاتباتی که با دبیرکل سازمان همکاریهای کشورهای اسلامی که قبلا وزیر حج عربستان بوده است، توضیح داد: این مکاتبه از طریق سفیر ایران در آن سازمان انجام شد و مراتب اعتراض جدی جمهوری اسلامی ایران به این اقدام شرمآور در عربستان اعلام شد. در مکاتبه از ایشان درخواست کردیم این موضوع را که اکنون مطالبه مردمی شده است، پیگیری کنند چرا که اگر این لکه ننگ پاک نشود هیچ تضمینی در اعزام زائران نخواهد بود.
رئیس سازمان حج و زیارت ادامه داد: روز گذشته در کمیسیون امنیت ملی مجلس گزارشها و پیگیریها مطرح شد و آنها نیز به طور قطعی خطاب به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کردند که از عنوان «تجاوز» استفاده نشود؛ چون این دو بچه شجاع بودند و نباید با روح آنها بازی شود.
اشاعه خبر فرودگاه جده حرام بود
وی سپس با اعتراض به نحوه انتشار این خبر اظهار کرد: پیگیریهای ما در حال انجام بود که خبر فرودگاه جده با عنوان «تجاوز» درز کرد که متأسفانه عنوان درستی نبود. اطلاعرسانی نکردن این موضوع از طرف سازمان حج نیز به منزله سکوت نبوده است، چون مکاتبات ما در بالاترین سطح امنیتی عربستان در حال انجام بود. استنباط سازمان حج براساس احکام شرعی این بود که اشاعه این موضوع بدون اجازه خانواده آنها حرام است. با این حال پس از انتشار خبر، ما اطلاعرسانیهای خود را از طریق صداوسیما انجام دادیم.
وی همچنین درباره خلأ اطلاعرسانی رسمی درباره این موضوع توضیح داد: براساس احکام همه مراجع و همچنین آیههای صریح قرآن، اشاعه این موضوع به عنوان فحشا حرام است. تا آن لحظه ما حریم آن خانواده را در نظر گرفتیم و اجازه هم نداشتیم، اما بعد از انتشار شایعه اطلاع رسانی کردیم.
چرا عربستان درنگ میکند؟
او در ادامه درباره دلایل درنگ عربستان در برخورد با این موضوع گفت: این مسئله در جلسه کمیسیون امنیت ملی نیز مطرح شد. جمعبندیهای دستگاه دیپلماسی ایران این بود که سناریوی از پیش تعیین شدهای پشت سر این جریان نبوده است. در هر حال دادگاه عربستان مسیر خود را دارد. همه تلاشها و ملاقاتهایی هم که در عالیترین سطح شکل گرفت برای تسریع در محاکمه بود که امیدواریم بزودی شاهد آن باشیم.
رئیس سازمان حج و زیارت در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا مبنی بر اینکه آیا در این شرایط که برخی گروهها در عربستان تمایل به حضور زائران ایرانیها در این کشور ندارند، تحریم عمره راهکار درستی برای حفظ و صیانت از حقوق زائران به شمار میآید؟ اظهار کرد: برخورد مقامات سعودی با اتفاق فرودگاه جده و اعلام انزجار آنها از این رفتار که «حیوانی» اسم برده شده و همچنین اشد مجازاتی که برای آن دو پلیس تعیین شده، یک موضعگیری قوی بوده است که با پیگیریهای ایران اتفاق افتاد.
وی اضافه کرد: خواسته مردم ما اکنون تسریع در اجرای حکم اشد مجازات است. در نامهای که خطاب به وزیر حج عربستان نوشته شده اعلام کردهایم که تعلل و طولانی شدن در اجرای این تصمیم منجر به تصمیمگیریهای جدیتری از سوی ایران خواهد شد.
اوحدی در عین حال گفت: روند دادسرای این موضوع که همه مدارک آن موجود است باید تسریع شود. در عرف حقوق بینالملل این واکنشها و استفاده از ابزار مختلف مرسوم است. یکی از خواستههای مردم ما هم تعلیق عمره بوده که میتواند به عنوان ابزار جدی تلقی شود.
رئیس سازمان حج و زیارت معتقد است: موضع ایران برای تعلیق و یا لغو عمره برای عربستان سنگین خواهد بود.
او با بیان اینکه هیچ ایرادی نمیتوان به پیگیریهای دستگاه دیپلماسی سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری در مواجه با این اتفاق گرفت، افزود: از حالا به بعد وظیفه پیگیری حقوقی این موضوع طبق ضوابط با دستگاه دیپلماسی ایران است، اما این باعث رفع مسوولیت از سازمان حج نمیشود.
تحریم عمره بار سیاسی برای عربستان دارد
اوحدی همچنین درباره موضع سازمان حج و زیارت درباره تحریم عمره اظهار کرد: زمانی لغو عمره در فضای عادی مطرح میشود، اما زمانی در فضای سیاسی به جرمی که اتفاق افتاده این واکنش نشان داده میشود که حتما بار سیاسی خواهد داشت.
وی افزود: اگر به آن نقطه برسیم که عمره تعلیق و یا لغو شود اقدام بیسابقهای در سازمان حج و زیارت برای بیان اعتراض عموم مردم کشور به جرم و جسارتی بوده که به حریم اخلاقی زائران وارد شده است و حتما پیام جدی و سیاسی خود را خواهد داشت.
او تأکید کرد: لغو و یا تعلیق عمره پیام سنگینی از جانب ایران برای وزارت حج عربستان است که توان تأمین امنیت زائران ایرانی را نداشته است.
وی سپس ابراز امیدواری کرد که با تلاش جدی نظام که با همه ظرفیت وارد عمل شده است، به زودی شاهد محاکمه آن دو پلیس مجرم باشیم.
رئیس سازمان حج و زیارت در ادامه سخنانش درباره نقاط ابهامآمیز جریان فرودگاه جده توضیح داد: بعد از وقوع این اتفاق به درخواست کنسول ایران، پزشکی قانونی و پلیس ارشد جده در محل حادثه حضور پیدا کردند تا از فضای اتاق محل تفتیش که مجهز به دوربین نیز نبوده است، عکسبرداری و نمونهبرداری شود. این اتفاق برای اطمینان از صیانت از حقوق زائران صورت گرفت.
وی گفت: نتایج پزشکی قانونی نشان میدهد اهداف شوم آن دو مأمور برملا شده است.
اوحدی سپس در پاسخ به این سوال که آیا این اتفاقات به خاطر افراط در اعزام زائران مخصوصا گروههای دانشآموزی و دانشجویی به عربستان رخ نداده است؟ اظهار کرد: اعزام گروههای دانشجویی و دانشگاهی به عربستان موضوع جدیدی نیست و حدود 12 سال است که انجام میشود، اما به خاطر این اتفاق ممکن است در بعضی از اقدامات تصمیمگیری جدیدی شود. این موضوع حتما در جلسات کارشناسی مطرح خواهد شد و واکنشهای ما هم برای پیشگیری از آینده است.
او همچنین درباره لغو وزیراها که اخیرا از سوی سفارت عربستان اتفاق افتاده، گفت: ممکن است طرف مقابل به دلیل بیمبالاتی تغییری در نظم زائران ایرانی بوجود آورد، اما ما هم در مقابل این اراده مقاومت میکنیم و تصمیمات مقتضی را میگیریم.
رئیس سازمان حج و زیارت سپس از انصراف برخی زائران برای سفر عمره به دنبال وقوع این اتفاق خبر داد و در اینباره گفت: پس از اتفاق فرودگاه جده برخی از زائران در اعتراض به این رفتار از انجام این سفر انصراف دادند و در سازمان حج اعلام شد که از آنها خسارتی گرفته نشود. همچنین بیانیهای از طرف دانشآموزان عمرهگذار منتشر شد که آنها نیز از این سفر انصراف دادهاند.
وی اضافه کرد: اگرچه تعداد انصرافدهندگان محدود بوده، اما این واکنش به حق مردم ایران بوده است.
اوحدی سخنانش را با اعتراض به برخورد آلوده به شایعه که پس از انتشار نخستین اخبار درباره اتفاق فرودگاه جده رخ داد، پایان برد و گفت: خواسته جریانهای وهابی و تکفیری دامن زدن به روابط شیعه و سنی است. مبادا غفلت کنیم و به صورت ناخواسته به سمت خواسته افراد مغرض پیش رویم.
چشم دیگر تکرار نمیشود
به نظر شما میتوانیم به جای تجاوز از واژه نوازش استفاده کنیم
بازی کردن با کلمات تغییری در اصل موضوع نمیدهد