آفتابنیوز : شهرداری همواره تلاش دارد تا بتواند بر ظرفیتهای فرهنگی بیافزاید. این مسئله از دیرباز در ایران مشاهده میشود چنانچه مجموعه تئاتر شهر در فضایی که آن را باغ شهرداری میخواندند، ساخته شد. فضایی که امروزه مجموعه تئاتر شهر در آن وجود دارد. اما آن مجموعه پس از گذشت سی سال از پیروزی انقلاب اسلامی پاسخگوی نیاز رشد هنرمندان تئاتر نیست. بنابراین شهرداری تهران دست به کار شده مجموعههای دیگری را نیز احداث کند. مرکز تئاتر تجربی صبا نمونهای مناسبی از تلاش شهرداری تهران در جریان افزایش سالنهای تئاتری در شهر تهران است. مرکز«تئاتر تجربی صبا» واقع درخیابان شریعتی، بالاتراز ملک، روبروی مسجد نوریان و دارای دو سالن «بلک باکس» دارای یک سالن اصلی با ظرفیت 400 نفر، سالن رو حوضی با ظرفیت 120 نفر و یک فضای بازنمایشی ویژه اجراهای «خیابانی و میدانی» است.
از سوی دیگر روند بازدید هنرمندان تئاتر از این مجموعه همچون رودخانهای جاری است. هر چند وقت یکبار برخی از هنرمندان برای بازدید از آن مجموعه دعوت میشوند. اما خبرها حاکی از آن است که تنها قسمتی از سالنها آماده است و سازه تکمیل نشده است. چنانچه علی مرادخانی معاون هنری وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی به خبرنگار ایسنا گفت: «گویا مسئولان مربوط در این مراکز قصد دارند پس از تسویهی مالی کل کار را تحویل دهند که بتوان در آنها نمایش اجرا کرد.» به نظر میرسد مسئله از تسویه مالی گذشته است و بعید نیست که ساختمان مجموعه صبا دچار مشکل عمرانی و معماری باشد. آنهم برعهده شرکت توسعه فضاهای فرهنگی است که شاید با یک بازنگری باید مجموعه را برای اجرا آماده کند.
چنانچه سایت خبری «مشهد تئاتر» مطلبی را از زبان محمد مهدی خاتمی مشاور هنری شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران نقل میکند: «مدتی قبل برنامهریزی و اطلاعرسانی برای افتتاح مجموعه صبا صورت گرفت و قرار بود دو نمایش از پیام دهکردی و روسل کاهانی آغاز کننده کار در سالنهای تئاتر این مجموعه باشند، اما ناگهان این برنامه لغو و شروع کار این مجموعه به زمانی دیگر موکول شد»
وی ادامه داد: «مراحل تکمیلی برای تصمیمگیری و افتتاح این مجموعه درحال انجام است و به زودی فاز اول مجموعه صبا که شامل دو بلک باکس، پلاتوی تمرین و پارکینگ میشود، افتتاح خواهد شد.» حال چگونه مسئولی برای افتتاح پروژهای که تکمیل نشده؛ برنامه اجرای نمایش را پیشبینی و اعلام کرده وسپس لغو میکند. همچنین مشاور هنری شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری در مهرماه سال جاری پس از تعویق افتتاحیه مرکز تجربی صبا درباره زمان راهاندازی کل مجموعه «صبا» بیان کرد: البته راه اندازی کل مجموعه و سالن اصلی این مرکز هنوز میسر نیست و آمادهسازی آن زمان میبرد. وی در پایان توضیح داد: درحال حاضر این مجموعه برای راهاندازی باید تحت اختیار شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران باشد و بعد از آمادهسازی این مکان به بهرهور تحویل داده میشود.»
زمانی که یک مقام عالیرتبه درباره فرآیند ساخت فاز اول و دوم و راهاندازی کلی مجموعه صبا به صورت رسانهای سخن میگوید، مفهوم واقعی مشکل در ساخت وساز و عمران مرکز تئاتر تجربی صبا را تاکید میکند و نه مقولههای مدیریتی و غیره. این فرایند چندین مرتبه در خصوص پردیس تئاتر تهران نیز با مصاحبه رسانهای مقامات آن شرکت تکرار شده است اما با این همه مسئولان شرکت توسعه فضاهای فرهنگی باید پاسخگوی تاخیرها باشند. چنانچه درچند ماه گذشته مکررا در خبرها آمده بود که مرکز تئاتر تجربی صبا و پردیس تئاتر تهران در شهریورماه امسال تحویل سازمان فرهنگی و هنری شده و افتتاح خواهد شد. شهریور که گذشت هیچ، مهر هم آمد، آنهم کولهبارش را از روی زمان بر داشت، آبان ماه هم چمدانش را بسته تا برود؛ اما صبا چشمهایش را به روی دنیا باز نمیکند. چرا؟
یادداشت دریافتی/ سارا سعادتی