آفتابنیوز : حجتالاسلاموالمسلمين هاشمي رفسنجاني صبح روز سه شنبه در افتتاحيه "دومين كنفرانس بينالمللي مديريت كيفيت فراگير و تجارت جهاني" در سالن اجلاس سران، با بيان اينكه صنعتگران نوك پيكان حركت ايران به سوي توسعه هستند، گفت: «در برنامههاي پنج ساله، سياستهاي اجرايي را مورد بررسي قرار ميدهيم تا برطبق سند چشمانداز باشد. امروز ديگر نميتوان فقط در محدوده يك كشور توسعه پايدار و همهجانبه را در نظر گرفت. بايد افق جهاني را در نظر بگيريم و جهاني شدن، خواسته يا ناخواسته راه خود را طي ميكند و به تدريج حتي به روستاها نيز سرايت خواهد كرد.»
وي انفجار اطلاعات را عاملي براي پيشرفت سريع جهاني شدن دانست و گفت: «هر روز گام جديدي در اطلاعرساني برداشته ميشود و هيچ كشوري نميتواند خود را در مرزهايش محصور كند. مسالهاي كه ما با جهاني شدن داريم اين است كه جهاني كردن را كنترل كنيم؛ چون قدرتهايي هستند كه ميخواهند از اين حركت طبيعي تاريخ سوء استفاده كنند و براي دنيا تصميم بگيرند.»
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام با تاكيد بر اينكه روند طبيعي جهاني شدن بايد در جهت نفع ملتها مسير خود را طي كند، افزود: «اگر در ايران در خصوص جهاني شدن بحث ميشود، براي رفع تحميلهاي اين راه است نه در مورد اصل جهاني شدن.»
وي با اشاره به نزديكي صنعت و تجارت گفت: «صنعت يكي از ايستگاههاي مهم حركت تاريخي جهاني شدن است. بنابراين بايد در مورد صنعت و تجارت، ديدگاههاي جديدي ارائه كنيم، هرچند كه هنوز مقاومتها و انحصارهايي در اين راه وجود دارد.»
هاشمي رفسنجاني اظهار داشت: «اگر رقابت و فرهنگ رقابت را بطور صحيح و شفاف در جامعه نهادينه و به مردم ارائه كنيم، گام بزرگي در تاريخ اين كشور برداشتهايم. البته بدون رقابت داخلي نميتوانيم رقيب خوبي در صحنه جهاني باشيم. كساني كه استعداد و امكانات دارند بايد بتوانند از ظرفيتهاي موجود كشور بطور مساوي بهرهگيري كنند. بايد جلوي رانتها گرفته شود تا عدالت در صحنه تلاش، توليد و توزيع حاكم و به بروز استعدادها و توسعه منجر شود. در اين شرايط، جامعه از مواهب زندگي عادلانه بهرهمند خواهد شد.»
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به اينكه در سند چشمانداز 20 ساله نكات مهمي براي فراهم شدن زمينه رقابت در ميدان جهاني مطرح شده است، گفت: «ايران از ظرفيتها و امكانات فراواني براي حضور در ميدان رقابت جهاني برخوردار است. ايران از نظر طبيعي داراي امكاناتي كمنظير است و از نظر جغرافيايي موقعيتي ممتاز دارد. استعداد ايرانيها مورد اعتراف همه مراكز مطالعه توسعه انساني است و هيچ كس ايراني را به نداشتن استعداد و كمكاري متهم نميكند؛ چون هزاران سال تمدن در ژن ايرانيها نسل به نسل منتقل شده است.»
وي با قابل قبول و مناسب ارزيابي كردن ظرفيت آموزشي كشور، اظهار داشت: «منابع طبيعي، موقعيتي استثنايي به ايران داده است و از نظر ايدئولوژيك نيز مكتب فكري ما آخرين مكتب آسماني است كه تا قيامت براي بشر ماندگار است.»
هاشمي رفسنجاني گفت: «ايران بيش از هر كشور ديگري از حوادث اطرافش بهره برده است؛ به طوري كه خود آمريكاييها نسبت به اين واقعيت اعتراف ميكنند و اگر مديريت فعالتري داشتيم شايد بهرههايمان خيلي بيشتر از اين بود. با اين وجود امروز عراق و افغانستان ميتوانند مجراي تنفسي ما محسوب شوند.»
رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام با اشاره به اينكه ايران در بحث انرژي كه مهمترين و حساسترين نياز امروز بشر است در محوريت قرار دارد، تصريح كرد: «طرح اول شدن ايران در منطقه شعار نيست، اما موانع جدي در اين راه وجود دارد و صنعتگران و بازرگانان بايد در اين ميدان حضور بيشتري داشته باشند.»
وي افزود: «نميتوانيم از صنعتگرمان بخواهيم در عرصه رقابت جهاني حضور داشته باشد اما براي او مقررات دست و پاگير وضع كنيم. بايد شرايط يك رقابت عادلانه را فراهم كنيم و دولت در اين زمينه نقش مهمي دارد تا با ايجاد يك حركت درست و سيستم پايدار، اين راه 20 ساله كه بناست به اندازه يك قرن پيش رود را بپيمايد.»
هاشمي رفسنجاني با انتقاد از اختصاص غيرهدفمند يارانهها، گفت: «يارانهها هميشه مفيد نيستند، بلكه اصل پرداخت يارانه براي آرام كردن اوضاع است. بايد در خصوص پرداخت يارانهها سياستگذاري دقيق و مناسبي انجام شود. در حقيقت يارانهها بايد رقابتساز باشند، نه رقابتسوز.»
وي در پايان اظهار داشت: «اگر مقدمات را درست فراهم كنيم، توان ورود به رقابت جهاني شدن را داريم و مجمع تشخيص مصلحت نظام به عنوان سياستگذار و مسوول نظارت بر چشمانداز در اين مسير كمك خواهد كرد.»