آفتابنیوز : وحید احمدی روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا، افزود: خوشبختانه در طول سه سال ابتدایی دولت یازدهم و كاهش چشمگیر درآمدها هیچگاه با ركود علمی مواجه نبوده ایم و همچنان مرتبه علمی كشور در شاخص های مختلف ارتقا یافته است.
وی با اشاره به این كه ایران به لحاظ رشد شتاب علمی بعد از كشورهای چین، هند و كره جنوبی، در جایگاه چهارم دنیا قرار گرفته است، خاطرنشان كرد: این رشد كمی و كیفی با وجود مشكلات مالی دولت و تحریم های فراوان بین المللی به دست آمده است.
احمدی با تاكید بر این كه سهم ایران در تولید علم در كشورمان رو به رشد بوده است، گفت: بر اساس مستندات پایگاه معتبر اسكوپوس، رتبه علمی ایران در دولت یازدهم با دو پله رشد از رتبه 18 در سال 2013 به رتبه 16 ارتقا یافته است.
وی همچنین با تاكید بر حفظ رتبه علمی كشور در سال 2014 و همچنین رشد یك پله ای تا سال 2015 در پایگاه«آی اس آی»، گفت: این در حالی است كه رتبه ایران از 21 در سال 2013 به رتبه 20 در 2015 جهش داشته است.
معاون وزیر علوم با اشاره به درصد سهم ایران در تولید علم در جهان در پایگاه بین المللی اسكوپوس، با بیان این كه در این بخش نیز رشد دو درصدی را شاهد بوده ایم، افزود: در این بخش عدد 1.52 در سال 2011 به 1.55 در سال 2015 افزایش یافته است.
معاون وزیر علوم تصریح كرد: براساس داده های پایگاه آی اس آی، تعداد مقالات از 28 هزار و 450 در سال 1391 به 32 هزار و 758 در سال 1394 رسید و در بحث كمیت نیز این شاخص رشد نشان می دهد.
وی با اشاره به تعداد مقالات نمایه شده در پایگاه علمی اسكوپوس نیز گفت: تعداد 39 هزار و 300 مقاله در سال 2011 به 43 هزار و 320 مقاله در سال 2014 افزایش یافت كه رشد معناداری را شاهد بوده ایم.
احمدی تاكید كرد: ما در حالی رشد علم در كشور را شاهد بوده ایم كه به دلائلی همچون تحریم و وضع اقتصادی نامناسب و اعتبارات محدود تعداد ارائه مقالات به صورت كنفرانس از 15 درصد به 2 تا 3 درصد كاهش یافته است و هم اكنون نیز وضع اعتبارات دانشگاه ها مناسب نیست.
وی با اشاره به رتبه بندی دانشگاه های ایران در بین دانشگاه های برتر دنیا در نظام رتبه بندی «تایمز» با تاكید براین كه در این بخش نیز شاهد رشد 800 درصدی بوده ایم، گفت: هم اكنون 8 دانشگاه كشور در این طبقه بندی قرار گرفته اند در صورتی كه در سال 2012 تنها یك دانشگاه در این لیست قرار داشت.
معاون وزیر علوم با اشاره به تعداد دانشگاه های ایران در فهرست یك درصد دانشگاه های برتر و تاثیرگذار دنیا بر اساس طبقه بندی 'لایدن' نیز گفت: تا قبل از 2013 هیچ دانشگاه ایرانی در بین دانشگاه های برتر و تاثیرگذار نبوده است اما در سال 2015 نام 13 دانشگاه كشورمان در این فهرست به چشم می خورد.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه، تعداد مقالات ایران در مقالات یك درصد برتر دنیا یا همان مقالات داغ و پر استناد را مورد اشاره قرار داد و گفت: این گونه مقالات نیز از عدد 79 در سال 2011 به 152 مقاله در سال 2015 افزایش یافته است.
وی تعداد دانشمندان ایرانی در بین دانشمندان یك درصد برتر دنیا را مورد اشاره قرار داد و اظهار كرد: در حال حاضر تعداد دانشمندان ایرانی برتر دنیا به 200 دانشمند افزایش یافته است، در صورتی كه این رقم در سال 2011 صفر بود.
احمدی با اشاره به دستاوردهای حوزه فناوری های پیشرفته كشورمان نیز تصریح كرد: در این بخش نیز تعداد مراكز رشد علم و فناوری كشور از 113 مركز در سال 1390 به 167 مركز در سال 1394 رشد داشته است.
وی با اشاره به افزایش تعداد شركت های دانش بنیان مستقر در پارك ها و مراكز رشد علم و فناوری نیز با یادآوری این كه تعداد این شركت ها در سال 1390 صفر بود، افزود: این درحالی است كه هم اكنون با افزایش چشمگیر شركت های دانش بنیان مواجه هستیم و تعداد این شركت ها هم اكنون به 586 شركت رسیده است.
معاون وزیر علوم با تاكید بر این كه، در حوزه واحدهای فناور مستقر در پارك ها و مراكز رشد نیز افزایش معنا داری را شاهد بوده ایم، تصریح كرد: تعداد این گونه واحدها از دو هزار و 518 واحد در سال 1390 به 4 هزار و 400 واحد در سال 1394 افزایش یافته است.
وی فعال سازی پنج منطقه ویژه علم و فناوری در پنج استان كشور، افزایش قابل ملاحظه تعداد آزمایشگاه های مركزی از تعداد 21 در سال 1392 به 82 در سال 1394 و رشد قابل ملاحظه تعداد اشتغال مستقیم در پارك ها و مراكز رشد از 13 هزار نفر در سال 1391 به بیش از 29 هزار نفر در سال 1394 و همچنین افزایش 83 میلیون دلاری میزان صادرات محصولات دانش بنیان از سوی شركت هارا از دیگر اقدامات صورت گرفته در دولت یازدهم بر شمرد.
معاون وزیر علوم در عین حال مسائلی همچون ارتباطات بین المللی و كمبود اعتبار را از عمده مشكلات علم و فناوری در كشور دانست و گفت: البته با رفع تحریم ها مشكل ارتباطات بین المللی تا حدودی رفع شده، اما مشكل كمبود اعتبارات همچنان باقی است.
احمدی در ادامه یكی از اقدامات اساسی دولت یازدهم را ایجاد ارتباطات مستحكم بین حوزه صنعت و دانشگاه های كشور عنوان كرد و گفت: به طور حتم این گونه اقدامات دولت كه در راستای حركت به سوی تبدیل علم به ثروت و كارآفرینی هرچه بیشتر شكل گرفته، به طور حتم در كاهش ارائه تعداد مقالات علمی كشور به پایگاه معتبر علمی بین المللی آی اس آی در یكسال اخیر تاثیرگذار بوده است.
وی همچنین ضمن تشریح همكاری های مشترك وزارت علوم و صنایع مختلف به منظور
تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه، از انعقاد تفاهم نامه 10 هزار میلیارد ریالی
میان وزارت علوم و وزارت نفت به منظور واگذاری تحقیق و توسعه ازدیاد برداشت
از 20 میدان نفتی به دانشگاه ها به عنوان یكی از اقدامات بی سابقه در
تاریخ صنعت نفت و آموزش عالی یاد كرد.
معاون وزیر علوم با اشاره به
تفاهمنامه این وزارتخانه با وزارت صنعت، معدن و تجارت و عقد قراردادهایی
میان دانشگاه های كشور و بخش صنعت كشور، امضاء قرارداد در زمینه خودروهای
برقی و هیبریدی را از جمله این ارتباط ها نام برد.
احمدی با اشاره به
این كه در حال حاضر میان وزارتخانه های علوم و نیرو نیز تفاهمنامه در خصوص
انتقال كابل های برق به امضاء رسیده است، افزود: این در حالی است كه وزارت
علوم تفاهمنامه های مختلفی را با وزارتخانه ها و سازمان های مختلف از جمله
وزارت دفاع و نیروهای مسلح، سازمان محیط زیست و شهرداری ها در راستای
ارتباط هرچه بیشتر صنعت و دانشگاه به امضاء رسانده است.