در ادامه آمده كه در حال حاضر 8 كشور يعني آمريكا، انگليس، روسيه، فرانسه، چين، هند، پاكستان و اسرائيل جزو دارندگان سلاحهاي اتمي محسوب ميشوند در حالي كه برخي از اين كشورها اين موضوع را انكار ميكنند.
علاوه بر اين بازرسيهاي سازمان ملل نشان داده كه حدود 60 كشور در حال ساخت و توسعه راكتورهاي اتمي هستند و 40 كشور در حال تحقيق در آزمايشگاههاي هستهاي هستند كه در پايان منجر به توليد سلاح هستهاي خواهد شد.
يكي از مشاوران امنيت ملي سابق آمريكا كه از نويسندگان اين گزارش است خاطرنشان كرد: تمركز تلاشها براي گسترش نيافتن سلاحهاي هسته اي از سال 1970 يعني زماني كه پيمان ان.پي.تي به اجرا گذاشته شده، تغيير كرده است.
وي ادامه داد: زماني كه اين پيمان نوشته شد، تصور ما براين بود كه دراختيار داشتن تسليحات، مهمترين قدم براي دستيابي به سلاحهاي هستهاي است و اكثر كشورهاي دنيا دسترسي به اين تسليحات را ندارند، اما امروزه دستيابي به اين امكانات سادهتر شده و بسياري از كشورها توانستهاند به غنيسازي اورانيوم يا پلوتونيوم بپردازند، حال ما بايد حركتي در جهت متوقف كردن غنيسازي اورانيوم و گسترش سلاحهاي هستهاي انجام دهيم، كه يكي از راههاي مقابله اين است كه آژانس بينالمللي انرژي اتمي با دارندگان اورانيوم قراردادي ايجاد كرده و اورانيوم غني شده را دراختيار كشورهاي ديگر قرار دهد تا هيچ كشوري خودسرانه به غنيسازي اورانيوم نپردازد.
به منظور دستيابي به اين نتايج 16 ديپلمات از سراسر جهان از سوي كوفي عنان دبيركل سازمان ملل انتخاب شده تا مهمترين مسائل جهان را مورد تحقيق و بررسي قرار دهند كه مسائلي چون سلاحهاي هستهاي، امنيت جمعي، تروريسم و اصلاحات سازمان ملل در اولويت موضوعات هستند.