آفتابنیوز : به گزارش ايسنا، سيدمحمد خاتمي، رئيس مؤسسه بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها ، در بازگشت از سفرش به اسپانيا و لبنان در فرودگاه امام خميني (ره)، در پاسخ به پرسشي درباره وجود قرائتهاي مختلف از اسلام در ايران و همچنين جهان اسلام تاكيد كرد: اين قضاوت عدهاي را كه كساني كه در ايران حكومت ميكنند با اسلام صلحخواه و عدالتطلب سازگار نيستند، قبول ندارم. بسياري از كساني كه در ايران هستند قرائت تفاهمآميز از اسلام را قبول دارند. گرايشي كه حقوق انسانها را قبول ندارد و ميخواهد اسلام را ناسازگار با پيشرفتهاي كشور معرفي كند گرايش خطرناكي است كه سخنگويان خود را در دنيا معرفي كرده است.
وي ادامه داد: سخنگويان چنين اسلامي با منطق حرف نميزنند بلكه با انفجار، ترور و با سركوب جواب ميدهند. در ايران هم ممكن است كه چنين گرايشهايي وجود داشته باشند؛ اما در لايههاي مختلف دنياي اسلام گرايشهاي روشن و بينشهاي سازگار با مردمسالاري، پيشرفت و وفادار به معيارها درحال گسترش است و يكي از كارهايي كه گفتوگوي تمدنها ميخواهد در عرصه درون تمدني انجام دهد گفتوگو با انديشمندان اسلام است تا مشخص شود اسلام از لوله گلوله سخن نميگويد و با سركوب فعاليت نميكند؛ با پيشرفت مخالف نيست و ميتواند براي بشر زندگي همراه با معنويت، آزادي و عدالت به ارمغان بياورد. هر چند كه گرايشهاي تند و تيز در دنياي اسلام وجود دارد، اما اين رويه و سطح ظاهري محكوم به فناست.
وي تاكيد كرد: لايههاي فراواني از انبوه فرهيختگاني كه در دنياي اسلام هستند ميتوانند با آن اسلام با دنيا سخن بگويند. از اسلام دفاع كنند و جهان را به سوي تفاهم بيشتر ببرند.
رئيسجمهور سابق كشورمان، درباره سفرش به اسپانيا گفت: سفر من به اسپانيا براي شركت در اجلاس ائتلاف تمدنها و به پيشنهاد آقاي زاپاترو بود كه اين پيشنهاد را سال گذشته به سازمان ملل ارايه داده بودند و آقاي كوفي عنان هجده نفر از شخصيتهاي شناخته شده بينالمللي را دعوت كرده بودند تا پيرامون اين پيشنهاد، نحوه عملي شدن و شيوه كارها بحث كنند و من يكي از آن هجده نفر بودم.
خاتمي با اشاره به اينكه پنج جلسه كاري مهم در اسپانيا برگزار كردهاند، يادآور شد: در جلسه اول آقاي زاپاترو و آقاي اردوغان حضور داشتند اما تلقي اين بود كه با آمدن ائتلاف تمدنها، گفتوگوي تمدنها چندان زمينهاي ندارد و قطعا اين تلقي كه شايد آقاي زاپاترو هم در اولين ديدار چنين عنوان كردند كه از گفتوگوي تمدنها به ائتلاف تمدنها رسيدهايم وجود داشت. اما صحبتهاي من براي رفع اين سوء تفاهم بود.
وي با اشاره به اظهاراتش در اسپانيا براي رفع سوء تفاهم ياد شده، خاطر نشان كرد: من در آنجا عنوان كردم كه ائتلاف تمدنها به معناي مطلق معنايي ندارد و ممكن است اين سوء تفاهم ايجاد شود كه همه تمدنها و فرهنگها بايد در تمدن و فرهنگ غرب ادغام شوند. ائتلاف تمدنها براي موضوعات خاصي مانند مبارزه با تروريسم، عدالت، صلح و نظير اينهاست و اين مصروف به گفتوگو است و تا زماني كه با گفتوگو اين موارد مشخص نشود نميتوان ائتلاف كرد.
رئيسجمهور سابق كشورمان، با اعتقاد بر اينكه دولتي بودن ائتلاف تمدنها مزايا و امكاناتي دارد اما خطراتي هم دارد كه با عوض شدن دولت از زمينه اصلي خود منحرف شود بر ضرورت ايجاد NGO و سازمانهاي غير دولتي براي ادامه گفتوگوي تمدنها تاكيد كرد و گفت: هيچ جامعه بينالمللي بينياز از اين NGO نيست و خوشبختانه در جمعبندي پاياني اجلاس نيز عنوان شد كه ائتلاف تمدنها و گفتوگوي تمدنها رقيب يكديگر نيستند و ميتوانند مكمل همديگر باشند و ائتلاف تمدنها ميتواند از همه فعاليتها و نتايج گفتوگوي تمدنها استفاده كند و در آنجا نيز بسياري از شخصيتها تاييد ميكردند كه موضوع گفتوگوي تمدنها را پيگيري ميكنند.
رئيس مؤسسه بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها، اظهار داشت: آقاي صادق خرازي براي پيگيري موضوع به آلمان و ژنو رفتند و اميدواريم كه طي يكي – دو ماه آينده مركز بينالمللي گفتوگوي تمدنها در يكي از كشورهاي اروپايي با حضور شخصيتهاي برجستهاي از آمريكا، آسيا، آفريقا و دنياي اسلام شكل گيرد و كار خود را ادامه دهد.
رئيسجمهور سابق كشورمان، با اشاره به سفري كه بعد از اسپانيا به لبنان داشت، يادآور شد: دعوتي از من براي شركت در سميناري كه چند سال است در غياب من هم برگزار ميشود و به مناسبت ياد و نام حضرت امام موسي صدر توسط مؤسسه امام موسي صدر و به نام كلمه سواء يا سخن برابري است كه در اين جلسه سخنران افتتاحيه بودم.
وي با اشاره به فضاي ممتاز لبنان به لحاظ آزادي فكر، طرح مسائل، تنوع فرهنگها و اديان و سطح بالاي شعور و فكر مردم لبنان اين فضا را براي تماسهاي بيشتر و گفتوگو مساعد دانست و گفت: به همين دليل علاوه بر كنفرانس مربوط به امام موسي صدر اجتماع بسيار معتبر و سنگيني در مركز فرهنگي انتلياس كه متعلق به مسيحيان است برگزار شد و شخصيتهاي برجسته مسيحي، مسلمان، روحانيون برجسته و دانشگاهيان در آنجا صحبت ميكردند و براي آنها بسيار مهم بود كه يك روحاني مسلمان از نزديكي اديان و وحدت صحبت كند.
خاتمي با اشاره به جلسهاي كه با سنديكاي مطبوعاتيها در لبنان داشته است، آن جلسه را نيز مثبت ارزيابي كرد و گفت: آزادانه سوالهايي مطرح شد و جوابهايي هم داده شد كه انعكاس خوبي در مطبوعات و رسانههاي سمعي و بصري لبنان و ساير كشورهاي عربي داشت.
رئيس مؤسسه بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها، افزود: همچنين ديدارهايي رسمي كه مورد تقاضاي دوستان بود برگزار شد از جمله با نخستوزير و رئيسجمهور، همچنين وزراي امور خارجه و فرهنگ لبنان، با شخصيتهاي برجسته ديني از جمله رئيس مفتي سنيها، رئيس مجلس اعلاي شيعه، رئيسجامعه مارونيهاي مسيحي، سيد حسن نصرالله دبير كل حزبالله و آيتالله سيد محمدحسين فضلالله داشتم كه ديدارهاي خوب و مثبتي بود.
خاتمي با اشاره به ضيافت شامي كه از سوي رئيس مجلس اعلاي شيعه لبنان برگزار شد، خاطر نشان كرد: در اين جلسه نخستوزير، رئيس مجلس، روساي تمامي اديان موجود و احزاب مختلف و همچنين دبير كل حزبالله لبنان حضور داشتند و جلسهاي در اين حجم و اندازه بسيار غيرقابل تصور مينمود. در آن جلسه من بر وحدت تاكيد كردم كه بسيار مورد استقبال قرار گرفت.
رئيس مؤسسه بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها، افزود: آنچه در اين جلسه شاهد بودم اين بود كه بر وحدت لبنان در مقابل توطئههاي موجود به خصوص براي تسلط بر لبنان از طريق تشتت تاكيد داشتند و موضوع ديگري كه بر آن اتفاق نظر وجود داشت تاييد مقاومت لبنان به دليل فشارهاي فراواني كه براي خلع سلاح نيروهاي مقاومت است و آنها تاكيد داشتند كه مقاومت يك گروه شبهنظامي نيست و پشتوانه امنيت لبنان است و در مقابل تهديدهاي تجاوز به لبنان و اشغال به سرزمين و مشكلات ديگر براي اين كشور، ميتواند به نمايندگي از ملت لبنان مقاومت كند.
رئيسجمهور سابق كشورمان، با ابراز رضايت از سفرهايش به اسپانيا و لبنان، همچنين خاطر نشان كرد: احتمالا مركز بينالمللي گفتوگوي تمدنها در ژنو يا يكي از كشورهاي اروپايي تاسيس خواهد شد و همه شخصيتهاي برجسته سياسي و فرهنگي كه در اين دو كشور حضور داشتهاند اظهار آمادگي براي اين مركز كردهاند و اميدواريم به زودي اين مركز كار خود را آغاز كند.
رئيس مؤسسه بينالمللي گفتوگوي فرهنگها و تمدنها، در پايان تاكيد كرد: مركز بينالمللي گفتوگوي تمدنها در جهت مقابله با خشونت نفسگيري كه شرق و غرب را مورد تبعيض قرار ميدهد و دفاع از اسلامي كه خواستار آزادي و پيشرفت جوامع است و نزديكي دينها و فرهنگها به يكديگر موثر است.