آفتابنیوز : با بیان اینکه نخستین عامل مرگ و میر در ایران و استان مربوط به بیماریهای قلبی- عروقی و تنفسی است، اظهار کرد: در آمارهای جهانی نیز این نوع مرگ و میر در صدر قرار دارد و اصفهان نیز از این الگو پیروی میکند.
به گزارش آفتاب به نقل از ایسنا، وی افزود: بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت، در سال 2010 از هر 100 هزار نفر در کشور در حدود 170 نفر به دلیل بیماریهای قلبی- عروقی جان خود را از دست دادهاند و آمار کشور در این زمینه از میانگین جهانی بسیار بالاتر است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه دو علت اصلی شیوع این بیماری، رژیم غذایی پرچرب و پرنمک و کاهش فعالیت فیزیکی است، خاطرنشان کرد: دخانیات عامل سوم ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است و بیشترین تعداد مبتلایان به این بیماریها ساکنان کلان شهرها هستند و شمار مبتلایان به این بیماری در جوامع کوچک و روستایی به دلیل افزایش فعالیت فیزیکی کاهش مییابد؛ در اصفهان، نیز مانند سایر کلان شهرها آمار مبتلایان به این بیماری قابل توجه است.
اصغری همچنین در خصوص آمار مرگ و میر ناشی از بیماریهای تنفسی گفت: میانگین جهانی نشان میدهد سالانه از هر 100 هزار نفر جمعیت در حدود 45 نفر بر اثر بیماریهای تنفسی جان خود را از دست میدهند در حالی که این آمار در کشور 12.5 نفر در هر 100 هزار نفر است که بسیار پایینتر از میانگین جهانی است و یکی از علل اصلی آن آمار پایین مصرف سیگار در ایران است.
وی با اشاره به اینکه دومین عامل مرگ و میر در اصفهان و کشور سرطان است، تصریح کرد: بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت میزان شیوع این بیماری در کشور از میانگین جهانی بسیار پایینتر است و نتایج بررسیها در سال 2010 نشان میدهد از هر 100 هزار نفر جمعیت کشور سالانه در حدود 75 نفر مبتلا به انواع سرطان میشوند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ادامه داد: آمار مرگ ناشی از این بیماری در میانگین جهانی حدود 125 نفر در هر 100 هزار نفر جمعیت است و استان اصفهان نیز در این زمینه از الگوی کشوری پیروی میکند و آمار مبتلایان به انواع سرطان در استان اصفهان تفاوت چندانی با سایر استانهای کشور ندارد.
اصغری با بیان اینکه بررسی دادههای جمع آوری شده از سال 1990 تا 2010 سازمان جهانی بهداشت نشان میدهد سرعت رشد این بیماری در کشور در حال کاهش است، اضافه کرد: آنچه در خصوص سونامی سرطان چه در کشور و چه در استان مطرح میشود قابل قبول نیست و یکی از بحثهایی که مرگ ناشی از سرطان را در کشور پررنگ میکند، طول عمر بی کیفیت بیمار است که اطرافیان را تحت تاثیر قرار میدهد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه یکی از عللی که موجب شده تا آمار سرطان در کشور نمود بیشتری پیدا کند پیری جمعیت است، خاطرنشان کرد: علاوه بر پیری جمعیت، تغییر سبک زندگی و مصرف دخانیت نیز در افزایش شمار مبتلایان به سرطان موثر است و بر اساس آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی 18 درصد سرطانها مربوط به فرآوردههای گوشتی فست فودی است.
اصغری تصریح کرد: متاسفانه چیزی که در خصوص مرگ و میر در کشور به آن توجه نمیشود، شمار جانباختگان ناشی از تصادفات است که کشور در این زمینه در دنیا رکورد دار است و بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت در سال 2010 به طور میانگین سالانه از هر 100 هزار نفر در دنیا 19 نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست میدهند در حالی که این آمار برای کشور در همین سال بیش از 40 نفر در هر 100 هزار نفر جمعیت است.
وی افزود: مقایسه آمار تلفات حوادث رانندگی در کشورهای همسایه ایران نظیر عراق، پاکستان و ترکیه نشان میدهد آمار مرگ و میر این کشور در هر 100 هزار نفر کمتر از میانگین جهانی است و حتی در کشورهایی مانند آمریکا و مصر نیز این آمار از میانگین جهانی کمتر و برای هر 100 هزار نفر جمعیت در حدود 10 نفر است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه متاسفانه این آمار در شمار ناتوان شدن افراد به علت حواث رانندگی نیز تکرار میشود، اظهار کرد: بیشتر افرادی که به علت ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی، تنفسی و یا سرطان جان خود را از دست میدهند و یا دچار معلولیت میشوند در سنین کهنسالی هستند در حالی که در حوادث رانندگی بیشتر جوانان و نیروی کار جامعه جان خود را از دست می دهند.
اصغری با اشاره به اینکه نخستین عامل مرگ جوانان در کشور تصادفات رانندگی است، خاطرنشان کرد: حوادث رانندگی بر خلاف بیماریهایی همچون سرطان، قابل پیشگیری است و با ایمن سازی جادهها، خودروها و فرهنگ سازی میتوان از شمار تلفات آن کاست. متاسفانه حوادث رانندگی عامل نخست مرگ میر در سنین 20 تا 45 سالگی و دومین عامل مرگ و میر کودکان زیر پنج سال است.
وی یکی دیگر از عوامل مرگ و میر و معلولیت در کشور را دیابت عنوان کرد و گفت: به ازای هر 100 هزار نفر در کشور در حدود 15 نفر سالانه جان خود را در اثر این بیماری از دست میدهند و آمار جهانی به ازای همین تعداد جمعیت 20 نفر است که نشان می دهد آمار کشور در این خصوص از میانگین جهانی کمتر است اما این آمار در حال افزایش است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خاطر نشان کرد: بیشترین علت مرگ ناشی از دیابت از کار افتادگی کلیهها است که به دلیل تشخیص دیرهنگام بیماری اتفاق میافتد با این حال این بیماری قابل پیشگیری است و با یک رژیم غذایی مناسب و داروهایی خوارکی نه تنها مرگ و میر بلکه معلویت های ناشی از آن نیز کاهش قابل توجهی مییابد.
اصغری با بیان اینکه یکی از علل ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی و یا بیماریهای مزمن مانند دیابت و پرفشاری خون رژیم غذایی است، اضافه کرد: بر اساس آمار سال 2010 سازمان بهداشت جهانی سالانه بیش از 200 نفر در کشور بر اثر رژیم غذایی نادرست جان خود را از دست میدهند که فرهنگ پخت غذا و کاهش مصرف غذاهای آماده نه تنها میتواند از شمار تلفات ناشی از رژیمهای نادرست بکاهد بلکه آمار مرگ و میر در اثر بیماری های قلبی- عروقی، دیابت و سرطان را نیز کاهش میدهد.
وی گفت: مقایسه میان فعالیتهای فیزیکی کشور با میانگین جهانی نشان میدهد که در سال 2010 از هر 100 هزار نفر جمعیت 75 نفر در کشور و در همین آمار جمعیتی در دنیا، 45 نفر به دلیل عدم فعالیت فیزیکی جان خود را از داست دادهاند که نشان دهنده لزوم فرهنگ سازی در این بخش است زیرا نیم ساعت پیاده روی یا سایر فعالیتهای بدنی در روز در کنترل و کاهش ابتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت و حتی سرطان موثر است.