آفتابنیوز : «رابرت اینهورن» که تا سال 2013 در هیأت آمریکا در مذاکرات هستهای ایران حضور داشت، در خصوص احتمال رسیدن توافق جامع هستهای بین ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) تصریح کرد: به پایان رساندن مسائل باقیمانده تا پایان ماه ژوئن دشوار است، به ویژه آنکه توافق در خصوص ضمایم فنی برای روشن کردن جزئیات کار به منظور جلوگیری از مشکلات اجرای توافق دشوار است.
به گزارش روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز»، اینهورن ادامه داد: مذاکره کنندگان باید هر مقدار زمان که برای انجام چنین کاری را نیاز دارند، اتخاذ کنند و حتی ممکن است این مدت زمان بعد از 30 ژوئن باشد.
به گزارش فارس، هیأتهای دیپلماتیک ایران و کشورهای موسوم به گروه 1+5 پنجشنبه (13 فروردین ماه) اعلام کردند به تفاهمی بر سر چارچوب توافق نهایی رسیدهاند که قرار است زیربنای ادامه رایزنیها تا ضربالاجل خودخوانده 30 ژوئن (9 تیرماه) باشد.
از طرف دیگر، «گری سامور» که یکی از مقامات ارشد شورای امنیت ملی آمریکا در امور مربوط به تسلیحات کشتار جمعی در دوران اول ریاستجمهوری «باراک اوباما» بود، تصریح کرد که مقامات آمریکایی باید برای مذاکره تا پایان تابستان را داشته باشند.
سامور ادامه داد: از نظر فنی، بهتر است مذاکرات تمدید شود تا نشان داده شود که ما به هرقیمتی حاضر به توافق با ایران نیستیم.
با اینحال، «جان کری» وزیر خارجه آمریکا بر توافق طبق مهلت تعیین شده تأکید دارد و یکی از مقامات وزارت خارجه آمریکا نیز در اینباره گفت: ما در حین مذاکرات به این مسئله پی بردیم که ضربالاجلها در واقع مکانیسمهایی هستند که طرفین را وادار میکنند اقداماتی را (هرچه سریعتر) انجام دهند. ما معتقدیم که میتوانیم تا 30 ژوئن کار را تمام کنیم.
این مقام وزارت خارجه آمریکا تأکید کرد که کری برنامه خود را برای اکثر ماه ژوئن به خاطر مذاکرات هستهای کنار گذاشته است.
طبق این گزارش، «ارنست مونیز» وزیر انرژی آمریکا به منور تسهیل مذاکرات، به درخواست کری به ژنو سفر کرده است.
مقامات غربی به خبرگزاری رویترز اعلام کردند که کشورهای گروه 1+5 (آمریکا، انگلیس،فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) در خصوص شیوه احیای تحریمهای سازمان ملل علیه ایران در صورتیکه تهران شرایط توافق نهایی هستهای را نقض کند، به توافق رسیدند و مانع اصلی در مسیر توافق قبل از پایان مهلت 30 ژوئن را از میان برداشتند.
با اینحال همچنان اختلافاتی در خصوص زمانبندی کاهش تحریمها، دسترسی به تأسیسات نظامی ایران و همچنین مکانیسمی برای احیای تحریمهای ایران بعد از توافق احتمالی هستهای باقی مانده بود.
مقامات غربی به رویترز اعلام کردند، بعنوان بخشی از توافق جدید در خصوص بازگشت سریع تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، هرگونه نقض احتمالی مفاد توافق نهایی توسط ایران توسط پنل حل اختلاف که احتمالاً شامل اعضای 1+5 و ایران میشود، پیگیری و ارزیابی میشود و در نهایت یک ایده غیرالزام آور مطرح میشود.
مقام وزارت خارجه آمریکا درباره بازرسیهای گسترده از تأسیسات ایران گفت که دو طرف در خصوص این موضوع در لوزان تا حدودی به تفاهماتی رسیدند و توافق کردند «لیستی از افراد و مکانهای قابل دسترسی به وجود آورند» اما ادامه داد که هنوز درباره جزئیات کلیدی آن توافقاتی صورت نگرفته است.
این مقام آمریکایی ادامه داد: ما هنوز درباره این لیست به توافق نرسیدیم اما توافق کردیم که فرایندی را برای تهیه این لیست صورت دهیم.