آفتابنیوز : بعد از تصویب قانون پولی و بانکی کشور در هفتم خردادماه 1339 ، طبق فصل دوم این قانون کلیه امور مربوط به چاپ اسکناس، ضرب سکه و پشتوانه آن به بانک مرکزی محول و انتشار اسکناس که پیش تر به موجب قانون مصوب 30 تیرماه 1333 با هیأت مشترکی بود، در انحصار بانک مرکزی قرار گرفت.
بر این اساس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در هجدهم مرداد ماه سال 1339 با سرمایه حدود 360 میلیون تومانی با حدود 388 کارکن تاسیس شد.
بانک مرکزی مسئول اصلی سیاست گذاری پولی در کشور بوده و وظایفی از جمله حفظ ارزش داخلی و خارجی پول ملی کشور، انتشار اسکناس و ضرب سکههای فلزی رایج کشور، تنظیم مقررات مربوط به معاملات ارزی و ریالی، نظارت بر صدور و ورود ارز و پول رایج کشور، تنظیم نظام پولی و اعتباری ، نظارت بر بانکها و مؤسسات اعتباری،نگهداری کلیه ذخایر ارزی و طلای کشور، نمایندگی دولت در سازمانهای مالی و بینالمللی و.. را بر عهده دارد.
همچنین مجمع عمومی، شورای پول و اعتبار، هیات عامل، هیات نظارت اندوخته اسکناس و هیات نظارت از ارکان بانک مرکزی محسوب می شود.
بانک مرکزی در طول 55 سال گذشته توسط 20 رییس کل اداره شده است که مرحوم محسن نوربخش با دو دوره 5 ساله بیشترین دوران ریاست را در این بانک داشته است.
به گزارش ایسنا، در حال حاضر کنترل و مهار تورم، ارتقای رشد اقتصادی، ساماندهی موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز، کاهش معوقات بانکی، یکسانسازی نرخ ارز و در مجموع ایجاد شرایط مساعد برای رونق اقتصادی از مسایل عمده بانک مرکزی به شمار می رود.