آفتابنیوز : نژاد حسينيان كه روز چهارشنبه در همايش " نفت و سياست خارجي " در دفتر مطالعات سياسي و بينالمللي وزارت امور خارجه سخن ميگفت ، تصريح كرد : در پي مطرح شدن بحث مافياي نفتي، تصميمگيري ها سخت شده است .
وي با اشاره به موقعيت ايران در بازار جهاني انرژي،گفت: ما از جنبه ذخاير گاز داراي مقام دوم در جهان بوده و در اين زمينه ۱۵/۳درصد كل ذخاير جهان را دارا هستيم .
معاون وزير نفت با بيان اينكه نيمي از ذخاير گاز ايران در پارس جنوبي با كشور قطر مشترك است ، گفت : جمهوري اسلامي ايران امكان صادرات گاز به شرق و غرب را دارد.
نژاد حسينيان همچنين مصرف سالانه گاز در داخل ايران را ۸۰ميليارد متر مكعب اعلام كرد .
وي سپس به اولويتهاي اين بخش اشاره كرد و "تزريق در چاههاي نفت به منظور صيانت از آنها"، "تامين نيازهاي داخلي" ، "جايگزيني فراوردههاي نفتي"، "صادرات به كشورهاي همسايه" را از جمله اين اولويتها برشمرد.
نژاد حسينيان همچنين به چالشهاي اين عرصه پرداخت و "افزايش دايمي قيمت گاز در سطح جهان"، "تحريم آمريكا" ، "ضعف كارشناسي و كمي تجربه در اين رشته" ، "اختلاف نظر درباره قراردادهاي توسعه" ، " بدبيني نسبت به مسئولان قبلي" و "عدم انگيزه براي تصميمگيري " را از جمله اين چالش ها ذكر كرد .
معاون وزير نفت در ادامه به يكي از اشكالات قرارداد بيع متقابل اشاره كرد و گفت: براساس قرارداد بيع متقابل پيمانكار در زمان عمليات بهره برداري نبايد نظارتي داشته باشد و بايد كار را به طرف ايراني واگذار كند، درحالي كه اكثر پيمانكاران با اين امر مخالف هستند.
وي همچنين ، "يكجانبه گرايي" ، "چند جانبه گرايي" و " همكاريهاي دوجانبه" را از راهكارهاي اصلي براي تامين و تضمين انرژي عنوان كرد و گفت كه ايران راهكار چند جانبه گرايي را كه مورد نظر اروپاست و راهكار همكاريهاي دوجانبه كه مورد نظر چين ، هند و ژاپن است ، پيگيري ميكند.
نژاد حسينيان با تاكيد بر اين نكته كه بهترين گزينه چين و هند براي تامين گاز مورد نيازشان ايران است ، گفت كه اين دو كشور بدنبال عقد قرارداد براي تامين نيازهاي داخلي خود هستند.
معاون وزير نفت به آخرين وضعيت روابط چين و هند با ايران براي تامين انرژي گاز اين دو كشور اشاره كرد و گفت : در زمينه اجرايي مشكلي نداريم و تنها مشكل بر سر قيمتها و چانه زني در اين زمينه است .
منوچهر محمدي معاون پژوهشي وزير امور خارجه نيز در آغاز اين همايش با اشاره به جايگاه ايران از نظر ذخاير نفتي و گازي ، بر لزوم بكارگيري اين عنصر براي تحقق اهداف سياست خارجي و تامين منافع ملي تاكيد كرد.
در جلسه صبح اين همايش ، اصغر صادقي مجرد و مريم پاشنگ دوتن از كارشناسان نفت و سياست خارجي به ارائه مقاله خود در زمينه نفت و سياست خارجي پرداختند و زواياي مختلف آن را بررسي كردند.
اين همايش بعدازظهر چهارشنبه بكار خود پايان ميدهد.