آفتابنیوز : عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي با بيان اينكه "بايد مباحث ساختاري را از موضوعات غيرساختاري جدا دانست"، گفت: تغييرات اجتماعي نيازمند صبر و حوصله و بردباري در طي زمان است.
"كولايي" توضيح داد كه "متاسفانه از همه عوامل و مولفههاي تغييرات اجتماعي، فقط به عنصر سياسي آن پرداخته شده است و اين از جمله مشكلاتي است كه كمتر به آن توجه شدهاست."
وي افزود: دمكراتيك شدن جامعه پديدهاي چندوجهي است و ابعاد مختلف دارد و بايد پذيرفت كه همه مشكلات ما سياسي نيست، بلكه تربيت انسانهايي كه به حقوق انسانها باور دارند، تقويت نهادهايي كه از حقوق انسانها صيانت ميكنند و تطبيق ندادن وضعيت ايران با محيط پيراموني از جمله مشكلاتي است كه در اين دوره كمتر به آن توجه شده است.
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي گفت: در دوره جديد از تلاشها، به طور جدي و حياتي براي اصلاح رفتارها و جلوگيري از تكرار خسارات و زيانها، نيازمند نقد و ارزيابي تلاشهاي گذشته هستيم.
"كولايي" با اشاره به انقلاب مشروطه و تحولات پس از آن در ايران طي يك قرن گذشته اظهارداشت: كساني كه امروز مشروعيت را به عنوان شرعي بودن مورد بحث قرار ميدهند و تفاوت حكومت اسلامي را با جمهوري اسلامي مطرح ميكنند، در واقع همان كليشهها را در فضاي جديد عنوان ميكنند.
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي گفت: معمولا وقتي يك حكومت تغيير ميكند، به صرف تغيير، حكومت مستقر ميشود، اما بنيانگذار جمهوري اسلامي بحث استقرار جمهوري اسلامي را به رفراندوم ملت واگذار ميكند و اين از ويژگيهاي برجسته انقلاب است.
"كولايي" توضيح ميدهد كه "هدف امام (ره) از اين اقدام اين بوده كه بگويد ملت در دوران استبداد زده ايران بايد تصميم بگيرند."
اين استاد دانشگاه و نماينده مردم تهران در مجلس ششم شوراي اسلامي گفت: تلاشهايي كه به نام بازگشت به آرمانهاي انقلاب اسلامي صورت ميگيرد، نشانه پايان اصلاحات نيست.
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي گفت: جامعه ايراني تغيير يافته است و بايد به اين تغييرات توجه كنيم. زيرا اين تغييرات همه ما را تحت تاثير قرار خواهد داد.
"كولايي" افزود: در چنين شرايطي باور دارم كه بايد با رويكرد مثبت مبتني بر تلاش براي استفاده از فرصتهاي پيش روي گام برداشت.
وي گفت: اگر شرايط مناسبي براي حل و فصل اين نوع منازعات يافت نشود، ايرانيان را به عقبتر سوق ميدهد و مانع از دسترسي به منافع همه ايرانيان ميشود.
"كولايي" گفت: در شرايط پاره پاره شدن و اتحاد نداشتن، منافع ايرانيان به كيسه ديگران ريخته ميشود و اگر در شرايط جديد به تحولات پيراموني توجه نكنيم، آثار اين تحولات به ما تحميل خواهد شد.
وي با بيان اينكه "اين واقعيات، جابجايي بنيادين در ساختار قدرت در نظام بينالملل است"، گفت: اكنون يك نظام تقريبا سلسله مراتبي به رهبري آمريكا جايگزين شده و حوادث ۱۱سپتامبر اين نظام را به نفع آمريكا پيش برده است.
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي، افزود: در هشت سال گذشته، انفجاري از تقاضاها صورت گرفت كه حماسه دوم خرداد را آفريد. فرصت اصلاحات مجالي براي ايران بود تا بتواند كارآمدي خود را براي دسترسي ملت به خواستههاي خود، به نمايش گذارد.
"كولايي" با طرح اين پرسش كه "اين دوره چگونه سپري شد؟"، گفت كه در سوم تير سال جاري، فارغ از برخي مسائل پيش آمده در انتخابات، شاهد پديده عجيب واكنش به عملكرد اصلاحات بوديم.
وي افزود: حاصل رودرو قرار دادن اكبر هاشمي رفسنجاني و محمود احمدي نژاد و چهرهاي كه برخي اصلاح طلبان در مجلس ششم شوراي اسلامي از هاشمي رفسنجاني ساخته بودند در كنار بيتوجهي به حافظه تاريخي مردم، كاملا مشهود است.
اين استاد دانشگاه گفت: در يك ارزيابي كلي و مقايسه شرايط كشور در پيش از انقلاب و پس از انقلاب و پيش از اصلاحات و بعد از آن، بايد بپذيريم كه ما نيازمند ساعتها گفت و شنود و بحث و تبادل نظر براي نزديك شدن ادراكات و برداشتها و انتظارات درباره آنچه ميخواهيم و آنچه ميتوانيم، هستيم.
"كولايي" تصريح كرد كه "چنين وفاقي در جامعه نيست و يكي از مشكلات جامعه ما، نشنيدن سخن يكديگر است".
نماينده مجلس شوراي اسلامي در دوره ششم، گفت: براي ايجاد نهادهاي ناظر و ضرورت احترام به آراي ديگران و آموختن اين رويه در سطوح مختلف، نيازمند يادگيري هستيم.
وي با بيان اينكه "اين يادگيري بايد از درون نهاد خانواده و خود ما صورت گيرد"، اين پرسش را طرح كرد كه "نهاد خانواده در جامعه ما چقدر دمكراتيك است؟ هنوز در جامعه ما پدر رييس خانواده است. ما در چنين جامعهاي از دمكراسي سخن ميگوييم.
"كولايي" گفت: در جايي كه حيات ملت در اختيار دولت است و به دليل ضعف نهادهاي مدني و توجه نكردن به اين ضرورت، متاسفانه ما فرصتها را به ديگران واگذار كرديم كه نمونه محروم شدن ايران از منافع سياسي و اقتصادي را در آينده نزديك با آغاز به كار خط لوله باكو - جيحان به عنوان مسير ترانزيت نفت به اروپا شاهد خواهيم بود.
عضو شوراي مركزي جبهه مشاركت ايران اسلامي در اين نشست از "دمكراسي" نيز سخن گفت و افزود: دمكراسي صرفا يك پديده سياسي نيست، اما در ايران عادت كردهايم كه همه مسائل را به وجهه سياسي تغيير دهيم و با تغييرات سياسي رفتارهاي دمكراتيك را شكل دهيم.
وي گفت: شكلگيري هويت ملي و ادراك از ما بودن، پروسهاي است كه بايد از طريق نهادسازي مستقر شود و نميتوان آن را يك شبه و اتوماتيك نهادينه ساخت.