آفتابنیوز : به گزارش روز یکشنبه گروه علمی ایرنا از روابط عمومی و همکاری های علمی بین المللی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، دکتر محمدجواد دهقانی اظهار کرد: هرچند جمهوری اسلامی ایران از نظر کمیت تولید علم کمتری نسبت به ترکیه دارد، اما کیفیت تولیدات علمی ایران بالاتر از ترکیه است.
وی با بیان اینکه بررسی تولید علم ایران و ترکیه در معتبرترین مجلات بین المللی نمایه شده در پایگاه استنادی تامسون رویترز (آی.اس.آی) این واقعیت را به خوبی نشان می دهد، افزود: کیفیت علم تولید شده که با شمارش میزان استفاده از آن و یا میزان استنادها به مقالات سنجیده می شود یکی از مهمترین عوامل مرجعیت علم بین الملل هستند.
دهقانی با اشاره به این که مرجعیت علمی و فناوری اولین بند از سیاست های کلان علم و فناوری ابلاغی توسط رهبر معظم انقلاب است، ادامه داد: اگر توسعه علمی را تنها از نگاه کمی مورد توجه قرار دهیم، ترکیه نه تنها نسبت به 10 سال گذشته کمیت تولید علم خود را دو برابر کرده، بلکه در سال 2014 در بخش معتبرترین مجلات بین المللی حدود چهار هزار مدرک بیش از ایران تولید کرده است.
وی خاطر نشان کرد: با این حال، ترکیه مدل مناسبی برای توسعه علمی نیست زیرا این کشور بیش از هر چیز به افزایش کمیت تولید علم می اندیشد در حالی که کیفیت تولیدات علمی در این کشور رشد منفی دارند.
دهقانی افزود: ایران در سال 2010 تعداد 19 هزار و 551 مدرک در معتبرترین مجلات بین المللی منتشر کرد. در این سال ترکیه 27 هزار و 289 مدرک در همین مجلات منتشر کرد.
وی خاطر نشان کرد: هر دو کشور به صورت مستمر به توسعه کمی تولیدات علم در طول سال های 2010 تا 2014 ادامه دادند به نحوی که در سال 2014 ترکیه 33 هزار و 875 مدرک و ایران 30 هزار و 19 مدرک در سطح بین المللی منتشر کرد.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با اشاره به اینکه استناد به تولیدات علمی بیانگر میزان استفاده از این تولیدات است و هر چه استفاده بیشتر باشد، مرجعیت بیشتر است، گفت: سهم ایران از کل استنادهای دنیا در سال ۲۰۱۰ حدود ۰.۹٪ (نه دهم درصد) بود و این رقم در سال ۲۰۱۴ به حدود ۱.۴٪ ( یک و چهار دهم درصد) از کل استنادهای دنیا رسیده است. اما برای ترکیه این وضعیت کاملا متفاوت است و تولید علم ترکیه از لحاظ کیفی افت داشته است. سهم ترکیه از کل استنادهای دنیا در سال ۲۰۱۰ حدود ۱٪ ( یک درصد) بود و از این سال تا ۲۰۱۴ سهم ترکیه ثابت مانده است.
دهقانی گفت: در طول پنج سال اخیر سهم ایران از کل کمیت تولید علم دنیا حاصل از انتشار مدارک در معتبرترین مجلات بین المللی به طور مرتب افزایش یافته است. در سال ۲۰۱۰ سهم ایران از علم دنیا از یک درصد فراتر رفته و این رقم به حدود ۱.۱٪ (یک و یک دهم درصد) رسید. در سال ۲۰۱۴ ایران حدود ۱.۵٪ (یک و نیم درصد) از علم دنیا را تولید کرد.
به گفته وی، ایران علاوه بر توسعه کمی تولید علم، کیفیت تولیدات علمی را نیز مورد توجه قرار داده است، اما شکاف بین کمیت و کیفیت تولید علم ترکیه مرتب در حال افزایش است؛ بنابراین پژوهشگران ترکیه کمیتی را ارائه می دهند که از کیفیت لازم برخوردار نیست، از همین رو باید نتیجه گیری کرد که ترکیه مدل توسعه کمی را دنبال می کند.
دهقانی خاطرنشان کرد: کمیت تولید علم ترکیه کاملا از یک روند رو به رشد تبعیت کرده است به نحوی که در سال ۲۰۱۰ سهم ترکیه از کل کمیت تولید علم دنیا به حدود ۱.۶٪ ( یک و شش دهم درصد) رسید و اکنون در سال ۲۰۱۴ سهم ترکیه از کل علم دنیا حدود ۱.۷٪ ( یک و هفت دهم درصد) است.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: جمهوری اسلامی ایران هر چند از کشور ترکیه بسیار شایسته تر عمل کرده است، اما هنوز در این زمینه نیاز به کارهای اساسی دارد تا کیفیت تولیدات علمی بالاتر رود چراکه صرف نگاه کمی به تولید علم منجر به توسعه علمی نخواهد شد.