کد خبر: ۳۳۵۳۷
تاریخ انتشار : ۰۳ دی ۱۳۸۴ - ۰۹:۲۱

مخالفت برخی اعضاي كنگره آمريكا با توافقنامه‌همكاري هسته‌اي با هند

آفتاب‌‌نیوز : اين پيش‌نويس قطعنامه همزمان با سفر دوروزه "شايام ساران"، وزير خارجه هند به واشنگتن براي گفت و گو درباره توافقنامه هسته‌اي ارايه شد.

ساران در پايان گفت وگوهاي دو روزه خود در واشنگتن شامگاه پنجشنبه به خبرنگاران گفت:" ما به اين نتيجه رسيديم كه طرفين بايد در موقعيتي قرار داشته باشند كه تا قبل از سفر آينده بوش به هند پيشرفت قابل توجهي در اين زمينه انجام بگيرد."
بوش قرار است اوايل سال آينده ميلادي به هند سفر كند.

وزير خارجه هند در مدت اقامت دو روزه در واشنگتن با وزير خارجه، رييس كميته روابط خارجي مجلس سنا و مقام‌هاي ارشد وزارت دفاع آمريكا درباره توسعه روابط سياسي، علمي و نظامي بين دو كشور گفت وگو داشت.

توافقنامه هسته‌اي بين هند و آمريكا در ‪ ۲۷‬تير ماه گذشته بين جورج بوش و "مانموهان سينگ"، نخست وزير هند در واشنگتن امضا شد.

اجراي اين توافقنامه از سوي دولت بوش مشروط به تصويب آن از سوي كنگره آمريكا خواهد بود.

بسياري بر اين باورند كه امضاي آن توافقنامه نقشي موثر در راي مثبت دهلي نو به قطعنامه مشترك آمريكا و اتحاديه‌اروپا عليه ايران در نشست شوراي حكام آژانس بين‌المللي انرژي هسته‌اي داشت.

دولت بوش در آن توافقنامه متعهد شده است براي آغاز صدور تجهيزات و فناوري‌هاي هسته‌اي پيشرفته به هند ، قوانين تحريم عليه هند را تغيير دهد و از كشورهاي عضو گروه تامين‌كننده مواد هسته‌اي نيز بخواهد با پيروي از واشنگتن، تحريم‌هاي هسته‌اي را عليه دهلي‌نو لغو كنند.

آمريكا پس از اولين آزمايش هسته‌اي هند مجموعه‌اي از تحريم‌هاي هسته‌اي، علمي و فني را عليه دهلي نو به تصويب رساند و مانع همكاري‌هاي هسته‌اي كشورهاي غربي با هند شد.

واشنگتن تاكنون پافشاري داشت كه هند بايد به پيمان منع گسترش تسليحات هسته‌اي (ان پي تي) ملحق شود ولي بوش با چشم‌پوشي از اين سياست،اكنون اصرار دارد كه مساله هسته‌اي هند "يك نمونه منحصر به فرد" در جهان مي‌باشد." مخالفان تصميم دولت بوش براي همكاري هسته‌اي با هند استدلال مي‌كنند كه اين توافقنامه ارزش ان پي تي را به مخاطره انداخته است.

"ادوار ماركي" از اعضاي حزب دمكرات در مجلس نمايندگان آمريكا و يكي از ارايه‌دهندگان پيش‌نويس قطعنامه اظهار داشت: "نمي‌توانيم قوانين ان پي تي را نقض كنيم و به طور همزمان از همه بخواهيم مطابق با آن عمل كنند." اين قطعنامه حتي در صورت تصويب از سوي كنگره براي دولت لازم الاجرا نيست ولي نشان‌دهنده ميزان همراهي كنگره تحت كنترل حزب جمهوريخواه با سياست خارجي دولت جمهوريخواه بوش خواهد بود.





بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین