آفتابنیوز : برای اساس پژوهشهای قبلی، مردانی که اولین فرزند خانواده هستند، معمولا بلندقدتر بوده و نسبت به برادران کوچکتر خود با خطر اضافه وزن بیشتری در طول زندگی مواجه میشوند. نتایج این تحقیق جدید که در دانشگاه اوکلند نیوزیلند انجام شده، نشان میدهد در مورد زنانی که فرزند اول خانواه هستند نیز الگوی مشابهی وجود دارد.
به گزارش ایسنا، محققان معتقدند این یافته، اهمیت زیادی دارد چرا که تفاوتهای جنسی را در کنار پدیدههای ابتدای تولد بررسی کرده و اثرات متضاد آن بر سلامت و بیماریهای مشاهده شده در مردان و زنان را در طولانی مدت مورد توجه قرار میدهد.
این تیم تحقیقاتی به دنبال این بود که آیا ترتیب تولد میتواند قد و وزن زنان را در سالهای اولیه زندگی و در بزرگسالی تحتتاثیر قرار دهد یا خیر. آنها اطلاعات مربوط به بیش از 303 هزار زن را که در بین سالهای 1973 و 1988 متولد شده بودند، مورد بررسی قرار دادند. 206 هزار نفر از این زنان، فرزند اول یا دوم بودند و در بین سالهای 1991 و 2009 خودشان بارداری را تجربه کرده بودند.
به طور کلی این گروه، 13 هزار و 400 جفت از خواهران ( 26 هزار شرکتکننده) را مورد شناسایی قرار داد. خواهران مورد ارزیابی قرارگرفتند تا هرگونه تاثیر مشترک یا ژنتیکی در سالهای اولیه زندگی از نظر دور نماند. وزن و قد خواهران در هنگام تولد و در زمان سه ماهگی حاملگی مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج نشان داد که خطر چاقی در زنانی که فرزند اول خانواده هستند، 40 درصد بیشتر از خواهران آنهاست.
زنانی که فرزند اول خانواده بودند در هنگام تولد، سبک وزنتر از خواهران دوم خود بودند. اما شاخص توده بدنی آنها در طول سه ماهه اول بارداریشان 2.4 درصد بیشتر از خواهرانشان بود. زنانی که فرزند اول بودند در بزرگسالی حدودا 20 درصد با احتمال اضافه وزن بیشتری مواجه بوده و 40 درصد چاقتر از خواهران کوچکتر خود بودند.
علاوه بر این، این گروه تحقیقاتی متوجه شد خواهرانی که فرزند اول هستند به طور میانگین در بزرگسالی 1.2 میلیمتر بلندتر از خواهران خود هستند. همچنین زنانی که تعداد خواهر و برادر بیشتری داشتند کوتاه قدتر بودند. در هر حال تعداد فرزندان در خانواده با خطر افزایش وزن و چاقی همبستگی مشخصی نشان نمیداد.
یافتههای این تحقیق در مجله Epidemiology & Community Health منتشر شده است.