آفتابنیوز : اكثر رؤساي جمهوري آمريكا حداقل در دور دوم رياست جمهوري خود باني يك رسوايي بودند، ولي وجود چهار رسوايي بزرگ به فواصل كوتاه از هم در دور دوم رياست جمهوري جرج بوش طي سال 2005، باعث شد وي گوي سبقت را از همتايان پيشين خود در رسوايي بربايد.
در 6 ديماه 83 بود كه روزنامه آمريكايي واشنگتن پست از رسوايي اخلاقي نظاميان آمريكايي در زندان گوانتانامو در خليج كوبا پرده برداشت.
اين روزنامه نوشت: «برخي از زندانيان سابق گوانتانامو پس از آزادي از زندان در بيانيهاي عمومي و همچنين در اسنادي كه در دادگاههاي فدرال آمريكا بايگاني شدهاند، نظاميان آمريكايي را متهم كردند كه در طول بازجويي، زندانيان را تحقير و ضرب و جرح ميكردند تا اعتراف كنند وابسته به طالبان و القاعده هستند.»
زندانيان گوانتانامو در بيانيه خود اعلام كردند، نظاميان آمريكايي پس از انواع شكنجههاي مختلف از جمله نگاهداريشان در دماهاي بسيار بالا و پايين، آنها را مجبور ميكردند برهنه در زندان رژه بروند و در همين حال از آنها عكس برداري ميكردند.
واشنگتن پست در ادامه گزارش خود تصريح كرد: «گروهي از زندانيان انگليسي كه اخيرا از گوانتانامو آزاد شدند در گزارشي اعلام كردند برخي از زندانيان جوان در گوانتانامو مورد تجاوز جنسي نظاميان آمريكايي قرار ميگرفتند.»
اعلام اين خبر آن هم توسط مطبوعات آمريكا در حالي مطرح شد كه مقامهاي پنتاگون مدعي هستند، آمريكا در برخورد با زندانيان مفاد پيمانهاي بينالمللي را رعايت ميكند.
آمريكا از جمله كشورهاي مدعي دموكراسي در جهان است و حتي كنگره اين كشور به دنبال تصويب مصوبهاي بود كه به واشنگتن اجازه ميداد در 45 كشور جهان اقدام به برقراري دموكراسي كند.
13 دي 83 ،بدنبال انتشار اين خبر هفتهنامه انگليسي "آبزرور" هم نوشت كه يك اسير انگليسي در زندان پايگاه دريايي آمريكا در خليج گوانتانامو به وكلاي خود اعلام كرده بخاطر تلاوت قرآن مجيد به روش ديكتاتورهاي آمريكاي لاتين شكنجه شده است.
به گفته اين زنداني، مچ دست وي را با طناب محكم بسته و او را آويزان كردند؛ اين روشي است كه در زمان ديكتاتوري آمريكاي لاتين استفاده ميشد و اسرا به قدري آويزان ميماندند تا زخم عميقي در مچ دستان آنها ايجاد شود.
"كليو استافورد اسميت" قاضي انگليسي پس از 14 ماه تلاش براي دريافت مجوز توانسته بود با موكلين خود "معظم بگ" و "ريچارد بلمر" در گوانتانامو ديدار كند. در 20 بهمن 83 نيز "تام ويلنر"، وكيل حقوق بشر 11 كويتي كه به عنوان مظنونان خارجي تروريسم در خليج گوانتانامو كوبا نگهداري ميشوند، پس از ديدار با اين افراد اعلام كرد نيروهاي آمريكايي با ضربوشتم چندين زنداني كويتي گوانتانامو با زنجير، سوءاستفاده جنسي و شوك الكتريكي، آنها را شكنجه كردهاند.
به گفته ويلنر، بدترين نوع اين شكنجهها بدست نيروهايي آمريكايي در بازداشتگاههاي افغانستان و پاكستان پيش از آنكه اين افراد به گوانتانامو منتقل شوند، انجام ميشده است.
فاش شدن نمونههايي مستدل از رسواييهاي اخلاقي نظاميان آمريكايي در گوانتانامو مقامات آمريكايي را به تحقيق در اين موارد واداشت كه در 22 بهمن 83 روزنامه واشنگتن پست نوشت، تحقيقات انجام شده توسط وزارت دفاع آمريكا و نيز ديگر اسناد محرمانه، ادعاي زندانيان گوانتانامو را مبني بر اينكه كه بازجويان زن در اين زندان از روشهاي جنسي براي گرفتن اعتراف، استفاده كردهاند، ثابت ميكند.
رسوايي گوانتانامو در حالي فاش و مورد تاييد مقامات آمريكايي قرار گرفت كه هنوز مدت زيادي از رسوايي اخلاقي نظاميان آمريكايي در زندان ابوغريب آمريكا نميگذشت؛ 16 دي نشريه "ونيتي فر" آمريكايي به نقل از قربانيان شكنجه در عراق نوشت: «آزار و اذيت جسمي و جنسي زندانيان عراقي دستكم سه ماه پس از افشاي رسوايي ابوغريب ادامه داشت.»
در گزارش اين نشريه تصريح شده است: «"دونوان وبستر" نويسنده اين مجله در گزارشي مبتني بر 60 ساعت مصاحبه با 10 زنداني سابق عراقي از جمله يك پسربچه 15 ساله، شواهد بسياري از بدرفتاريهاي جنسي با زندانيان عراقي كه توسط سربازان آمريكايي اعمال شد، بدست آورد.»
اين بدرفتاري شامل سرپوش گذاردن روي سر زندانيان، كتك زدن، شوك الكتريكي زندانيان و قرار دادن آنها در قفسها يا جعبهها ميشد. وي گفت سربازان آمريكايي پسر بچه 15 سالهاي را به مدت 11 روز در يك جعبه در حالي كه چمباتمه زده بود و دستهايش بسته شده و بر چشمانش يك عينك اسكي بود، نگه داشته و سپس وي را به حمام برده و عليرغم ميلش، به او تجاوز كردند.
در 27 دي"چارلز گرابز" سرباز آمريكايي كه عامل اصلي و احتمالي شكنجه و اذيت و آزار زندانيان عراقي زندان ابوغريب بود و در دادگاه نظامي ايالت تگزاس به 10 سال زندان محكوم شد، تاكيد كرد در چارچوب اجراي دستورات و سلسه مراتب نظامي رفتار كرده است.
"گرانز" در نامهاي تصريح كرد، او ابتدا از دستورات مبني بر بدرفتاري با زندانيان، سرپيچي كرده، اما سرانجام مجبور به اطاعت از دستورات سازمان اطلاعات نظامي در اين باره شده است.
گستردگي دو رسوايي اخلاقي نظاميان آمريكايي در گوانتانامو و ابوغريب تا ماهها در صدر اخبار جهان قرار داشت و نمونههايي جديد متعددي از اين رسوايي هر باره آشكار ميشد و مسئله را وارد مرحله جديدي ميساخت. در اواسط ارديبهشت 84 هفتهنامه نيوزويك در گزارشي از وضعيت زندانيان گوانتانامو نوشت، نظاميان آمريكايي براي عذاب دادن و تحريك زندانيان مسلمان نسخههايي از قرآن مجيد را داخل توالت ميگذاشتند.
انتشار اين خبر منجر به برگزاري تظاهرات متعدد در كشورهاي مسلمان شد به طوريكه اين هفتهنامه رسما از مسلمانان عذرخواهي كرد و شدت اعتراضات باعث گرديد كه در 14 خرداد 84 وزارت دفاع آمريكا (پنتاگون) اعلام كند برخي اعضاي ارتش اين كشور در زندان گوانتانامو به قرآن كريم بياحترامي كردهاند.
پنتاگون در پايان تحقيقاتي كه در قبال هتك حرمت قرآن كريم توسط نظاميان آمريكايي در زندان گوانتانامو صورت گرفت، بيان كرد: «يكي از نظاميان با پاي خود به قرآن ضربه زده است و سربازي ديگر نيز بطور تصادفي نسبت به آن بياحترامي كرده است.»
4 مرداد 84 در گزارشي كه كميته بازرسي پنتاگون به سناي آمريكا فرستاده بود نيز اعلام شد شكنجه زندانيان عراقي در ابوغريب و گوانتانامو در حقيقت آزمايش شيوههاي آزار و شكنجه ارتش آمريكا بوده است.
در اين گزارش تصريح شد، نظاميان آمريكايي با شكنجه زندانيان اين زندانها سعي در آزمايش شيوههاي شكنجه و تعيين ميزان كارآيي و .... آنها داشتهاند. 31 مرداد 84 گروهبان "جيوال ديويس" از زندانبانان سابق ابوغريب كه به اتهام شكنجه زندانيان ابوغريب محاكمه ميشد، گفت، مقامات ارشد به وي دستور داده بودند بايد تا جايي كه ممكن است، روزگار زندانيان را سياه كند.
ديويس در مصاحبهاي گفته است، بدين ترتيب مقامات بالاتر، دست وي را براي هرگونه شكنجه و بدرفتاري با زندانيان بازگذاشته بودند. گويي اين دوره دوم رياست جمهوري بوش با رسوايي رقم خورده بود زيرا هنوز از فشار افكار عمومي مردم جهان در قبال دو رسوايي قبلي و مشكلاتي كه در عراق به وجود آورده بود نفس راحتي نكشيده بود كه در 11 آبان 84 روزنامه "واشنگتن پست" به نقل مقامات آمريكايي و غيرآمريكايي با اعلام اينكه سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (سيا) برخي از مظنونان مهم سازمان القاعده را پس از دستگيري مخفي كرده و از آنها در برخي از مجتمعهاي دوران شوروي در اروپاي شرقي بازجويي ميكند، گزارش داد: «تاسيسات سري بخشي از سيستم مخفي زندانها است كه توسط سازمان سيا نزديك به چهار سال پيش راهاندازي شده و اماكني از هشت كشور جهان را شامل ميشود.»
اين گزارش به نقل از مقامات اطلاعاتي كنوني و پيشين آمريكا و ديپلماتهاي سه قاره مختلف جهان حاكي است: «تايلند، افغانستان و چندين كشور در اروپاي شرقي بعلاوه بخش كوچكي از زندان پايگاه دريايي آمريكا در خليج گوآنتانامو كوبا به اين امر اختصاص داده شده است.»
وجود يا مكان اين تاسيسات كه در كاخ سفيد، سازمان سيا و وزارت دادگستري و اسناد مربوط به كنگره آمريكا به عنوان "نقاط سياه" معروف هستند تنها در اختيار عده معدودي از مقامات آمريكايي از جمله رئيس جمهوري و برخي از مقامات اطلاعاتي كشورهاي ميزبان قرار ميگيرد.
سازمان سيا و كاخ سفيد به بهانه نگرانيهاي امنيت ملي و ارزش اين برنامه از كنگره خواست از طرح سؤالات درباره وضعيت زندانيان اين تاسيسات در جلسات علني خودداري كند.
البته اين مسئله چند ماه پيش نيز مطرح شده بود چنانچه روزنامه نيويورك تايمز آمريكا در 25 بهمن 83 به نقل از مقامات كنگره آمريكا از دو حزب جمهوريخواه و دمكرات نوشت، كميته اطلاعاتي مجلس سناي آمريكا طرحي را در حال تدوين دارد تا درباره نحوه برخورد مظنونان بازداشت شده در جنگ با تروريسم از سوي سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (سيا) تحقيقات لازم را صورت دهد.
نحوه رفتار آمريكا با زندانيان يكي از نقاط تاريك مبارزه آمريكا با تروريسم است؛ در 16 اسفند 83 شبكه تلويزيوني "سي بي اس" آمريكا با پخش برنامهاي اعلام كرد سازمان جاسوسي آمريكا (سيا) براي انتقال تروريستهاي مظنون، از يك هواپيماي جاسوسي استفاده كرده است.
در گزارش اين تلويزيون تصريح شد: «براي انتقال مظنونان تروريستي به كشورهايي كه شكنجه در آنها رواج دارد از يك هواپيماي جاسوسي 737 استفاده شده است.»
اين شبكه تلويزيوني آمريكايي در برنامه "60 دقيقه" خود خاطرنشان كرد اين هواپيماي جاسوسي دستكم 600 پرواز به حدود 40 كشور جهان انجام داده است كه از اين تعداد 30 پرواز به اردن، 19 پرواز به افغانستان، 17پرواز به مغرب، و 16 پرواز به عراق بوده است.
در 16 فروردين 84 بر اساس اسناد و نتايج تحقيقات مقامات ارتش آمريكا كه به دست اتحاديه آزاديهاي مدني آمريكا رسيد، فاش شد شيوههاي بازجويي سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (سيا) نقش مهمي در مرگ بسياري از زندانيان عراقي داشته است.
مسئله زندانهاي مخفي سيا با انتشار گزارش نيويورك تايمز اكثر قريب به اتفاق كشورهاي اروپايي و غيراروپايي كه گفته ميشد پروازها از اين كشورها انجام گرفته را با اين مسئله درگير كرد.
15 آذر 84 دفتر سازمان عفو بينالملل در لندن اعلام كرد، هواپيماهاي سازمان اطلاعات مركزي آمريكا (سيا) از سال 2001 تا 2005، براي انتقال افراد مظنون به دستداشتن در اقدامات تروريستي از اروپا، 800 پرواز در كشورهاي اين قاره انجام دادهاند.
بنا بر آمار ارائه شده از سوي سازمان عفو بينالملل، اسناد پروازي شش هواپيماي سازمان سيا از سپتامبر سال 2001 تا سپتامبر سال 2005 نشان ميدهد اين هواپيماها در اين مدت حدود 800 بار در فرودگاههاي كشورهاي مختلف اروپايي نشسته يا از آن برخاستهاند.
سازمان عفو بينالملل با استناد بر اين اسناد كه از سازمان هواپيمايي فدرال آمريكا به دست آورده، اعلام كرد اين هواپيماها تنها 50 بار در فرودگاه "شانون" ايرلند فرود آمدهاند.
بنا بر گزارشهايي كه منتشر شد، هواپيماهاي سيا 437 بار از فرودگاههاي مختلف آلمان و 210 بار از فرودگاههاي انگليس براي پروازهاي سري خود استفاده كردهاند.
انتظار ميرفت با رسواييهايي كه پشت سر هم رخ ميداد، مجامع بينالمللي مانند سازمان ملل و سازمان حقوق بشر كه همواره حقوق انسانها را مد نظر قرار داده و كشورها به ويژه دولتهاي مسلمان جهان سوم را زير ذرهبين خود داشته و قطعنامههاي متعددي را هم عليه آنها صادر كردهاند، در قبال دولت بوش و رسواييهاي كاخ سفيد كه داعيهدار دموكراسي و حقوق بشر است، واكنش نشان دهند.
با وجود سه رسوايي بزرگ 25 آذر 84 بود كه روزنامه آمريكايي"نيويورك تايمز" به نقل از منابع آگاه در دولت بوش گزارشي از ديگر رسوايي دولت بوش منتشر كرد كه رئيسجمهوري آمريكا در سال 2002 دستوري سري امضاء كرد كه به سازمان امنيت داخلي اين كشور امكان جاسوسي از شهروندان و اتباع خارجي حاضر در آمريكا را ميداد.
اين روزنامه نوشت: «اين دستور بوش به رغم محدوديتهاي قانوني همچون ممنوعيت جاسوسي داخلي صادر شده است.»
نيويورك تايمز افشاء كرده بود، سازمان فوق سري امنيت داخلي آمريكا كه از جاسوسي در امور شهروندان آمريكايي منع شده در برخي مواقع خاص اتباع خارجي، پستهاي الكترونيكي، تلفنها و ديگر وسايل ارتباطي صدها هزار نفر از مردم را تحت كنترل دارد.
28 آذر جرج بوش رئيس جمهوري آمريكا تاكيد كرد، تا زماني كه آمريكا در معرض تهديد مستمر تروريستها باشد، شنود مخفي مكالمات تلفني شهروندان آمريكا را ادامه خواهد داد.
3 دي 84 مقامات آمريكايي اعتراف كردند پليس فدرال و همچنين وزارت انرژي اين كشور در سه سال گذشته هزاران جستجوي غيرقانوني و بدون مجوز براي مواد راديواكتيو در اماكن خصوصي سراسر اين كشور انجام داده است.
روزنامه آمريكايي "نيويورك تايمز" گزارش داد، سازمان امنيت ملي آمريكا حجم بسيار زيادي از تماسهاي تلفني و ارتباطات اينترنتي را كه از خارج به داخل اين كشور انجام شده به عنوان بخشي از برنامه استراق تصويب شده از سوي بوش پس از حملات 11 سپتامبر، كنترل و تجزيه و تحليل كرده است.
در گزارش نشريه "اخبار آمريكا و گزارش جهان" نيز عنوان شد، دولت آمريكا برنامهاي سري براي نظارت بر منازل، محل كار و مساجد مسلمانان در شش شهر اين كشور براي رديابي علائم راديواكتيو اجرا كرده است.
اين گزارش در افشاي اين برنامه سري حاكي است: «اين اقدام نظارتي در بيش از 100 مركز اسلامي موجود در واشنگتن، از جمله حومه "مريلند" و "ويرجينيا" و دستكم پنج شهر ديگر اجرا شده است.»
اين نشريه شهرهاي بزرگي چون "شيكاگو"، "ديترويت"، "لاسوگاس"، "نيويورك" و "سياتل" را از ديگر اماكني عنوان كرد كه پليس فدرال آمريكا بدون مجوز اقدام به نظارت راديواكتيو در اماكن خصوصي كرده است.
روزنامه نيويورك تايمز همچنين به نقل از مقاماتي كه نام آنها را ذكر نكرده، گزارش داد: «حجم اطلاعاتي كه از ارتباطات اينترنتي و صوتي دنيا بدون مجوز دادگاه برداشت شده بسيار بيشتر از چيزي است كه جرج بوش رئيس جمهوري اين كشور دستور داده بود.»
رسواييهاي قبلي رؤساي جمهوري آمريكا بيشتر داخل اين كشور را در بر ميگرفت اما رسواييهاي دولت بوش جهان را به خود درگير كرده و اين مسئله را تبديل به فاجعه نموده است.
"ريچارد نيكسون" رئيس جمهور آمريكا در سال 1972 پيش از انتخابات مجدد مجبور شد بخاطر دخالت دولتاش در ماجراي رسوايي دزدي از دفتر دمكراتها در هتل "واترگيت" واشنگتن از مقام خود كنارهگيري كند.
نيكسون در اوت سال 1974 و به منظور اجتناب از استيضاح استعفا كرد. استعفاي نيكسون پس از استعفاي "اسپيرو آگنو" معاون اول وي به اتهام فرار مالياتي صورت گرفت.
دور دوم رياست جمهوري "رونالد ريگان" رئيس جمهوري فقيد اسبق آمريكا كه از سال 1984 آغاز شد در اواخر سال 1986 با بحران ايران - كنترا همراه بود. با اين حال خود ريگان از دخالت در اين رسوايي گريخت و تنها "اوليور نورث" كه تفنگداري بود كه براي شوراي امنيت ملي امريكا كار ميكرد به اتهام جلوگيري از اجراي عدالت در سال 1989 محكوم شد و به دنبال اين امر آدميرال "جان پوينت ديكستر" با محكوميت مواجه شد.
حتي "دوايت آيزنهاور" كه از او به عنوان قهرمان جنگ جهاني دوم ياد ميشود نيز پس از انتخاب مجدد به رياست جمهوري آمريكا در سال 1956 با رسوايي مواجه بود. در آن زمان و همزمان با اوج جنگ سرد يك هواپيماي جاسوسي از نوع "يو-2" كه قابليت پرواز در ارتفاع بسيار بالا را دارد در سال 1960 توسط اتحاد جماهير شوروي سابق سرنگون شد و خلبان اين هواپيما توسط "نيكيتا خورشچف" رئيس جمهوري وقت شوروي بازپس داده شد تا به رسانهها نشان دهد كه اين كار به روند مذاكرات تسليحاتي صدمه زده است.
"بيل كلينتون" كه به راحتي در دور دوم رياست جمهوري آمريكا پيروز شده بود، متهم به پنهانكاري در روابط نامشروع خود با "مونيكا لوئينسكي" يكي از كارمندان زن كاخ سفيد، بود و در سال 1996 استيضاح شد ولي توانست همچنان در راس امور بماند.