کد خبر: ۳۴۱۸۹۱
تعداد نظرات: ۲۵ نظر
تاریخ انتشار : ۲۱ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۴

درخواست کمک رئیس صداوسیما برای بودجه؛ آگهی‌های میلیاردی، گلایه‌های مالی

صدا و سیما «بودجه» می‌خواهد، آن هم از قوایی که آنقدرها هم قبول‌شان ندارد. از دولت و مجلس. رییس صدا‌و سیما می‌گوید دخل مجموعه‌اش هزار میلیارد تومان است و خرج آن سه هزار میلیارد. آن دخل هزار میلیاردی همان مبلغی است که دولت از محل بودجه عمومی سالانه کشور به صدا و سیما می‌دهد.
آفتاب‌‌نیوز :
محمد سرافراز اما می‌خواهد این مبلغ افزایش پیدا کند و گفته پیشنهادهای خود را هم به دولتی‌ها بابت این افزایش، داده است اما نمی‌داند کسی در پاستور و نهایتا بهارستان به تقاضای او لبیک می‌گوید یا نه. آن هم در شرایطی که فاصله ساختمان «جام جم» در ماه‌های گذشته با «بهارستان» و «پاستور» زیاد و زیادتر شده است، خیلی بیشتر از فاصله‌ای که از نیمه‌شمالی و جنوبی پایتخت بین آنها وجود دارد.

چند وقتی است که دیگر هم مجلس اصولگرا معترض رویکردهای صدا و سیما شده و هم دولت اعتدالگرا از سیاست‌های «جام جم» ناراضی است. تلخی‌های رابطه دو قوه با این رسانه اما به همان نیش و کنایه‌های انتقادآمیز ختم نشده است. از وقتی که مدیران «جام‌جم» رسما شکایت خود را از دو نماینده مجلس به دلیل انتقادهایی که نسبت به رویکرد صدا و سیما در بحث برجام مطرح شده بود، تایید کردند، روابط حتی تیره‌تر از قبل هم شده است. آنقدر که همین سه ماه پیش فراکسیون اکثریت مجلس، محمد سرافراز را به بهارستان «احضار» کرد تا پاسخگوی انتقادات نمایندگان باشد. نتیجه آن جلسه هم نه تنها آرام شدن فضا نبود، بلکه شکایت‌ها و اعتراض‌ها از رفتار صدا و سیمایی‌ها در بهارستان بالاتر هم رفت.

در چنین شرایطی محمدسرافراز سخنگویان کمیسیون‌های مختلف مجلس را در آستانه فصل بودجه و لایحه ششم به «جام جم» فراخواند تا با هم جلسه مشترک تشکیل دهند. جلسه‌ای برای گلایه‌های سرافراز از بی‌پولی. بی‌پولی‌ای که شاید در سال‌های پیش روی محمد سرافراز بیشتر هم بشود، چرا که او می‌گوید در لایحه برنامه ششم موضوع بودجه صدا و سیما خیلی حل و فصل نشده است. حالا سرافراز همچنان با موضعی گلایه‌آمیز، از مجلس و دولت تقاضای «کمک» دارد. او نه از موضع سیاسی خود در قبال دو قوه عقب نشسته و نه مطالبات اقتصادی‌اش از بودجه عمومی را کاهش داده است.

رییس سازمان صدا و سیما در جلسه‌ای مشترک با سخنگویان کمیسیون‌های مجلس به بیان درد دل‌های خود پرداخت. درد دل‌هایی که بیش از هر چیز رنگ «اقتصادی» داشت. بهترین بهانه برای مقدمه چینی و رسیدن به اصل مطلب، موضوع بودجه‌های فرهنگی کشور بود. سرافراز ابتدا با اشاره به برنامه ششم توسعه گفت: «در برنامه‌ ششم، موضوع فرهنگ مهجور مانده و در این برنامه برای رسانه نیز جایگاه مناسبی پیش‌بینی نشده است.»

وی افزود: «هر چند دولت درصدد تجدید نظر در برنامه ششم توسعه است و ما نیز پیشنهادهای خود را داده‌ایم، اما معلوم نیست که این پیشنهادها تا چه اندازه محقق خواهد شد »

سرافراز با اشاره به سهم بسیار اندک فرهنگ در کل بودجه، تصریح کرد: «در شرایط کنونی، مساله رسانه در اکثر کشورها فراتر از دیگر مسائل فرهنگی است. رسانه ملی نیز موظف است در موضوعات مختلف اقتصادی، سیاست خارجی، داخلی، امنیتی، اجتماعی و فرهنگی به تولید محتوا پرداخته و زمینه فرهنگ‌سازی در این موضوعات را در جامعه فراهم کند؛ بنابراین رسانه، موضوع اصلی در حوزه فرهنگ است و نباید آن را جزیی از فرهنگ و در نهایت بودجه فرهنگی در نظر آوریم.»

اپوزیسیون دولت نیستیم

با این مقدمه محمد سرافراز توانست سراغ اصل سخنانش برود. جایی که با اشاره به مشکلات مالی صداوسیما که رسانه را در انجام وظایفش با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو ساخته است، گفت: «دولت در سال جاری حدود ١٠٠٠ میلیارد تومان کمک مالی در ردیف بودجه جاری به رسانه‌ ملی می‌کند، در حالی که خرج ما بیش از ٣٠٠٠ میلیارد تومان است که بخشی از آن بدهی‌هایی است که از گذشته بر دوش رسانه مانده است.»

وی یادآور شد: «حقوق کارکنان و بازنشستگان رسانه بیش از ١۴٠٠ میلیارد تومان است و کمک‌های دولت حتی به تامین حقوق کارکنان نیز نمی‌رسد؛ این در حالی است که حقوق کارکنان دولت به‌ صورت جداگانه و مستقیم از سوی دولت پرداخت می‌شود و بودجه جاری اختصاص یافته به دستگاه‌ها صرف پرداختن به ماموریت آن دستگاه‌ها می‌شود، در حالی که برای صداوسیما حقوق کارکنان نیز در همان بودجه‌ای که اختصاص می‌یابد، دیده شده است.»

وی در ادامه ضمن تاکید بر رابطه خوب رسانه با دولت یادآور شد: «در دور جدید فعالیت‌های رسانه، شرایط خوبی را برای دولتمردان ایجاد کرده‌ایم که با حضور در برنامه‌های مختلف به بیان عملکرد و دیدگاه‌های خود بپردازند و در مناسبت‌ها این حضور بیشتر از دوره‌های مشابه در سال‌های قبل بوده است؛ البته رسانه ملی دیدگاه‌های انتقادی را نیز منتشر می‌کند. بنابر‌این انصاف نیست که رسانه‌ملی اپوزیسیون دولت معرفی شود.»

مقایسه با «بی بی‌سی» برای انتقاد از جام‌جم

گلایه‌های مدیران صدا و سیما از بی‌پولی هم حرف امروز و دیروز نیست. خیلی وقت است که مسوولان «جام جم» از این دست نداری‌ها می‌نالند و می‌گویند که با دست خالی مشغول چرخاندن چرخ بزرگ‌ترین رسانه کشور هستند. اما از آن طرف هم حرف‌های دیگری زده می‌شود. مهم‌ترینش طرح این سوال است که چرا صدا وسیما باید اینچنین مجموعه پر‌خرجی باشد؟ پر‌خرج و البته کم‌بازده. دو گزاره‌ای که همین سه هفته پیش، رمضان شجاعی‌کیاسری، نماینده مجلس در شورای نظارت بر صدا و سیما آن را این‌گونه تشریح کرده بود. «صداوسیما از جهت محتوایی به خاطر نداشتن اعتبار نمی‌تواند فیلم و سریال تولید کند و کیفیت برنامه‌سازی‌‌اش به دلیل نداشتن پول پایین آمده است. صداوسیما الان در بدنه خودش خیلی سنگین است. بی‌بی‌سی با دو هزار نفر اداره می‌شود و صداوسیما ۴٨هزار نیرو دارد. البته نیروهای استخدامی فکر می‌کنم سی و دو سه هزار نفر باشند و مابقی قراردادی هستند. به قول یکی از دوستان ما خیلی از این شبکه‌های صداوسیما تعداد کارکنان‌شان از مخاطبان‌شان بیشتر است.»

این موضعی است که پیش از این هم منتقدان صدا و سیما مطرح می‌کردند اما تا پیش از شجاعی‌کیاسری، کسی در فضای رسمی با این صراحت به این مقایسه نپرداخته بود.

درآمد آگهی‌ها؛ حرف‌های گفته‌نشده

اما اضافه بر اینها موضوع مناقشه‌برانگیز دیگری هم درباره دخل و خرج صدا و سیما وجود دارد که سرافراز نه در جمع سخنگویان کمیسیون‌های مجلس و نه تقریبا جای دیگری از آن سخن نگفته است؛ درآمد صدا و سیما از آگهی‌های بازرگانی. هر چند تا امروز هیچگاه صدا و سیما رقم این درآمد را رسما اعلام نکرده است اما برخی حساب و کتاب‌های سرانگشتی به آمارهایی می‌رسد که جای بحث فراوان دارد.

تنها در یک نمونه از این حساب و کتاب‌ها در سال گذشته با استناد به تعرفه‌های سایت اداره بازرگانی صدا و سیما که نرخ هر ثانیه آگهی را برای برنامه نود با ضریب افزایش ماه‌های مختلف سال حدود ٩ میلیون تومان را تعیین کرده بود، عنوان شد که هر نوبت از این برنامه به اندازه ١۶ میلیارد تومان برای صدا و سیما درآمدزایی دارد. نهایتا این پژوهش با احتساب تخفیف ۴٠ درصدی صدا و‌سیما به مشتریان این آگهی‌ها به اینجا رسید که اگر هر برنامه در بدترین شرایط ١٠میلیارد تومان برای صدا و سیما سود به همراه داشته باشد و عادل فردوسی‌پور هم بتواند ٣٧برنامه در طول سال بسازد، «جام جم» تنها از قبل همین برنامه ٣٧٠ میلیارد تومان درآمد کسب خواهد کرد.

برخی بررسی‌های دیگر هم درآمد این مجموعه از محل آگهی‌های بازرگانی را بین دو و نیم تا چهار هزار میلیارد تومان در سال ارزیابی کرده‌اند. درآمدی که اگر با مبلغ کمکی دولت از محل بودجه عمومی کشور جمع شود، باز هم بیش از آن سه هزار میلیارد تومانی خواهد شد که محمد سرافراز گفته مجموعه صدا و سیما برای ادامه فعالیت‌هایش نیاز دارد.

این مبالغ وقتی نزدیک به واقعیت می‌نمایند که یادآوری کنیم صدا و سیما هم‌اکنون درصدد است تا کل آگهی‌های این مجموعه را با قیمت پایه هزار و سیصد میلیارد تومان به مزایده بگذارد. قیمتی که البته احتمال افزایش آن در مراحل برگزاری مزایده وجود دارد. موضوع وقتی معنادارتر می‌شود که خاطرنشان شود برای متقاضی نهایی این آگهی‌ها، هزینه‌های دیگری هم وجود دارد که می‌تواند تا حدود ٧٠ درصد این قیمت پایه را افزایش دهد. هزینه‌هایی نظیر مالیات‌ها، هزینه‌های جاری، پورسانت بازاریابان و… چیزی که شاید قیمت تمام‌شده آگهی‌ها را برای خریدار نهایی تا دو هزار و سیصد میلیارد تومان بالا ببرد. آیا اگر آگهی‌های صدا و سیما کمتر از این برای این مجموعه درآمد‌زایی داشت، کسی حاضر می‌شد پای این معامله بزرگ بیاید؟ معامله‌ای که در همین قدم‌های اول مشتریان جدی هم پیدا کرده است.

منبع: اعتماد
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۲۵
عرشیا
|
-
|
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
2
62
یکی نیست بهش بگه آقای سرافراز خوب تعداد کارکنان صدا و سیما را کمتر کن چه لزومی داره 48 هزار نیرو داشته باشی با توجه به اینکه برنامه های شما هم مخاطبین زیادی نداره با توجه به اینکه حداقل 68 درصد مردم ایران ماهواره دارند (طبق گفته آقای ضرغامی ) برنامه های درست و حسابی هم تولید نمیکنید که مردم راضی باشند.
پاسخ ها
قاسم
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
در ضمن هیچوقت هم آگهی استخدام نمیدن و فقط و فقط خودشون ...و برادر و خواهر و فامیل همه جمعن. روزی صدتا مجری و خبرنگار تازه هم میارن.
اگه یه جوون استعداد هنری داشته باشه چکار کنه؟ حتما باید فامیل داشته باشه؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
خداشاهده صدا و لهجه و ناتوانی در خواندن متن بعضی از افراد پشت تلویزیون بخصوص اخبار به ویژه کانال خبر آدمو دق مرگ میکنه
ناشناس
|
-
|
۱۱:۲۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
3
60
چرا دولت باید بودجه به جایی بدهد که علنا و عملا مخالف اوست و در جهت تضعیف و تخریب دولت از هیچ تلاشی مضایقه نمی کند ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
1
58
از سهم من از بیت المال یک ریالش به صداوسیما حرامه
اگه برنامه های پرمخاطبش مثل 90
به تعداد انگشت شمار هم برسه حتی اخبارهاش
من حلالش میکنم
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
1
63
دوست عزیز 38000 پرسنل به اندازه 3 وزارت خانه پرسنل داری بعضی شبکه های صداو سیما به اندازه لوگوی شبکه مخاطب نداره پرسنلت را کم کن تا بودجه برات کافی باشه
چراغعلی
|
-
|
۱۳:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
57
5
صداوسیما خیلی هم برنامه هاش خوبه، حالا چون از دولت انتقاد می کنه بد شده؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
1
47
صدا و سيما ... برنامه و صحبت هاي وزير محترم دولتي رو كه ازش پول طلب ميكنه و تقريباً كل ملت هم طالب ديدن اون برنامه بودند رو به دلايل كاملاً غيرمنطقي و ...پخش نميكنه!!!!!!!!!!!!!!!!!!
. . . با اين ترتيب وقتي هيچكس تلويزيون نگاه نميكنه و همه ناراضي اند چرا بيخودي پول و بودجه مملكت ...بشه. ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
1
45
سازمان ضرر ده را باید تعطیل کرد .
حسین
|
United States of America
|
۱۳:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
0
39
سلام. اقای سرافراز ایا واقعا در زمینه های مختلف اقتصادی، سیاست خارجی، داخلی، امنیتی، اجتماعی و فرهنگی به تولید محتوا پرداخته اید؟چقدر درزمینه های مختلف بادولت همراه بودیید ؟ ...چقدر به دنبال سربلندی کشور ونظام در عرصه جهانی گام برداشتید؟چقدر برای حفظ بنیان خانواده در مقابل بیشتر از صد شبکه ماهوارهای برنامه ریزی کردیید؟چقدر به مخالفین دولت مردمی بهادادید؟چقدر توانستید جذب مخاطب کنید؟حالا فیلتان یادهندوستان افتاده ؟و....
صادق
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
1
47
صدا و سیما که محاطب ندارد پس بودجه میخواهد چیکار کند از دولت میخواهیم پول بیت المال خرج صدا و سیمای میلی نکند
س س
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
1
44
از جناحی که طرفداريش رو ميکني خوب پول بگیر،خط رو اونا میدن هزینش رو دولت!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
2
42
شما که يک سريال 30 دقيقه اي در حاشيه را 4 بار قطع ميکني و آگهي پخش ميکني پول براي چي ميخواهيي براي پخش آگهي. در ضمن برنامه هاي ديگه ات هم که شده آشپزي و يا مسابقه براي اينها پول ميخواهي يا براي 20:30 که يکسره شده تخريب دولت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
0
25
از سهم من از بیت المال یک ریالش به صداوسیما ...
اگه برنامه های پرمخاطبش مثل 90
به تعداد انگشت شمار هم برسه حتی اخبارهاش
من حلالش میکنم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
0
38
به نظر من باید برعکس باشه. دولت باید سالیانه مبلغ خوبی از صداوسیما به عنوان مالیات اخذ کند. همچنین صدا.سیما باید مبالغی را به عنوان مجوزهای فرکانسی و سایر فعالیتهای خود بپردازد. پول دادن به صداوسیما مثل آن است که دولت موظف باشد به شرکت ملی نفت بودجه بدهد و درآمدهای شرکت ملی نفت هم مال خودش باشد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
0
26
صداوسیما آگهی ها را به مزایده گذاشته است. اگر سایر فعالیتهایش را هم از جمله تک تک شبکه ها به مزایده بگذارد بدون اینکه کاری کند درآمد هنگفتی کسب میکند و کسی هم که برنده مزایده شده خودش میداند چه جوری درآمدزایی کند.
ناشناس
|
Jamaica
|
۱۸:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
1
43
گفته شده كه صدا و سيما ٤٨٠٠٠ پرسنل دارد و بي بي سي ٢٥٠٠ نفر .
خجالت اوره والا بازم تازه پول ميخواد . چرا در شرايطي كه دولت بودجه اي ندارد و نفت با اين قيمت نازل فروش ميرود ، تعديل نميكنيد .
هر چه فاميل و دوست و اشنا ريختند تو صدا و سيما و از پول ماليات مردم تغذيه ميكنند ....
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۲
فاميل و دوست و اشنا رو خوب اومدی. همه هم بی استعداد
123
|
United States of America
|
۱۹:۰۹ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۱
1
40
مردم به رسانه ملی نیاز دارند نه رسانه میلی .برنامه های این سازمان هیچ نفعی برای مردم ایران ندارد .
بی نام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۳۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۲
0
28
آقای سرافراز اگر ممکنه لطفا بفرمائید در این مدتی که شما ریاست سازمان رو به عهده گرفتید چه اتفاق مهمی جز تعطیلی اغلب برنامه های پر مخاطب و ریزش مخاطبین رخ داده،هر وقت هم که صحبت می کنید که آه و ناله می کنید که پول ندارید....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۲
32
3
شما که می گی پرسلنت رو کم کن. کمی انصاف داشته باش. اینها عمرشونو گذاشتن پای صدا و سیما حالا بیکار بشن کجا برن. متاسفانه مردم ما بشدت بی رحم شدن.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۲
من که همیشه بیکار بودم چی؟ اونا دستکم یه مدت کار داشتن. اونم چه کاری...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۳
1
19
شما جناب سرافراز پول داری مدیریت نداری شبکه من و تو با حدود یک صدم نیروهات و یک پنجاهم بودجه ات و یک بیستم تعداد شبکه هات تونسته ۷۵درصد مخاطب ایرانی رو جذب کنه و در برنامه آکادمی گوگوش جذب مخاطب به عدد حیرت آور ۹۰درصد رسیده بود. به آمار بخش تحقیقات سازمان خودت نگاهی بکن حساب کار دستت میاد.در بعضی برنامه هات تعداد پیامکهای دریافتی فقط چند ده هزار پیام بیشتر نیست و برای حفظ آبرو در بیشتر برنامه ها تعداد پیامکهای دریافتی رو نمیگین فقط درصد رو میگین
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۷
0
11
شما که دسترسی به رئیس بانک مرکزی دارین سئال کنین که پول این اگهی ها کجا ریخته می شه
عبد الله
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۲
0
3
سازمانی که مخاطب و درامد نداره وفقط هزینه های انچنانی وغیر ضروری داره بهتر ه که در سیستم مدیریتی ان تجدید نظر بشه.
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین