آفتابنیوز : نشست آشنایی با خبرگزاری سگودنیا(روسیه امروز) و قوانین و مقررات خبرنگاری در شرایط جنگی یا بحرانی با همکاری کمیته صلیب سرخ با حضور عماد آبشناس نماینده خبرنگاران خبرگزاری سگودنیا دوشنبه ١٨ آبان در بخش میز تخصصی بخش بینالملل بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات برگزار شد.
آبشناس در ابتدای نشست درباره هدف راه اندازی خبرگزاری سگودنیا گفت: رسانههای متعددی به صورت موازی و پراکنده در روسیه فعالیت داشتند. بنابراین روسیه تصمیم گرفت یک رسانه قوی و متمرکز را جایگزین رسانههای متعدد خود کند و خبرگزاری سگودنیا را تاسیس کرد.
وی ادامه داد: خبرگزاری سگودنیا ٤٥ نمایندگی در کشورهای خارجی، ٢٠ نمایندگی داخلی، ١٢ نمایندگی منطقهای دارد که هر کدام از این نمایندگیها به صورت یک خبرگزاری مستقل عمل میکنند و اخبار تولیدی خود را به ٣٥ زبان زنده دنیا در اختیار مخاطبان میگذارند.
این خبرنگار درباره رادیو بینالمللی مسکو بیان کرد: رادیو بینالمللی مسکو در ١٣٠ کشور دنیا پخش میشود این رادیو برای کشورهای فارسی زبان نیز، موج به زبان فارسی دارد. این رایو در شهرهای مسکو، قاهره، واشنگتن، مونته ویدئو به صورت ٢٤ ساعته فعالیت میکند.
وی در بخش بعدی این نشست به قوانین و مقررات خبرنگاری در شرایط جنگی یا بحرانی اشاره کرد و گفت: متاسفانه هیچگونه قانون بینالمللی برای حمایت از خبرنگاران در جنگ وجود ندارد، اگر آنها در جنگ به اسارت گرفته شوند، همانند اسرای جنگی مورد شکنجه و آزار و اذیت قرار میگیرند.
آبشناس درباره پیشینه قوانین بینالمللی ژنو برای خبرنگاران اظهار کرد: سال ١٩٧٠ برای نخستین بار پیشنهاد حقوق خبرنگاران در جنگ مطرح شد و پس از پنج سال بررسی و مذاکره، خبرنگاران طبق قوانین بینالمللی ژنو، تنها از حقوق شهروند غیرنظامی برخوردار شدند. پیش از جنگ جهانی دوم در صورت اسیر شدن خبرنگاران، آنها را به عنوان جاسوس اعدام میکردند.
خبرنگار خبرگزاری سگودنیا افزود: طبق قوانین بینالمللی ژنو، خبرنگاران در جنگ به دو دسته تقسیم بندی میشوند. اگر آنها لباسهای نظامی به تن داشته باشند به عنوان نیروی جنگی و اسیر به شمار میروند، اما پوشیدن لباس شخصی نشان دهنده غیرنظامی بودن آنها است و نباید با آنها برخورد بدی صورت بگیرد. در بسیاری از مواقع خبرنگاران و تصویربرداران خبری در موقع تیراندازی و وقوع یک حادثه تنها میتوانند خبر و گزارش تهیه کنند و یا از حادثه فیلم بگیرند زیرا در صورت کمک رسانی به مجروحان جنگی، قوانین بینالمللی را زیر پا گذاشتند و جان خودشان را به خطر میاندازند.
به گزارش کمیته اطلاع رسانی بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات، وی درباره اهمیت حضور گزارشگران در جنگ گفت: دادگاه های بینالمللی از خبرنگاران حاضر در جبهه جنگ به عنوان شاهد استفاده میکند برای همین بسیاری از دستگاه های نظامی علاقهای به حضور خبرنگاران در جنگ ندارند. برای مثال آمریکا در جنگ با عراق برخلاف قوانین بینالمللی ژنو عمل کرد و بسیاری از خبرنگاران حاضر در عراق را کشت.
آبشناس در پایان صحبتهایش اضافه کرد: تا به حال تعداد بسیاری از خبرنگاران غیرنظامی در جنگ و شرایط بحرانی کشته شدهاند و بهطور کلی بیشتر کشته شدگان در جنگها افراد غیرنظامی هستند. این آمار در جنگ جهانی اول ٢٠ درصذ، جنگ جهانی دوم ٦٠ درصد و در جنگهای بعد از جنگ جهانی ٩٠ درصد است.