آفتابنیوز : روزنامه شهروند روایتی از کمپین تحریم ترقه و فشفشه که در شبکه های اجتماعی به راه افتاده است، منتشر کرد؛
«دیگر پولمان را حرام ترقهها و جنسهای گوناگون شما نمیکنیم. چهارشنبهسوری جشن ما است. از امسال آتش درست میکنیم، از روی آن میپریم و شادی میکنیم. از امسال قاشقزنی میکنیم و به هم شیرینی میدهیم. از امسال جشنی واقعی میگیریم. از امسال در آستانه سال نو خیابانها را رنگارنگ میکنیم. به هم عشق میورزیم. از امسال چهارشنبه سوری را ایرانی برگزار میکنیم. از امسال به کودکانمان خواهیم آموخت که چهارشنبهسوری جشن شادی است، جشن سپاس از خدای یگانه است، نه ترس و وحشت. چهارشنبهسوری جشن ما است. تکتک ما حتی در برابر جشنهای سرزمینمان مسئولیم، چون بخشی از تاریخ و فرهنگ ما است. آنقدر به اشتراک بگذارید تا سراسر ایرانمان را پوشش دهد.»
این متنی است که چندروزی میشود در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود؛ متن «کمپین تحریم ترقه و فشفشه در چهارشنبهسوری». حالا و اینطور که پیداست، امسال و برای چندمینبار، این مردماند که برای یک موضوع اجتماعی دست به کار شدهاند. آنها بعد از تمام حوادثی که در سالهای گذشته در هر چهارشنبه آخر سال اتفاق افتاد و تعداد زیادی مجروح و کشته برجا گذاشت، امسال تصمیم گرفتهاند که به خود مراسم چهارشنبهسوری توجه کنند، نه ترقهبازی و سر و صدای اضافهاش.
حالا این تعداد زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی و نرمافزارهای پیامرسان تلفن همراه هستند که از روز به راه افتادن این کمپین، با همخوان کردن پیام این کمپین از هم میخواهند که تشکیل این کمپین را به گوش هم برسانند تا هم بزرگترها و هم کودکان و نوجوانان موقع برگزاری مراسم چهارشنبهسوری، ترقه نخرند و نترکانند.
«محمد» در قسمت نظرات صفحه مربوط به این کمپین در اینستاگرام نوشته است: «ای بابا، بزرگترها بیشتر مشتاق ترقهبازی و سر و صدا راه انداختن هستند، آخر بچهها چه گناهی کردهاند؟» «زهرا» هم نوشته: «من و خانوادهام هر کاری که از دستمان بربیاید برای این موضوع انجام میدهیم. واقعا دیگر قربانی دادن و سوختن در چهارشنبهسوری بس است. دیگر وقتش است که به سنت کهن خودمان برای برگزاری این مراسم برگردیم.»
«کمپین تحریم ترقه و فشفشه در چهارشنبهسوری» بعد از آن از طرف مردم و فعالان مدنی راهاندازی شده است که آمارهای مربوط به مصدومان این مراسم در سالهای گذشته چندان خوشایند نیست. براساس آمار موجود در حوزه معاونتهای بهداشتی دانشگاههای علوم پزشکی کشور، تعداد مصدومان چهارشنبهسوری سال ٩٢ بیش از ٢٧٠٠ نفر بوده که افزایش ٣٥درصدی نسبت به سال قبل داشته است و در سال ٩٣ علاوه بر مصدومان، چهار کشته هم به آمار این حوادث اضافه شده است. از طرف دیگر میانگین سنی مصدومان چهارشنبهسوری در سطح کشور ١٣ تا ١٨سال و سن فوتیهای این حادثه ١٤، ١٧ و ١٨سال گزارش شده است. در کل آسیبهای منتسب به چهارشنبهسوری طی سالهای اخیر روند صعودی داشته و از سال ١٣٨٧ میزان رشد آن ٢,٥ برابر بوده است، بهطوری که در چهارشنبه ٢٧ اسفند سال گذشته، ٤٢١ نفر مصدوم و ٣ نفر فوت شدند و ٢٢ مورد نیز قطع عضو گزارش شده است، اما چهارشنبهسوری امسال ٤٥ روز زودتر قربانی گرفت. سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران ١٠بهمن امسال از انفجار مرگبار مواد محترقه در یک منزل مسکونی خبر داد. به گفته او، محل حادثه یک ساختمان دوطبقه قدیمی به مساحت ٤٠ متر مربع بود که انفجار شدیدی در آن رخ داد و شدت حادثه بهحدی بود که درها و پنجرههای ساختمان کاملا تخریب و به ساختمانهای مجاور هم خساراتی وارد شد.
پلیس امسال هم مانند سال قبل میگوید برای متخلفان چهارشنبهسوری برنامه دارد. همین دو روز پیش بود که «حسین اشتری»، فرمانده نیروی انتظامی به متخلفان چهارشنبهسوری هشدار داد و گفت متخلفان در چهارشنبهسوری با دستور مقام قضائی تا پایان تعطیلات بازداشت خواهند بود. او گفت که خودروهایی که اقدام به ایجاد مزاحمت کنند نیز تا پایان تعطیلات نوروزی توقیف خواهند شد: «پلیس برای این شب برنامهریزیهای لازم را انجام داده و از خانوادهها میخواهیم که فرزندان خود را کنترل کنند.» او با بیان اینکه افرادی که اقدام به تهیه، تولید و توزیع مواد محترقه آسیبزا کنند، طبق قانون با آنان برخورد میشود، گفت: «از شهروندان نیز میخواهیم این موارد را به پلیس اطلاع دهند.»
این بهترین جنبش اجتماعی واسه آخر سال 94 تبریک به همه ی ایرانی هایی که اثبات میکنند با فرهنگن