کد خبر: ۳۲۷۷۵
تاریخ انتشار : ۲۸ آذر ۱۳۸۴ - ۱۸:۱۵

نبايد زبان تهديد در بحث مذاكره وجود داشته باشد

آفتاب‌‌نیوز : حسين انتظامي، سخنگوي شوراي عالي امنيت ملي كشورمان در گفت‌وگو با اين روزنامه چاپ لندن درباره درخواست‌هاي آژانس بين المللي انرژي هسته اي براي بازديد از مراكزي در ايران و ديدار با دانشمندان نظامي ايراني گفت:« ايران بارها اعلام كرده كه به عنوان عضو معاهده ان.پي.تي حاضر است با آژانس بين المللي انرژي هسته‌ اي در چارچوب اساسنامه آژانس، پادمان‌ هسته‌ اي و پروتكل‌ الحاقي كه البته به تصويب مجلس ايران هم نرسيده همكاري كند و توان اين كار را به دليل اثبات حسن نيت‌ خود انجام داده است و بازرسي حدود 1400 ساعت از پايگاه‌هاي هسته‌ اي امر بي‌سابقه‌اي است كه نشانه همكاري مثبت و گسترده ماست.»

وي درباره اين كه آيا اين بازرسان با موانعي رو به رو شده‌اند اظهار داشت:« مشكلي وجود ند‌ارد، ولي بايد تاكيد كنم كه هيچ كشوري در جهان اجازه بازرسي از پايگاه‌هاي نظامي‌اش كه با مسايل هسته اي بي‌ارتباط باشد نخواهد داد و طبيعي است كه ايران نيز با بازديد از پايگاه‌هاي نظامي‌اش كه ارتباطي با برنامه هسته اي ندارند، مخالفت كند.»

وي گفت:« مهمترين موضوع در اين خصوص افزايش اعتماد آژانس است و ما طي دو سال و نيم گذشته از راه‌هاي مختلف سعي كرديم تا حسن نيت خود را از طريق همكاري‌هاي داوطلبانه با آژانس نشان بدهيم.»

وي در پاسخ به اين سوال كه حقايق مربوط به ايده روسيه مبني بر انجام غني‌سازي در خاك اين كشور چيست؟ گفت:« ايگور ايوانف، دبير شوراي امنيت ملي روسيه صراحتا اعلام كرد كه هيچ طرحي را در اين زمينه براي بررسي با مقامات ايراني به همراه ندارد؛ ولي رسانه‌ها و منابع غيرديپلماتيك از اين طرح سخن گفتند و با توجه به اين كه اين پيشنهاد رسما به مسوولان ايران ارايه نشده نمي‌توان از آن سخن گفت.» 

وي در پاسخ به اين سوال كه آيا ايران با فعاليت دانشمندان ايراني در خاك روسيه موافق است؟ اظهار داشت:« ما پيشنهاد كامل‌تري داريم و پيشنهاد ما اين است كه اين اقدامات در سرزمين ما و با مشاركت طرف‌هاي بين‌المللي صورت گيرد.»

سخنگوي شوراي عالي امنيت ملي در پاسخ به اين سوال كه علي لاريجاني، دبير شوراي عالي امنيت ملي شرط مذاكره با اروپايي‌ها را تهديدآميز نبودن بيانات آن‌ها دانسته گفت:« وقتي ما از مذاكرات صحبت مي‌كنيم يعني تمام فنون ديپلماتيك اين امر را هم مي‌پذيريم؛ بنابراين نبايد زبان تهديدآميز وجود داشته باشد؛ بلكه بايد كلام تفاهم‌آميز باشد. آقاي لاريجاني قبل از نشست 24 نوامبر از وزراي امور خارجه سه كشور اروپايي خواست تا مذاكرات با ايران از سر گرفته شود؛ ولي چنانچه بخواهيم اين مذاكرات مفيد و نتيجه‌بخش باشد بايد موضوع و مدت زمان مشخصي داشته باشد. ايران خواهان در اختيار گرفتن فن‌آوري هسته‌يي است و نمي‌تواند تا زمان به نتيجه‌ رسيدن مذاكرات، فعاليت‌هاي خود را به حالت تعليق درآورد؛ چه بسا اين مذاكرات سال‌ها به طول انجامد.»

وي در پاسخ به اين سوال كه آيا معتقد هستيد مشكل بحران ايران با اروپايي‌ها حل نخواهد شد و براي حل اين موضوع بايد به مذاكرات با آمريكا روي آورد؟ تصريح كرد:« اختلاف آمريكا با ايران يك اختلاف ايدئولوژيكي است و برنامه‌ي هسته اي تنها يك بهانه است، چنانچه اين موضوع هم پايان يابد آن‌ها پرونده‌هاي ديگري همچون حقوق بشر و تروريسم را مطرح خواهند كرد؛ بنابراين پايان كشمكش هسته‌يي ايران به معناي پايان در خواست‌هاي آمريكا از اين كشور نيست و اگر با دقت به اين موضوع نگاه كنيم مي‌بينيم كه آمريكايي‌ها نيز موافق هستند كه كشورهي اروپايي با ايران مذاكره كنند.»

انتظامي در پاسخ به اين سوال كه‌ آيا معتقد هستيد ايران مخالف بررسي پرونده‌ هسته اي با آمريكايي‌ها است؟ گفت:« شروط ايران بر محور احترام به استقلال كشورها و عدم دخالت در امور داخلي آن‌ها استوارست.»

وي در پاسخ به اين سوال كه مسايل منطقه‌ اي از جمله مسايل مربوط به افغانستان، عراق، سوريه، لبنان و فلسطين چه تاثيري بر پرونده هسته‌اي ايران دارند گفت:« آمريكا و قدرت‌هاي بزرگ مي‌دانند كه ايران مي‌تواند نقش خوبي در مسايل منطقه‌اي داشته باشد؛ چرا كه اين كشور قدرت منطقه‌اي است كه از نقش و جايگاه مهمي در منطقه برخوردار است كه مي‌تواند به تمامي مسايل تاثيرگذار باشد.»

انتظامي افزود:« بازگشت امنيت و ثبات در عراق و افغانستان براي ايران بسيار حايز اهميت است؛چرا كه امنيت اين كشورها تاثير مثبتي بر امنيت ايران دارد. به همين دليل ايران مي‌كوشد تا براي تحقق اين هدف يعني استقرار امنيت و تشكيل دولت‌هاي منتخب مردمي از موضع‌گيري و نقشش در معادلات منطقه‌اي استفاده كند؛چراكه اين امر موجب پاكسازي منطقه از وجود نظاميان بيگانه مي‌شود و ايران نيز مي‌تواند از آن براي مذاكره در هر موردي استفاده كند.»

وي درباره تصميم آمريكا براي تماس با ايران از طريق زلماي خليل‌زاد، سفير آمريكا در بغداد گفت:«آمريكا يك قدرت در عراق است. ايران نيز به عنوان يك قدرت در معادلات منطقه‌اي جزو بازيگران اصلي است. بنابراين طبيعي است كه آمريكايي‌ها به دنبال تماس با ايران باشند تا از آن در عراق درخواست كمك كنند و طبيعي است كه خليل‌زاد به دنبال تامين منافع كشورش باشد.»

انتظامي ادامه داد:« همانطور كه مسوولان آمريكايي اعلام كردند مسايل مورد بحث از اهميت كمي برخوردار است. از سوي ديگر كشورها در بسياري موضوعات، منافع مشتركي با يكديگر دارند و اين ارتباطي به دوست بودن و يا دشمن بودن‌شان ندارد و بازگشت امنيت به عراق به نفع اين كشورها است.»











انتظامي درباره موضع‌ ايران درقبال پرونده هسته‌يي گفت:« ما خوشبين هستيم به شرط اينكه دو طرف به طور معقولانه‌اي وارد مذاكره شوند و به نتيجه معقولانه‌اي هم برسند. به علاوه هيچ يك از طرفين نبايد توقع بي‌جا داشته باشند. ايران تنها خواهان دستيابي به حقوقي است كه در چارچوب معاهدات بين‌المللي است. طرف مقابل هم بايد بداند كه هدفش از مذاكرات چيست. ايران خط قرمزهايي را مشخص كرده كه از آن صرف‌نظر نمي‌كند و آن هم دستيابي به تكنولوژي صلح آميز هسته‌يي است.»



وي ادامه داد:« تهران از هر نوع مذاكراتي كه آن را به اين حقوق برساند، استقبال مي‌كند. به همين دليل معتقد است كه مذاكرات بهترين راه است؛ چرا كه موجب دستيابي به تفاهم بيشتر مي‌شود. اما اگر هدف از مذاكرات محروم كردن ايران از اين حق است معتقديم كه مذاكره تنها راه دفاع از حقوق ملت نخواهد بود.»



انتظامي درپاسخ به اين سوال كه درصورت ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت موضع‌گيري ايران چه خواهد بود و آيا ايران از معاهده‌ي منع تكثير سلاح‌هاي هسته‌يي عقب خواهد نشست گفت:« تاكنون صحبتي بر سر خروج از اين معاهده نبوده، مجلس ما البته تاكنون پروتكل الحاقي را تصويب نكرده و متقابلا نيز قانوني را تصويب كرده است كه در صورت ارجاع پرونده به شوراي امنيت، دولت اجراي داوطلبانه پروتكل الحاقي را بايد متوقف كند.»



وي گفت:« ارجاع پرونده نشان دهنده رفتار غير منطقي اين كشورهاست كه در اين صورت آنها نمي‌توانند ما را مجبور به اجراي پروتكلي كه داوطلبانه به اجراي آن مي‌پرداختيم، كنند. اين امر هم رفتاري غير منطقي و خارج از معاهدات بين‌المللي نيست؛ چرا كه ما در خصوص پذيرش و يا عدم پذيرش پروتكل الحاقي حق داريم.»



انتهاي پيام



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین