آفتابنیوز : جایزه ادبی «دوبلین» که عنوان گرانترین جایزه کتاب جهان را یدک میکشد، اسامی 10 نامزد نهایی این دورهاش را اعلام کرد.
«مارلون جیمز» برنده جایزه «من بوکر» 2015 و «ماریلین رابینسون» برنده جایزه پولیتزر 2005 از جمله نویسندگان شناختهشده این فهرست هستند.
جایزه بینالمللی دوبلین که تاکنون با عنوان «ایمپک دوبلین» برگزار میشد، گرانترین جایزه کتاب ادبی جهان است که به یک رمان تعلق میگیرد. مبلغ نقدی این جایزه 80 هزار پوند (معادل 100 هزار یورو) است.
کتابخانههای عمومی سرتاسر جهان میتوانند عناوین برگزیده خود را برای شرکت در این رقابت بینالمللی معرفی کنند. نامزدهای اولیه امسال از کشورهایی چون بلژیک، برزیل، کانادا، آلمان، هند، ایرلند، جامائیکا، نیوزیلند، نوروژ، اسپانیا، سوئد، سوئیس، انگلیس و آمریکا انتخاب شدند و حالا اسامی 10 برگزیده نهایی این جایزه اعلام شده است.
«تاریخچه مختصر هفت قتل» نام کتابی است که «مارلون جیمز» با آن موفق شد جایزه «بوکر» 2015 را از آن خود کند. او با همین رمان برای کسب جایزه دوبلین تلاش میکند.
«ماریلین رابینسون» نویسنده آمریکایی که سال 2005 جایزه ادبیات داستانی «پولیتزر» را به دست آورد، برای نگارش «لیلا» نامزد شده است.
«دیو اگرز» که او هم از نویسندگان سرشناس آمریکایی به حساب میآید، در این فهرست 10 عنوانی رودرروی «آخیل شارما» و «جنی اُفیل» دو هموطن دیگر خود قرار گرفته است. نام کتاب اگرز «پدرانتان کجا هستند؟ و آیا پیامبران تا ابد زنده میمانند؟» است.
«جنی افیل» با کتاب «عمق انتظارات» روانه این رقابتها شده است. «شارما» هم با رمان «زندگی خانوادگی» برای کسب جایزه 100 هزار یورویی دوبلین تلاش میکند.
به گزارش گاردین، در این فهرست نام چهار رمان ترجمهشده نیز به چشم میخورد: «یاغیها» نوشته «خاویر سرکاس» اسپانیایی، «پایان روزها» رمانی از «جنی ارپنبک» نویسنده و کارگردان آلمانی، «خاطرات خزان» نوشته «میشل لاب» نویسنده برزیلی و «بانوی نیل ما» اولین رمان «شولاستیک موکاسونگا» از روآندا.
«مری کاستلو» نویسنده نوقلم ایرلندی است که با اولین رمان خود «خیابان آکادمی» موفق شده با دیگر چهرههای سرشناس این فهرست رقابت کند.
«ماریلین رابینسون» و «سرکاس» اسپانیایی دو نویسندهای بودند که پیشتر در سالهای 2010 و 2008 به فهرست نهایی نهامزدهای «ایمپک دوبلین» راه پیدا کرده بودند.
پنج عضو هیأت داوران این جایزه بینالمللی روز نهم ژوئن برنده نهایی را معرفی خواهند کرد. جایزه «ایمپک» از سال 1995 راهاندازی شده و اخیرا نام آن به جایزه بینالمللی ادبی دوبلین تغییر پیدا کرده است. از برندگان پیشین این جایزه معتبر میتوان به «جیم کریس»، «کالوم مککن» و «دیوید مالوف» اشاره کرد.
جایزه بینالمللی «ایمپک دوبلین» گرانترین جایزه کتاب ادبی دنیا محسوب میشود که به یک اثر ادبیات داستانی تعلق میگیرد. از دیگر مشخصههای این جایزه این است که فهرست اولیه نامزدهای آن به انتخاب کتابخانههای سراسر دنیا مشخص میشود.
جایزه «ایمپک» به کتابهایی که به زبان انگلیسی نوشته یا ترجمه شده و در فاصله زمانی یک سال اخیر منتشر شده باشند، تعلق میگیرد. شورای شهر دوبلین ایرلند با همکاری دولت دوبلین و کمپانی ایمپک برگزارکنندگان این جایزه ادبی هستند.