کد خبر: ۳۰۲۴۷
تاریخ انتشار : ۱۶ آذر ۱۳۸۴ - ۱۱:۵۳

تلاش صليب سرخ برای تصويب يک نشان جدید

آفتاب‌‌نیوز : مقام های صليب سرخ اميدوارند موافقت بر سر يک نشان سوم بالاخره به چندين دهه جنجال بر سر اين موضوع پايان دهد.

در مقطع حاضر، براساس کنوانسيون ژنو تنها نمادهايی که به رسميت شناخته می شوند صليب سرخ و هلال احمر هستند؛ خدمه سازمان های امدادرسانی و آمبولانس هايی که اين نشان ها را حمل می کنند براساس قوانين بين المللی تحت حفاظت هستند. در مناطق جنگی يا فاجعه ديده، بايد به آنها دسترسی آزاد به افراد نيازمند کمک داده شود.

در طول ساليان، شماری از کشورها برای به رسميت شناخته شدن نشان های خاص خود تقاضا داده اند که جملگی رد شده است. فرانسوا بونيون، مدير قوانين بين المللی در کميته بين المللی صليب سرخ (آی سی آر سی) معتقد است که اگر تعداد نشان ها زياد باشد اثر محفاظتی خود را از دست خواهد داد.

وی توضيح می دهد: "وجود صدها نشان باعث خواهد شد که تشخيص داده نشوند و بنابراين مورد احترام قرار نگيرند."

اسرائیل از استفاده از دو نشان صيلب سرخ و هلال احمر خودداری می کند. "انجمن ماگن داويد آدوم" اسرائيل (ام دی ای) از ستاره سرخ داود به عنوان نشان خود استفاده می کند. در نتيجه، اين انجمن هنوز عضو جنبش بين المللی صليب سرخ نيست.

اسحاق لوانون، نماينده اسرائيل در سازمان ملل، می گويد: "ام دی ای در سراسر جهان فعال است. برای مثال در سونامی يا در پی وقوع زلزله ها ما پيش از همه در صحنه حاضريم، و حق داريم بخشی از جنبش بين المللی باشيم."

مشکل اينجاست که ستاره سرخ داود در درجه نخست نماد ملی اسرائيل است نه مظهر امدادرسانی انساندوستانه.

کشورهای عربی تاکید کرده اند که هرگز به رسميت شناخته شدن ستاره سرخ براساس قوانين ژنو را قبول نخواهند کرد.

همزمان معاهده های ژنو تصريح می کند که انجمن های امدادرسانی ملی در خارج از مرزهای کشورهای خود تنها بايد از نمادهايی که به رسميت شناخته می شوند استفاده کنند.

اين بدان معنی است که اسرائيل اصولا نبايد از ستاره سرخ در نواحی اشغالی استفاده کند.
 
نزاع بر سر اين موضوع برای چند دهه ادامه داشته که برای صليب سرخ گران تمام شده است. در پنج سال نخست، سازمان صليب سرخ آمريکا در اعتراض به عدم شمول اسرائيل، از پرداخت حق عضويت خود به جنبش بين المللی صليب سرخ خودداری کرد که باعث کسری 30 ميليون دلاری در بودجه آن شد.

تنها راه حل مشکل ظاهرا ايجاد يک نشان سوم است و مقام های صليب سرخ طرحی را خلق کرده اند که تصور می کنند به مزاق همه طرفين خوش خواهد آمد.

اين نشان که بلور سرخ نام خواهد گرفت به شکل يک الماس قرمز روی زمينه سفيد است.

اسرائيل گفته که آماده است از اين نشان در خارج از مرزهايش استفاده کند و پس از رشته ای مذاکرات فشرده، "ام دی ای" و هلال احمر فلسطينی هفته گذشته موافقتنامه ای برای همکاری در نواحی اشغالی امضا کردند.
 
به اين ترتيب ظاهرا همه مقدمات لازم برای تصويب نشان تازه مهيا به نظر می رسيد.

سوئيس، به عنوان قرارگاه کنوانسيون های ژنو، دعوت نامه هايی برای برگزاری اين کنفرانس فرستاد و ديپلمات های سوئيسی که نقشی کليدی در امضای اين موافقتنامه ميان "ام دی ای" و هلال احمر فلسطينی بازی کرده بودند در ابتدا خيلی خوشبين بودند.

اما يک مساله هست که می تواند مانع ايجاد کند. بسياری از کشورهای عربی خلق يک نشان سوم را دادن يک امتياز غيرضروری به اسرائيل می دانند.

اکنون که "ام دی ای" موافقت کرده با هلال احمر فلسطينی در سرزمين های اشغالی کار کند، برخی پيشنهاد می کنند که موافقتنامه ای مشابه برای بلندی های جولان لازم است.

از آنجا که بلندی های جولان يک منطقه مورد مناقشه است، به گفته اين گروه، بدون شک هلال احمر سوريه نيز بايد در آنجا فعاليت کند. 
 
ژنو که معمولا شهری ساکت و آرام است در روزهای گذشته درحالی که مقام ها سعی در رسيدن به موافقتنامه ای در آخرين دقايق دارند، شاهد موجی از فعاليت های ديپلماتيک بوده است.

مسعود خان، به عنوان سفير پاکستان، به نمايندگی از 56 کشور عضو سازمان کنفرانس اسلامی مذاکره می کند.

آقای خان می گويد: "خيلی پيچيده است. کليه طرف ها تلاش های صادقانه ای برای رسيدن به توافق انجام می دهند. ما بايد محيط مناسبی ايجاد کنيم به طوری که در آن تفاهمی ميان انجمن های ملی اسرائيلی و سوری حاصل شود، چرا که در زمينه بلندی های اشغالی جولان و اجازه فعاليت هلال احمر سوريه در آنجا اختلاف نظر وجود دارد."

اکثر ديپلمات ها می پذيرند که حتی اگر اجماع کامل وجود نداشته باشد ولی دست کم اکثريتی به نفع تصويب بلور سرخ وجود دارد.

و برخی حتی توافق ميان "ام دی ای" و هلال احمر فلسطينی را گامی کوچک اما اميدوارکننده به سوی روابط بهتر در خاور ميانه می بينند.

و اگر بلور سرخ تاييد شود، می تواند پيامدهای گسترده ای برای جنبش صليب سرخ داشته باشد.

هر کشوری که خواهان نشانی بی طرفانه تر است قادر به استفاده از آن خواهد بود و تصور می شود تعدادی از کشورها با ترکيبی از مذاهب مختلف در بافت جمعيتی خود در دراز مدت احتمالا به آن روی خواهند آورد.

اين بدان معنی است که شناخته شده ترين جنبش انساندوستانه جهان که نشان اصلی آن تنها از لحاظ رنگ عکس پرچم سوئيس بود (دو خط متقاطع سفيد در زمينه سرخ)، به تدريج شکل متفاوتی خواهد گرفت.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین