آفتابنیوز : زمانی که یک کارگزار سهام در میزوهو سکیوریتیز، بازوی کارگزاری دومین بانک بزرگ ژاپن، ۶۱۰ هزار سهم شرکت جی- کام را به قیمت هر سهم یک ین عرضه کرد، شاخص سهام در بازار بورس سقوط کرد.
هدف کارگزار مذکور فروش هر سهم به قیمت ۶۱۰ هزار ین (حدود ۵۰۰۰ دلار) بوده است.
کویزومی، نخست وزیر ژاپن، اعلام کرده است که نمیخواهد در آینده شاهد اشتباهات مشابه باشد و به این منظور خواستار اعمال تمهیدات پیشگیرانه شد.
کائورو یوسانو، وزیر امور بانکداری ژاپن، و شینزو آبه، دبیر هیئت دولت ژاپن، نیز گفته اند که برای تهیه دستورالعملی جهت پیشگیری از تکرار رویدادهای مشابه در آینده، با میزوهو و بازار سهام توکیو همکاری میکنند.
همچنین اداره خدمات مالی ژاپن که سازمان ناظر بر امور مالی این کشور است تحقیقاتی را در مورد این اشتباه و چگونگی جلوگیری از تکرار آن آغاز کرده ست.
هرچند به دلیل وجود قوانین حاکم بر بازار، این سهم نمیتوانست به بهای یک ین خریده شود، اما میتوانست به بهایی کمتر از ۵۷۲ هزار ین برای هر سهم فروخته شود.
میزوهو در زمانی کمتر از ۲ دقیقه اشتباه خود را اصلاح کرد اما دیگر دیر شده بود. فروش آغاز شده بود و سرمایه گذاران تیز بین آن لاین برای شکار سهام ارزان قیمتی که اساسا وجود نداشت هجوم آورده بودند.
میزوهو که چندین ساعت از اعتراف به اشتباه خود طفره میرفت، بعدا سعی کرد سهام مذکور را به قیمتی نزدیک به آنچه فروخته بود، بخرد. این شرکت تصدیق کرد که حداقل ۲۲۰ میلیون دلار در این میان متضرر خواهد شد.
این رقم تقریبا با سود خالص گروه مالی میزوهو در سال مالی منتهی به مارس ۲۰۰۵ برابر است.
اشتباه تایپی مذکور موجب سقوط سه و چهار دهم درصدی قیمت سهام گروه میزوهو شده است.
جیسون راجرز، تحلیلگر مسائل اعتباری در Barclays Capital میگوید: این واقعه یک اشتباه تجاری تاریخی است، اما خوشبختانه گروه مالی میزوهو بانک بزرگی است و ذخیره زیادی دارد.
روز پنجشنبه شاخص سهام شرکت جی - کام که برای شرکتهای مخابراتی نیرو جذب میکند، بلافاصله بعد از آغاز به کار افزایش یافت.
با این حال بعد از اعلام فروش ۶۱۰ هزار سهم، شاخص سهام با ۱۱۰ هزار ین کاهش، به ۵۷۲ هزار ین سقوط کرد.
سپس ارزش سهام بهبود یافت و در زمان بسته شدن بازار به ۷۷۲ هزار ین رسید.
تاکوآ ساگا، یک اقتصاددان ارشد در موسسه تحقیقات امنیتی ژاپن گفته است: عدم وجود سیستمی برای رد چنین دستورات غیر قابل درکی در بازار بورس نامعقول است.