آفتابنیوز : نمایندگان مجلس شورای اسلامی با رد دو فوریت طرح "اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام" به یک فوریت آن رای دادند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، نمایندگان مجلس شورای اسلامی از مجموع 247 رای ماخوذه با 168 رای موافق ، 57 رای مخالف و 9 رای ممتنع یک فوریت طرح یادشده را تصویب کردند.
نمایندگان همچنین با 159 رای موافق و 62 رای مخالف دو فوریت این طرح را رد کردند.
بر این اساس طرح یادشده مجددا برای بررسی به کمیسیون امنیت ملی مجلس ارجاع داده می شود.
رای به یک فوریت طرح اقدام متناسب و متقابل دولت ایران در اجرای برجام
نمایندگان مجلس به یک فوریت طرح هسته ای " اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام" رای دادندکه به دولت اجازه می دهد در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی به شکل داوطلبانه برجام را اجرا کند.
در متن کامل این طرح دوفوریتی که نمایندگان پس از رای گیری به یک فوریت آن رای دادند آمده است :
دولت در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی در صورتی می تواند به شکل داوطلبانه برنامه جامع اقدام مشترک برجام را اجرا کند که احکام و تکالیف زیر را در فرایند اجرا رعایت نماید:
1- بر اساس فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی هیچ دولتی در ایران حق تولید و بکار گیری سلاح کشتار جمعی را ندارد و دولت موظف است سیاست خلع سلاح هسته ای جهانی را به طور فعال دنبال نموده و در کلیه تلاشهای بین المللی ،حقوقی و دیپلماتیک برای نجات بشریت از خطر سلاحهای هسته ای و اشاعه آنها ،از جمله از طریق ایجاد مناطق عاری از سلاحهای کشتار جمعی به ویژه در ایجاد ائتلاف خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای ،فعالانه مشارکت نماید.
2- پایه برنامه جامع اقدام مشترک بر همکاری و احترام متقابل قرار دارد و هر گونه اقدام مبتنی بر فشار و تهدید به هر بهانه ای با تشخیص شورای عالی امنیت ملی موجب تجدید نظر در این همکاری خواهد شد و لازم است در آن صورت مطابق مصوبات این شورا اقدامات متقابل در نظر گرفته شود.
3- دولت موظف است هر گونه عدم پای بندی طرف مقابل را در زمینه لغو موثر تحریمها یا بازگرداندن تحریم های لغو شده و یا وضع تحریم تحت هر عنوان دیگر را به دقت رصد کرده و اقدامات متقابل در جهت احقاق حقوق ملت ایران انجام داده و همکاری داوطلبانه را متوقف نماید و توسعه سریع برنامه هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران را سامان دهد به طوری که ظرف مدت دو سال ظرفیت غنی سازی کشور به 190 هزار سو افزایش یابد.شورای عالی امنیت ملی مرجع رسیدگی به این موضوع می باشد.
دولت موظف است برنامه هسته ای جمهوری اسلامی را با چشم اندازی تجاری ـ صنعتی، از جمله در حوزه غنی سازی و تحقیق و توسعه منطبق با طرح درازمدت سازمان انرژی اتمی دنبال نماید. سازمان انرژی اتمی کشور باید طرح درازمدت 15 ساله کشور در حوزه غنی سازی و تحقیق و توسعه را حداکثر ظرف مدت دو ماه پس از ابلاغ این قانون به تصویب شورای عالی امنیت ملی رسانده و سپس به آژانس بین المللی انرژی اتمی ارایه نماید به نحوی که پاسخگوی نیاز کشور برای سوخت رآکتورهای قدرت و تحقیقاتی باشد.
5- با طرح رآکتور آب سنگین اراک و همچنین در صورت ضرورت تبادل ذخایر غنی شده منوط به انعقاد قراردادهای قطعی و مطمئن جایگزین و حصول اطمینان نسبت به اجرای آنها باشد.
6- نظارت های آژانس در چارچوب مقررات بین المللی و با رعایت مصالح امنیت ملی کشور که شورای عالی امنیت ملی مشخص می کند انجام پذیرد و دولت باید مراقبت نماید که در مسیر اجرای برجام پس از آن، حفاظت کامل از اسرار و اطلاعات طبقه بندی شده به ویژه در حوزه نظامی و امنیتی صورت گیرد. میزان همکاری با اژانس منوط به اقدامات احتیاطی لازم برای تضمین این امر توسط اژانس بین المللی انرژی اتمی است. همچنین هیچگونه دسترسی نظارتی آژانس به مراکز نظامی و اشخاص حقیقی به بهانه برجام مجاز نمی باشد مگر آن که موارد به صورت جداگانه و با جزییات به تصویب شورای عالی امنیت ملی برسد.
7- دولت و قوای مسلح موظفند به منظور حراست از امنیت و منافع ملی کشور و حمایت از متحدین در مقابله با تروریسم، تدابیر لازم را نسبت به تقویت توانمندی های دفاعی جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه های آفندی و پدافندی از جمله هوایی، دریایی، زمینی، موشکی و ایجاد پدافند در مقابل حملات هسته ای و ساخت پیش ران ها، باتری های هسته ای، تصویربرداری نوترونی و پزشکی هسته ای با قوت و جدیت برنامه ریزی و اقدام کنند.
8- دولت و سایر دستگاه های حاکمیتی و عمومی موظفند در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی تدابیر لازم را در نظر بگیرند تا در اثر اجرایی شدن برجام به هیچ وجه اجازه فرصت طلبی و سوء استفاده در داخل کشور به آمریکا یا دیگر دولت های خارجی داده نشود و فرصتی برای نفوذ یا سوء استفاده سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی در اختیار استکبار جهانی قرار نگیرد.
9- دولت موظف است منابع آزاد شده را در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و رونق تولید، سرمایه گذاری های ضروری و با اولویت نیازهای بخش خصوصی و تقویت صندوق توسعه ملی، فرض کند.
تبصره 1- وزیر امورخارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر 6 ماه یک بار به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گزارش دهد.
تبصره 2- با اجرای این قانون، (قانون الزام دولت به تعلیق اقدامات داوطلبانه در صورت ارجاع با گزارش روند هسته ای به شورای امنیت) مصوب آذرماه 1384، (قانون الزام دولت به تجدیدنظر در همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی) مصوب دی ماه 1385، (قانون صیانت از دستاودهای صلح آمیز هسته ای جمهوری اسلامی) مصوب تیرماه 1389 و (قانون الزام دولت بر حفظ دستاوردها و حقوق هسته ای ملت ایران) مصوب تیرماه 1394 لغو می شود.
در ابتدای این طرح دو فوریتی و در دلایل توجیه آن آمده است: به منظور صیانت از دستاوردها و حقوق ملت ایران در زمینه دانش هسته ای و رعایت حدود شرعی و قانونی که رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد مذاکره با کشورهای موسوم به 1+5 و اجرای آن مقرر فرمودند و همچنین به جهت انسداد هرگونه راه نفوذ و اقدام یکجانبه طرف های مقابل، این طرح دو فوریتی برای طی تشریفات قانونی تقدیم می شود.
این طرح دو فوریتی که نمایندگان پس از رای گیری به یک فوریت آن رای دادند به امضای 75 نماینده رسیده که از جمله آنها می توان به بروجردی، حقیقت پور، جلالی، باهنر، سبحانی نیا، باقری، حسن پور بیگلری، عبدالرضا عزیزی، جلیل سرقلعه، حیدرپور شهرضایی، محمد علیپور، رحیم زارع، ثروتی، عزیزی پارسانی، میرگلو بیات، رهبر، قوامی، پشنگ، عبدالله زاده، قاسم عزیزی، عبدی، محسنی ثانی، بهمنی، منصوری آرانی، عثمانی، دامادی، ناصری، پیرموذن، نبی الله احمدی، پاپی زاده، سید هادی حسینی، شوهانی، محمد صادقی، وحید احمدی، مصری، کاتب، تاجگردون، دستغیب، فرهنگی، قربانی، حسینی صدر، عبدالکریم حسین زاده، رحمنی، الیاس طاهری، سبحانی فر، جعفرزاده ایمن آبادی، ملک شاهی، محبی، قاضی پور، نعیمی رز، کولیوند، عباس رجایی، موسوی لارگانی، سادات ابراهیمی، سیدمحمد علی موسوی، ندیمی، بهمئی، سید شریف حسینی، قادری، هروی، غلام محمد زارعی، انصاری، رجبی، غلامرضا نوری، آشوری تازیانی، بت کلیا ، نعمتی، جلیلی، فریدونی، منوچهری، افتخاری، شریعت نژاد، کاشانی، دهدشتی، احمد توکلی اشاره کرد.
تشکیک درباره اخذ رأی برای دو فوریت طرح هسته ای
نمایندگان مجلس با استناد به اینکه در جلسه علنی گذشته مجلس بحث اخلال در سیستم اخذ رأی اعلام شده بود، به تصویب نشدن دو فوریت طرح "اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام" اعتراض کردند که برای لحظاتی جو مجلس متشنج شد.
تعداد زیادی از نمایندگان که به آرای اخذ شده برای تصویب دو فوریت این طرح اعتراض داشتند در جایگاه هیئت رئیسه تجمع کردند.
علی لاریجانی رئیس مجلس در این باره تصریح کرد: اگر کسی درباره رأی گیری تشکیک دارد می تواند به آیین نامه مراجعه کند لذا تجمع در محل هیئت رئیسه موضوع را حل نخواهد کرد.
وی تاکید کرد: بنده به عنوان کسی که همیشه با این سیستم و دستگاه ، رأی گیری انجام می دهم نمی توانم تشکیک کنم لذا درخصوص دو فوریت این طرح رأی گیری شد و رأی نیاورد.
تشکر رئیس مجلس از کمیسیون ویژه بررسی برجام
رئیس مجلس از زحمات اعضا و رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام به دلیل رسیدگی به سند توافق هستهای تقدیر و تشکر کرد.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز پس از پایان قرائت گزارش کمیسیون ویژ بررسی برجام توسط سیدحسین نقوی سخنگوی این کمیسیون در سخنان کوتاهی گفت:از آقای نقوی که گزارش 20 صفحهای کمیسیون ویژه را قرائت کرد و خسته شد، تشکر میکنم.
وی همچنین گفت: از سایر اعضای کمیسیون برجام و رئیس این کمیسیون که وقت کافی گذاشتند و سند برجام را بررسی و جمعبندی کردند و گزارش آن را به صحن علنی ارائه دادند، تقدیر و تشکر میکنم.
حمایت لاریجانی از طرح هسته ای نمایندگان مجلس
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به طرح هسته ای نمایندگان گفت : در این طرح کلیه فعالیت های دفاعی کشور در حوزه های زمینی ، هوایی ، موشکی و پدافند هسته ای باید ادامه یابد و همچنین موارد متعددی را نیز قید کرده ایم که بر اساس نوع رفتار بیگانگان در زمینه لغو تحریم ها و تهدیدها، اقدام متقابل ما را در اجرای برجام در پی خواهد داشت .
علی لاریجانی در جلسه علنی امروز مجلس در حمایت از طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام گفت : با توجه به اینکه برخی مخالفان مطرح می کنند که این طرح هیچ نسبتی با گزارش کمیسیون برجام ندارد ، باید اشاره کنم که در بند اول گزارش کمیسیون، یک طرح دوفوریتی مطرح شده که این طرح در حال اجرایی شدن است .
وی افزود : کمیسیون به این نتیجه رسیده است که نتیجه کار باید به صورت یک طرح دوفوریتی مطرح شود و باتوجه به این امر ، این طرح نیز از قبل آماده شده است .
لاریجانی در ادامه با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری درخصوص اجماع در مورد موضوع برجام گفت : همانطور که حضرت آقا مطرح کردند که باید در خصوص برجام ، اجماع حاصل شود برای این امر نیز جلسات مشترکی بین دو فراکسیون اصولگرایان و رهروان تشکیل شد و از هر فراکسیون، سه نماینده معرفی شدند .
وی افزود : این نمایندگان با جلساتی که در روزهای پنجشنبه و جمعه برگزار شد ، پس از جمع بندی نهایی طرح مذکور را آماده کردند .
لاریجانی با اشاره به طرح آماده شده گفت : آماده شدن این طرح نشان می دهد که همه ما طرح مذکور را قبول داریم .
وی در ادامه در خصوص فوریت این طرح نیز تصریح کرد : تصور می کردیم که با توجه به تصمیم کنگره آمریکا مبنی بر رد برجام و وتوی رئیس جمهور این کشور ، ما زمان کافی را برای بررسی برجام داریم .
رئیس مجلس افزود : با توجه به انجام نشدن این کار ، این مسیر طی نشد و با توجه به مقید بودن مجلس به قرائت گزارش کمیسیون برجام ، ابتدا گزارش کمیسیون ویژه خوانده شد .
وی اضافه کرد : با توجه به اینکه برخی نمایندگان مطرح می کنند که این طرح با برخی بندهای برجام مغایرت دارد ، باید بگویم که این مسئله عکس اتفاقی است که رخ داده .
لاریجانی افزود : در بندی از این طرح دوفوریتی بر حساسیت بازرسی فضای نظامی تاکید شده است که ما نیز در این خصوص تاکید کردیم که چنین اتفاقی رخ ندهد و شورای عالی امنیت ملی نیز مصوب کند که جلوی نفوذ اقتصادی و فرهنگی دشمن گرفته شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه در مورد بند 8 این طرح نیز افزود : باتوجه به آنکه گفته شده که برجام بر اساس تعهد اخلاقی متقابل به امضا رسیده است ، ما نیز مطرح کرده ایم که اگر طرف مقابل بنای همکاری را به تهدید و تحریم تبدیل کند برجام از سوی ایران لغو خواهد شد.
وی تاکید کرد : با توجه به این امر یکی از الزامات دولت در اجرای برجام نیز لغو کلیه تحریم ها به قضاوت شورای عالی امنیت ملی خواهد بود.
لاریجانی با اشاره به فعالیت های دفاعی و موشکی ایران افزود : در این طرح کلیه فعالیت های دفاعی کشور در حوزه های زمینی ، هوایی ، موشکی و پدافند هسته ای باید ادامه یابد و همچنین موارد متعددی را نیز قید کرده ایم که بر اساس نوع رفتار بیگانگان در زمینه لغو تحریم ها و تهدیدها، اقدام متقابل ما را در اجرای برجام در پی خواهد داشت .
وی در پایان با اعلام حمایت از دو فوریت این طرح تاکید کرد : خواهش من از نمایندگان این است که با توجه به زمان و شرایط، به دو فوریت این طرح رای دهند تا رسیدگی به سرعت ادامه یابد.