آفتابنیوز : به گزارش خبرگزاری فارس، حسین جابریانصاری سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز (سهشنبه) در نشست هفتگی با رسانههای داخلی در پاسخ به سؤالی در خصوص سفر دهقان وزیر دفاع به روسیه و توافقات در این سفر گفت: روابط بین ایران و روسیه روابطی گسترده در زمینههای مختلف است و در زمینه سیاسی در عالیترین سطح قرار دارد. یکی از آسیبهایی که در روابط بوده عدم همخوانی سطح روابط عالی سیاسی با روابط اقتصادی بوده است که تلاشهایی در گذشته برای ارتقای آن انجام شده و در شرایط فعلی و دوران پسابرجام زمینههای گسترده ای برای آن فراهم شده است.
وی ادامه داد: ما تبادل هیأتهای مختلف را در آینده خواهیم داشت و سفر آقای دهقان هم در همین چارچوب است. سامانه موشکی S-300 نیز مسیر اجرای خود را براساس توافقات دو کشور در ماههای گذشته طی کرده و نهایی شده و در حال انتقال به ایران است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی درباره سفر حسن روحانی به ترکیه نیز گفت: در 6 ماهه نخست سال 2016 مجموعهای از برنامههای تبادل هیأتها در سطوح مختلف بین ایران و ترکیه مطرح است. دعوتی از سوی ترکیه از آقای روحانی برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی به عمل آمده که در پایان فروردین ماه برگزار خواهد شد. این موضوع در دست بررسی است و بنا بر سطح اجلاس در این باره تصمیم گیری خواهد شد.
وی درباره صدور ویزای فرودگاهی ۳۰ روزه برای 180 کشور که از سوی عراقچی اعلام شده بود نیز عنوان کرد: جمهوری اسلامی براساس منافع خود و برای تسهیل حرکت توریستی و جهانگردی به ایران به دلیل زمینههای گسترده مربوط به موضوع توریسم در ایران، یک تصمیم ملی اتخاذ کرد که در این راستا به اتباع همه کشورهای جهان به جز 9 کشور در مبادی ورود روادید اعطا کند. این 9 کشور از سازوکار صدور روادید فوری مستثنا هستند که آمریکا و انگلیس جزو آنها میباشند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره حرکتهای پراکنده ترکیه و عربستان در چند روز گذشته برای ورود نظامی به سوریه و اینکه آیا در سفر اخیر معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه به ترکیه در این خصوص با مقامهای ترکیه رایزنی صورت گرفته است یا خیر ؟ گفت: سفر آقای رحیمپور معاون آسیایی وزیر امور خارجه به ترکیه در چارچوب همکاریها و تبادل مستمر هیاتها بین ایران و ترکیه بوده است.
وی ادامه داد: در این سفر در خصوص مسائل مختلف دوجانبه و مسائل منطقهای گفتوگوهایی بین دو طرف انجام شد و این سفر بسیار هم موفق بود.
جابریانصاری مسئله دخالت نظامی ترکیه و عربستان در سوریه را از جمله موارد اختلاف بین ایران و ترکیه برشمرد و افزود: ایران معتقد است که بحران سوریه به دلیل مداخلههای گسترده منطقهای و بینالمللی به یک بحران پیچیده و چند لإیه تبدیل شده است و هرگونه اقدام جدیدی که بدون هماهنگی با دولت سوریه و خلاف حق حاکمیت سوریه انجام شود تنها به پیچیدهتر شدن بحران و تشدید اقدامهای تروریستی منتهی خواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: اگر مسیری که تا کنون در بحران سوریه طی شده نتیجه بخش بوده ادامه بحران آفرینی برخی بازیگران هم میتواند نتیجهبخش باشد. ما معتقد هستیم که ادامه این سیاستها تنها به تشدید بحران و پیچیدهتر شدن موضوع و خارج شدن بیشتر پرونده سوریه از کنترل منجر خواهد شد که نتایج وخیم منطقهای و بینالمللی از نظر صلح و ثبات منطقهای و بینالمللی را در پی خواهد داشت.
وی عنوان کرد: امیدوار هستیم که همه کشورها در هرگونه اقدام این مسائل را مدنظر قرار دهند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در رابطه با اینکه انتخاب حافظ منافع بین ایران و عربستان به این معنا است که دو کشور به طور ضمنی به این نتیجه رسیدهاند که امکان احیای روابط وجود ندارد؟ گفت: وقتی قطع روابط رسمی سیاسی و دیپلماتیک بین کشورها اتفاق میافتد اگر منافع مشترکی بین دو کشور وجود داشته باشد که اقتضا کند حداقل مجرای دیپلماتیک بین دو کشور همچنان باز باقی بماند، مطابق توافقی که صورت میگیرد از ساز و کار حفاظت منافع توسط یک کشور دیگر استفاده میشود.
وی ادامه داد: به دلایل مختلف هر دو کشور به این جمعبندی رسیدند که مسائلی وجود دارد از جمله و به ویژه مسئله حج و صدود روادید تعداد زیادی از اتباع و حجاج ایرانی و همینطور برخی مسائل دیگر، که در شرایط قطع روابط سیاسی و دیپلماتیک رسمی وجود حافظ منافع را ضروری میکند.
جابریانصاری اضافه کرد: قبلا ایران از دولت سوئیس درخواست کرده بود که این نقش را برای ایران در عربستان انجام دهد و با توجه به درخواست مشابهی که عربستان هم در روزهای اخیر از سوئیس داشت و پذیرش دولت سوئیس، از این پس بعد از طی مراحل و اقدامات اجرایی و دیپلماتیک لازم دولت سوئیس حفاظت از منافع جمهوری اسلامی ایران در عربستان و حفاظت از منافع عربستان در ایران را به عهده خواهد گرفت.