آفتابنیوز : علی طیبنیا هفته گذشته به مجلس رفت تا به سوالات مهرداد بذرپاش پاسخ بدهد. سوالاتی درباره افزایش مالیات برخی صنوف که به گفته مهرداد بذرپاش «مالیات آنها طی چند سال گذشته بعضا ٤ تا ٥ برابر افزایش پیدا کرده است» درنهایت برخلاف گفته محمدحسن ابوترابیفرد نایبرئیس مجلس شورای اسلامی که گفته بود با سهبار قانع نشدن نمایندگان وزیر استیضاح نمیشود. استیضاح وزیر اقتصاد، با ٢٥ امضا کلید خورد. هرچند هیأترئیسه مجلس هنوز استیضاح را اعلام وصول نکرده است اما تغییر فاز منتقدان دولت از تمرکز بر تیم دیپلماسی به حمله به تیم اقتصادی تا حد زیادی قابل تأمل است.
هرچند ایرج ندیمی نماینده مردم سیاهکل در گفتوگو با خبرآنلاین احتمال رأی آوردن استیضاح وزیر اقتصاد را بعید دانسته اما از سوی دیگر علیرضا منادی سفیدان عضو هیأترئیسه مجلس گفته است: در صورتی که ٢٥ نماینده امضای خود را از پای برگه استیضاح پس نگیرند استیضاح وزیر اقتصاد امروز یکشنبه اعلام وصول خواهد شد. با این حال ظاهراً نظر بیشتر نمایندگان مجلس، خصوصاً اعضای کمیسیون اقتصادی این است که علی طیبنیا به دلایلی از سوی مجلس مورد مواخذه قرار گرفته که درواقع مسئولیت و کنترلی در قبال آنها ندارد.
در همین زمینه محمدرضا پورابراهیمی نماینده مردم کرمان و نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به «شهروند» گفت: یکی از مشکلات وزرا و مسئولان ما این است که سوالاتی که از آنان میشود در حوزه اختیاراتشان نیست اما نگاه نماینده سوالکننده این است که وزیر اقتصاد باید در مورد همه مسائل اقتصادی پاسخگو باشد. به گفته این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نهم در همین بحث مالیاتی که از وزیر درباره آن سوال شد من میدانم که آقای طیبنیا شخصاً مخالف افزایش مالیات در سطح کشور است و میداند در شرایط رکود نمیتوان مالیات را افزایش داد. اما در سازمان مدیریت و برنامهریزی کل کشور و یا سازمانهای دیگر است که این تصمیم با مخالفت مواجه شده است.»
پورابراهیمی در ادامه گفت: «حتی درآمد مالیاتی که باید اخذ میشد را محل دیگری تعیین کرده است نه شخص وزیر که حالا باید پاسخگو باشد. مثلاً در همین زمینه بازار بورس هم تصمیم را سازمان مدیریت و برنامهریزی کل کشور و وزیر نفت گرفتند اما چوبش را وزیر اقتصاد خورد. پورابراهیمی درباره نظر نمایندگان اقتصادی مجلس راجع به طیبنیا نیز به «شهروند» میگوید: دیدگاه کلی نمایندگان اقتصادی مجلس نسبت به وزیر مثبت است و طیبنیا هم نشان داده اقتصاد را خوب میشناسد و عملکرد قابل قبولی هم در زمینه تورم داشته ضمن اینکه این وزیر در مورد تورم و کنترل آن هم عملکرد قابل دفاعی داشته است و از مدیران با صلابت دولت است.
معاون پارلمانی وزیر ضعیف عمل کرد
پورابراهیمی بیشترین دلیل کارت زرد گرفتنهای مداوم طیبنیا را معاونت پارلمانی وزیر میداند و گفته است: بسیاری از اوقات اگر به مشکلات نماینده رسیدگی شود دیگر کار به اینجاها نمیکشد اما معاون پارلمانی وزیر اقتصاد فعال نیست و فکر میکنم یکی از دلایل ایجاد مشکل در کار طیبنیا عدم تحرک معاونت پارلمانی اواست. محمد رجایی باغ سیایی دیگر عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نهم و نماینده مردم گناباد نیز به «شهروند» گفته است: بیشتر نمایندگان میدانستند که وزیر در سوالاتی که از او میشود چندان تقصیری ندارد. مثلاً درخصوص بانک مرکزی از آنجایی که رئیسکل بانک مرکزی طبق قانون به مجلس پاسخگو نیست نمایندگان یا باید رئیسجمهوری را به مجلس میکشاندند یا وزیر اقتصاد را و چون احضار رئیسجمهوری به مجلس هزینه سیاسی زیادی برای نمایندگان دارد ترجیح دادند تا وزیر اقتصاد پاسخگوی اقدامات رئیسکل بانک مرکزی باشد که البته وزیر اقتصاد هم گفت که رئیسکل در حوزه او قرار ندارد اما بازهم کارت زرد گرفت! به گفته این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بیشتر نمایندگان عملکرد وزیر را موفقیتآمیز میدانند و بعید است که استیضاح او رأی بیاورد و یا اصلاً پروژه استیضاح وزیر به جایی رسد. در اظهارنظری دیگر ناصر عاشوری قلعه رودخان یکی دیگر از نمایندگان عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره احضارهای پی در پی و احتمال استیضاح وزیر اقتصاد به «شهروند» گفت: درست است که استیضاح حق نمایندگان است اما با توجه به شرایطی که کشور دارد مصلحت نمیدانیم که وزیر استیضاح بشود بنابراین در این موارد اقتضائات کشوری و ملی بر حقوق نمایندگی ارجحیت دارد هرچند درنهایت آن ٢٥ نفری هم که زیر برگه استیضاح آقای طیبنیا را امضاء کردهاند حق دارند استیضاح خود را پیگیری کنند اما بعید میدانم که این استیضاح بتواند رأی بیاورد. به گفته این نماینده مجلس نمیتوان کلیه مسائل اقتصادی کشور را از وزیر طلب کرد. نمیتوان همینطور به وزیر گفت چرا تورم وجود دارد بدون آنکه نقش وزیر را در این زمینه ببینیم و به آن واقف باشیم.